Uitzonderlijke prestaties op het gebied van snelheid en mogelijkheden voor video- én fotografie

De nieuwe FUJIFILM X-H2S: getest in Ouwehands Dierenpark

Christel de Wolff 1550 0
De FUJIFILM X-H2S is een APS-C systeemcamera en heeft alles wat men van een professioneel model mag verwachten. Wij waren aanwezig bij de presentatie in Ouwehands Dierenpark te Rhenen gingen natuurlijk alvast aan de slag met Fujifilm's nieuwste.

Voordat we aan de slag gingen met wildlife fotografie (in de dierentuin wel te verstaan) even de specs op een rijtje: 

Zowel op het gebied van fotografie als video worden er dankzij de volledig nieuwe backside illuminated (BSI) en stacked “X-Trans CMOS 5 HS" beeldsensor hoge prestaties geleverd. Datzelfde gaat ook op voor de volledig nieuw ontwikkelde “X-Processor 5” beeldverwerkingsprocessor, die de krachtbron vormt van deze nieuwe systeemcamera. De 26,16 Megapixel CMOS beeldsensor kan maar liefst 4x sneller worden uitgelezen ten opzichte van het vorige model. Ook is de nieuwe “X-Processor 5” beeldverwerkingsprocessor in snelheid verdubbeld.

Dankzij nieuwe toegepaste technologieën kan de FUJIFILM X-H2S hoge prestaties leveren op het gebied van automatisch scherpstellen. De autofocus prestaties van deze nieuwe systeemcamera stelt de X-H2S in staat om foto’s te maken met een snelheid van maar liefst 40 beelden per seconde, zonder “blackout” van het zoekerbeeld. Bovendien is het autofocus systeem nu uitgerust met nieuwe AI-mogelijkheden op het gebied van onderwerpherkenning. Zo kan het AF systeem van de X-H2S onderscheid maken tussen mensen, dieren en voertuigen. Uiteraard zijn de vertrouwde gezicht- en oogherkenning verder verbeterd.

Ergonomie

De camera heeft een aantal populaire ontwerp features van de X-H1 overgenomen, zoals de grote greep voor meer ergonomie bij het gebruik van grotere objectieven. Daarnaast is de camera uiterst robuust ontworpen en kan daarmee worden toegepast in een ruige professionele werkomgeving. Verder heeft Fujifilm geluisterd naar feedback van fotografen en zijn er een aantal zaken verbeterd. De sluiter voelt minder licht aan en kan nu eenvoudiger half worden ingedrukt zonder dat er per ongeluk wordt gedrukt. Het ontwerp van de grote greep is enigszins aangepast waardoor het handgevoel nog beter is wanneer de camera wordt gebruikt in combinatie met een wat zwaarder objectief. Er is nu een aparte knop bijgekomen die kan worden ingedrukt voor het maken van video-opnames. Bovendien heeft de camera nu de beschikking gekregen over een 1.62 miljoen dot vari-angle LCD-scherm voor een prettiger kijkgenot. In vergelijk met het voorgaande model biedt deze camera een verbeterde bediening voor wat betreft de plaatsing van knoppen en schijven, zoals bijvoorbeeld een AF-ON knop. Gebruikers kunnen de camera daardoor precies zo bedienen zoals zij dat wensen.

Video

Er is ook gedacht aan diegenen die de X-H2S willen gaan gebruiken voor video- en filmproducties. Zo kan de camera nu filmen met een resolutie en snelheid van 6.2K/30P en slow motion opnames maken met een resolutie en snelheid van 4K/120P. En wie uitsluitend in 4K wil filmen heeft nu niet langer meer te maken met een ‘crop’ die in de voorgaande modellen werd toegepast wanneer er werd gefilmd op 4K50P en 4K60P. Dankzij de nieuwe stacked “X-TransTM CMOS 5 HS” BSI sensor en de nieuwe “X-Processor 5” beeldverwerkingsprocessor is ook het rolling-shutter effect tot een minimum beperkt. Bovendien kan de camera intern alle modi filmopnames maken met een kleurdiepte van 4:2:2 10-bit en is er ondersteuning voor Apple ProRes 422.

Verdere verbeteringen aan de X-H2S bestaan uit een verbetering van het vijf-assige interne beeldstabilisatie systeem (IBIS), dat nu beeldstabilisatie kan bieden tot maar liefst 7 stops Ev. Daarnaast is de body van deze camera uiterst robuust en duurzaam vervaardigd uit aluminium, zodat hij ook tegen een stootje kan wanneer de camera onder professionele omstandigheden wordt gebruikt. Verder zijn er aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd aan de bedieningsinterface en is de camera voorzien van een nieuwe CFexpressTM Type B geheugenkaartsleuf.

Fujifilm X-H2S in de praktijk

De Fujifilm X-H2S zal naar verwachting zijn weg vinden bij actie- en sportfotografen, reportage- en natuurfotografen, vogelaars, videografen en producenten van diverse multimediaproducties. De camera is naar verwachting medio juli 2022 leverbaar, maar wij mochten alvast aan de slag met het preproductiemodel. Onze bevindingen kun je uitgebreid lezen in DIGIFOTO Pro 3.2022 (wil je 'm als eerste op de mat? Neem dan nu een abonnement!) maar hieronder lichten we alvast een klein tipje van de sluier op.  Wat meteen opvalt tijdens het fotograferen in de dierentuin is het gemak waarmee de camera objecten kan herkennen en volgen. Tegenwoordig is het herkennen van menselijke hoofden en zelfs ogen niet meer weg te denken uit camera's, maar ook dieren en vogels (twee afzonderlijke functies) worden moeiteloos herkend en gevolgd door de autofocus. Verder kan de camera onder meer vliegtuigen, auto's en fietsers herkennen, maar deze onderwerpen zijn in de dierentuin wat schaarser. Het autofocussysteem heeft een flinke performance boost gekregen. Dankzij kunstmatige intelligentie is de camera in staat om onderwerpen te herkennen wanneer Zone-AF wordt gebruikt. Ook kan de camera een aantal stappen vooruit denken en zo berekenen waar een onderwerp zich op een bepaald moment zal bevinden. De nieuwe generatie foto- en videografen neemt immers geen genoeg meer met het scherp in beeld hebben van een onderwerp op een bepaald moment, maar wil weten waar het onderwerp zich in de toekomst bevindt.  Dankzij de nieuwe sensor en snellere processor is het nu mogelijk om foto’s te maken met een snelheid van maar liefst 40 beelden per seconde in burst mode. Belangrijk is het in de praktijk dan dat je het zicht op je onderwerp niet kwijt raakt en doordat er geen blackout meer optreedt, is dat met deze camera ook makkelijker vol te houden. Je kunt tot wel 1000 opnames achter elkaar maken (JPG), als je dat tenminste zou willen. In de praktijk is je onderwerp dan toch al gauw gevlogen óf zal je accu wel bijna leeg zijn. Deze accu is overigens minder snel leeg dan bij het eerdere model. Niet omdat de accu is veranderd, maar omdat de nieuwe processor minder stroom verbruikt, dat is een mooie bijkomstigheid. 

Foto's gemaakt met preproductiemodel - onbewerkte jpg en verkleind voor webgebruik. 

Beschikbaarheid en prijs Fujifilm X-H2S

De Fujifilm X-H2S zal medio juli beschikbaar zijn, mits er geen externe factoren roet in het eten zullen gooien. De afgelopen paar jaar was dit namelijk voor veel globale branches, en helaas dus ook de fotografiebranche, een moeilijke periode. De adviesprijs van het vlaggenschip bedraagt € 2.749,-.

Info: Fujifilm.eu

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel