De inspiratiebron van Steve Jobs: Edwin Land

Redactie  3827
De link tussen Steve Jobs en fotografie? Naast de iPhone en zijn oude project QuickTake lijkt er in eerste opzicht weinig verband te bestaan. Een van de grote idolen van Jobs was echter Edwin Land, de uitvinder van de polaroidcamera.

Edwin Land bracht in 1948 zijn eerste polaroidcamera op de markt. De aanleiding was zijn dochter van drie die vroeg waarom foto's niet direct klaar waren als je ze had genomen. Hij zou uiteindelijk uitgroeien tot een iconische uitvinder. Zo stond hij als enige scheikundige op de voorpagina's van Time en Life, de bekende Amerikaanse tijdschriften. Instant fotografie was in die tijd een uitvinding die diepe indruk maakte.

Steve Jobs, afgelopen week overleden, was een groot bewonderaar van Land. Uit een artikel van The New York Times blijkt dat ze ook veel van elkaar weg hebben. Ze maakten allebei geen studie af, maar compenseerden dit door een uniek gevoel voor design te ontwikkelen. Jobs en Land zetten beide een miljarenbedrijf op, respectievelijk Apple en Polaroid Corporation. Deze bedrijven beschermden ze strak met patenten. Zo heeft Land na Edison de meeste Amerikaanse octrooien op zijn naam.

Zowel Jobs als Land gaven graag dramatische introducties van nieuwe producten. Deze demonstraties waren uniek. Daarnaast waren ze allebei genoodzaakt om hun eigen bedrijf te verlaten na het mislukken van een commercieel project: bij Jobs was dit het project Lisa, bij Land het Polavision-project.

Maar de grootste gelijkenis ligt op het gebied van productontwikkeling. Ze hielden niet van marktonderzoeken, want, zoals Jobs zei: de klant weet niet wat hij wil. Je moet de consument een product laten zien, want dan beseft hij pas wat hij wil. Land had eenzelfde motto: marktonderzoek doe je als je product niet goed genoeg is.

Beide uitvinders hebben elkaar een paar keer ontmoet. Uit deze ontmoetingen bleek dat ze producten op dezelfde manier uitvonden: ze zagen het product al in het geheel voor zich. Het enige probleem? Het moest nog gemaakt worden. De rest is uiteindelijk geschiedenis.

afbeelding van E.

Ik snap dat jullie mee willen lopen, als fanboys achter de rest van de media aan maar zorg dan wel dat je feiten kloppen.
Jobs ging niet weg na of vanwege de Lisa, Jobs ging pas weg nadat de Macintosh geintroduceerd was (ver na de Lisa). Dit was eind '85.

afbeelding van Justin

Klopt helemaal! Misschien staat het wat onduidelijk geformuleerd.

Het was dan ook niet zozeer een tijdsaanduiding (het Lisa-project liep al veel langer en zou ook nog doorlopen), maar meer een van de redenen waarom Jobs Apple uiteindelijk moest verlaten. Na het commercieel mislukken van het project Lisa moesten 1200 man ontslagen worden en kwam Jobs in een machtsstrijd met John Sculley. Dat resulteerde in het ontslag van Jobs in 1985. Het was dus wel degelijk een van de aanleidingen waarom Jobs uiteindelijk weg ging.