Time-lapse: geschiedenis, techniek en kunst

De kunst van de time-lapse

Redactie DIGIFO... 946 0
Time-lapse fotografie is een razend populaire techniek. De meeste camera’s en mobiele devices zoals smartphones zijn dan ook in staat om de techniek toe te passen. Je ziet het tegenwoordig overal, maar hoe is het ontstaan en hoe werkt het precies?

De geschiedenis, techniek en de kunst van de time-lapse

De eerste keer dat time-lapse fotografie werd geïntroduceerd was in 1888 door filosoof en natuurkundige Ernst Mach. De techniek werd echter voor het eerst echt gebruikt in 1897 in een film gemaakt door Georges Méliès en later door een Duitse botanicus die een time-lapse maakte van een groeiende bloem. Dat was de eerste keer dat de techniek werd gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. Sindsdien is de time-lapse niet meer weg te denken en wordt het vandaag de dag veelvoudig gebruikt. Je hebt wellicht de intro van House of Cards gezien, of Breaking Bad, waarbij het proces van het maken van Methamfetamine middels een time-lapse wordt getoond. Daarmee benadrukken ze het tijdrovende productieproces van de drug.

Benieuwd wie verantwoordelijk is voor de time-lapse van House of Cards? Lees hier meer. 

In-Focus

In de In-Focus rubriek van DigitalRev wordt de techniek, de geschiedenis en de kunst van de time-lapse uitgelicht. De techniek is eigenlijk heel simpel: een opname van tien minuten wordt in tien seconden afgespeeld. Zo krijg je een prachtig tijdsverloop te zien. Bij een hyperlapse wordt de camera ook nog eens bewogen om een nog realistischer beeld te creëren. Bekijk de video hier:

 

Lees ook: MustSee: Vier seizoenen in één timelapse – Drie jaar werk

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie