De voordelen van WiFi op je camera

Amy Schutte 1001
De meeste camera’s die de afgelopen tijd zijn uitgekomen en die de komende tijd zullen uitkomen, hebben WiFi. Heel handig, aldus de reclametekst. Maar hoe kun je het handig inzetten?

Backup

Je kunt, met WiFi, gemakkelijk foto’s sturen naar een ander apparaat. Zo kun je dus tijdelijke backups maken op je telefoon of op je tablet, zonder dat je daar een computer voor nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld een weekend weg of op een stedentrip? Dan is het niet altijd nodig of handig om een laptop mee te nemen. Op deze manier kun je toch je foto’s backuppen. Let wel, zeker als je in RAW fotografeert zal de opslagruimte op je telefoon of tablet vrij snel vol zijn. Voor lange vakanties gaat dit waarschijnlijk dus niet op.

Direct op social media

Met de WiFi functie kun je direct foto’s delen. Heel handig als je een shoot hebt, en direct wat met je volgers wil delen. Een live achter-de-schermen gevoel scoort goed op Facebook en Instagram, en op deze manier wordt het heel gemakkelijk gemaakt. Je hebt de foto in no-time op je telefoon staan, waar je deze direct kunt delen. Kun je meteen verder met je werk.

Geheugenkaart vol?

Eén van de ergste nachtmerries voor fotografen. Heb je je zo goed voorbereid, is alsnog je geheugenkaart vol. Ook dan is het handig om even, tijdelijk, wat foto’s over te hevelen naar een ander apparaat. Zeker mobiele telefoons en tablets met uitbreidbaar geheugen zijn in dat geval een uitkomst (sorry, Apple fans. Al zijn er manieren waarop je het geheugen extern kunt uitbreiden op Apple apparaten). Je kunt een deel van je foto’s elders opslaan, en deze vervolgens wissen van de geheugenkaart in je camera. Kun je weer even vooruit. Natuurlijk is een goede voorbereiding noodzakelijk, zodat je dit probleem niet hebt, Want als het geheugen op je andere apparaten ook vol zit, heb je hier niets aan. Geheugen vrij houden dus.

Afstandsbediening

Met apps van de fabrikant kun je de camera aan je telefoon of tablet verbinden. Je kunt dan live meekijken, een soort extern LiveView dus. Het werkt vaak wat trager en is daardoor wat minder betrouwbaar, maar het is in sommige gevallen erg handig. Je kunt je telefoon als afstandsbediening gebruiken, als je geen camera shake wilt. Of je kunt je telefoon als afkijkscherm gebruiken, bijvoorbeeld als je zelf op de foto staat. Zo kun je je compositie controleren (de instellingen heb je hopelijk al gemaakt) en eventueel bijstellen. Om niet met een telefoon in je handen op elke foto te staan, kun je alsnog de timer activeren.

Controle op groter scherm

LiveView is ontzettend goed, maar niet altijd groot genoeg om de details te zien. Als je geen computer bij je hebt (want zwaar en kostbaar, dus diefstalgevoelig), kan een tablet uitkomst bieden. Vaak is het scherm heel prima, en zodanig groter dat je je foto beter kunt beoordelen. Bovendien kun je nu vrij grote de aanpassingen maken met de Affinity app, dus het nabewerken kan vast beginnen.

Klok

Met de WiFi functie op je camera kun je de klok gemakkelijk synchroniseren. Dat is handig, vooral als je op datum archiveert. Soms stel je de klok niet bij, maar op verre bestemmingen betekent dat dat je vaak een andere datum krijgt. Het was in Nederland immers al de volgende dag toen je ‘s middag op pad ging om te fotograferen. Dat kan verwarring scheppen en je archieven rommelig maken. Via een app als WMU kun je instellen dat de camera klok automatisch gesynchroniseerd wordt met die van je telefoon, zodra er verbinding is. Hoef je er zelf niet meer aan te denken!

WiFi op je camera is dus enorm handig. Het vraagt wel meer van je batterij, dus schakel het uit als je er geen gebruik van maakt. Beveilig je camera ook met een wachtwoord, anders kan iedereen met een app je foto’s zien en downloaden.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy