De 5 benodigdheden voor de mooiste macrofoto’s

Redactie DIGIFO... 2642 0
Welkom in de wereld van de macrofotografie. De wereld waarin al het kleine heel groot wordt. Wist je dat het oog van een honingbij maar uit liefst 40000 aparte oogjes bestaat? Op een goede macrofoto kun je ze zelfs tellen. Wil je jezelf al langer verdiepen in macrofotografie of microfotografie zodat je zelf van dit soort prachtige foto’s kan maken? In dit artikel zet Kamera Express de 5 must haves voor macro fotografie voor je op een rij. Doe er je voordeel mee!
Meer tips voor het maken van de beste macro foto’s? Bekijk dan het inspiratiethema.

Een tussenring

Wil je eerst kijken of macro fotografie wat voor je is en wil je niet meteen teveel geld uitgeven? Dan is het aan te raden een tussenring te gebruiken. Een tussenring plaats je tussen de lens en de body van je camera. Doordat de ring de afstand tussen je lens en camera groter maakt, wordt de minimale scherpstelafstand kleiner. Je lens krijgt ook een grotere vergrotingsfactor. Hierdoor kun je met een gewoon objectief alsnog mooie macrofoto’s maken.

Een speciale macrolens

Wel van plan je portemonnee te trekken? Voor goede en mooie close-up foto’s is een macro lens ontzettend handig. Hiermee kom je heel dichtbij je onderwerp waardoor dit tot in de kleinste details mooi scherp in beeld komt. Denk aan waterdruppels op grassprieten, de sporen van een paddenstoel of de ogen van een insect. Deze Laowa-objectieven van Venus Optics leveren bijvoorbeeld zeer scherpe beelden en zijn beschikbaar met Canon-, Sony-, Nikon- en Pentax-vattingen. Uiteraard hebben we nog veel meer macrolenzen. Je bekijkt ze hier

Een goed statief

Een goed statief is erg belangrijk bij macrofotografie omdat de kleinste beweging al onscherpte in je foto kan veroorzaken. Doordat je focust op de kleinste details met macrofotografie, valt deze onscherpte natuurlijk meteen op. Daarnaast is het nodig om dicht bij je onderwerp te komen. Mocht je geen groot statief willen omdat je dat bijvoorbeeld onhandig vind om mee te nemen wanneer je op pad bent, dan zijn kleine tafelstatieven zeer geschikt! Het voordeel van een tafelstatief is dat ze lichtgewicht zijn altijd laag bij de grond zijn. Daarnaast zijn er ook speciale statieven om je lampen in te plaatsen. Zo breng je jouw onderwerp nog scherper en beter belicht in beeld. 

Een ringflitser of lamp

Bij macrofotografie kom je dicht bij je onderwerp. Er kunnen dan ongewenste schaduwen op het onderwerp vallen. Een ringflitser geeft je licht rondom je lens waardoor het gefotografeerde object van alle kanten dezelfde belichting krijgt. Met reflecterende onderwerpen als ogen of waterdruppels kan de ringflitser ook voor een leuk effect zorgen. In plaats van een flitser kun je ook kiezen voor een led lamp. Het voordeel hiervan is dat je beter kunt zien hoe je foto’s eruit gaan zien. Door de lamp van je camera af te halen kun je mooie lichteffecten creëren of je onderwerp beter belichten.

Filters en een draadontspanner

Macro filters zijn perfect om te beginnen met macrofotografie. Je draait deze voorzetlenzen gewoon als elk ander filter op de voorzijde van jouw lens. De brandpuntsafstand wordt verkleind, waardoor je van dichterbij kunt scherpstellen. Gebruik een draadontspanner om je macrofoto’s nog scherper te krijgen. Met een draadontspanner voorkom je trillingen in je camera wanneer je de ontspanknop indrukt. De kleinste trilling kan al voor onscherpte zorgen. Is er geen draadontspanner voor jouw camera beschikbaar? Wellicht kun je jouw camera met een app bedienen via je smartphone. Meer lezen? Bekijk hier meer over macrofotografie.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie