De geheimen van de green screen

Amy Schutte 8121 0
Green screens, of Chroma Keys, zijn een soort wondermiddel. Zet iets of iemand ervoor, en je kan het met een paar muisklikken laten lijken of ze door de ruimte zweven, door de oceaan zwemmen of op de Taj Mahal staan. Toch?

Het kán inderdaad een prima ‘wondermiddel’ zijn. Maar, dan moet de basis goed zijn. Maar al te vaak zie je een slecht uitgevoerde ‘key’ met rafelige randen en bewegende lichaamsdelen die voor een deel wegvallen.

Hoe moet het dan?

Het belangrijkste bij het opnemen voor een green screen is licht. Het onderwerp moet mooi, gelijkmatig belicht worden. Daarbij is het rim licht extra belangrijk. De randen van het onderwerp of de persoon moeten goed helder zijn en geen schaduwen bevatten. Een lamp (hoog) achter de persoon is dus geen overbodige luxe. Anders vallen ze weg. Zet je onderwerp niet pal voor het scherm, maar een stuk ervandaan. Hoe verder, hoe beter, tot hoe ver het kader en de ruimte het toelaten. Let ook heel goed op reflectie. Als het groen reflecteert op een wit shirt, dan ziet de computer dit als groen en wordt het weggekeyed. Dat wil niet zeggen dat wit geen goede kleur is, maar dat je het goed moet uitlichten. Let ook goed op met brillen, die reflecteren ook vaak.Het spreekt voor zich dat er geen groen in het onderwerp mag zitten en dat de persoon geen groen in zijn kleding mag hebben.

Achtergrond

Om de achtergrond weg te kunnen keyen, hoeft deze niet perse groen te zijn. Meestal wordt er voor groen of blauw gekozen, omdat deze kleur het verst van huidskleuren af liggen. Het kan elke willekeurige kleur hebben, zolang het maar een egale kleur is die niet in het onderwerp zit. De computer kan immers geen onderscheid maken tussen de tekening op de trui en de achtergrond, en zal alles weghalen. Zo krijg je een zwevend hoofd, zoals je dat vroeger nog weleens bij het weerbericht kon zien. Zorg ervoor dat de achtergrond mooi egaal is. Het beste is een geverfde muur, maar doeken kunnen ook werken. Zorg er dan voor dat het helemaal strak gespannen is: vouwen geven schaduwen en die geven problemen.
Blijf ook scherp tijdens het opnemen dat er niets buiten het greenscreen gedraaid wordt. Vooral props steken nog wel eens een stukje uit. Dat is op te lossen, maar kost je een heleboel tijd. Bij twijfel ter plaatse even terugkijken dus.

Invullen

De meeste video software heeft een ‘chroma key’ functie. Bij betere software is de functie vaak ook beter. De computer moet berekenen wat je weg wilt halen. Bij een stilstaand onderwerp is dat natuurlijk makkelijker dan bij wanneer er veel beweging in zit. Zeker bij zwaaiende armen zie je vaak dat er stukken wegvallen. Dit is een lastig probleem. Probeer snelle bewegingen te vermijden. Zijn snelle bewegingen noodzakelijk? Probeer dan de opnamen met een hoge sluitertijd te maken.
Ook haren zijn moeilijk te keyen. Dit kun je het beste bij het opnemen ondervangen. Zorg dat er niet teveel haren uitsteken (vrouwen kunnen misschien hun haar opsteken) door het glad te strijken. Er zijn een aantal plugins die problemen met haren oplossen, maar het is een hoop extra werk dat wellicht voorkomen had kunnen worden.

Test

Wil je graag iets met een green screen opnemen? Dat kan, en je hoeft er ook niet perse dure studio`s of camera’s voor te huren. Maar je kunt snel fouten maken die het je achteraf heel lastig maken. Daarom is het aan te raden om je opstelling te maken en een aantal test scènes te doen. Op die manier merk je snel genoeg of het onderwerp goed genoeg is belicht, de achtergrond netjes gelijk is (op het oog valt een verloop in belichting niet altijd op) en of de haren en bewegingen ook geen problemen opleveren Maar al te vaak moeten shoots met chroma key opnieuw worden gedaan, omdat er problemen optreden Doe daarom eerst een test.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy