Siegersma ontvangt stimuleringsprijs van €5000,-

Daniël Siegersma Wint Steenbergen Stipendium 2018

Remco Stunnenberg 366 0
Gisteren is het Steenbergen Stipendium 2018 toegekend aan Daniël Siegersma (Nederland,1993) van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Voor zijn fotografisch afstudeerproject Anorak verdiepte Siegersma zich als een betrokken antropoloog in de tradities en gebruiken van zijn geboortegrond Twente.

Siegersma ontvangt van Stichting Steenbergen een stimuleringsprijs van €5000,-. De publieksprijs is uitgereikt aan Renée Hilhorst met het project Negerzoenen in Frankrijk. Het werk van de winnaars en genomineerden is tot en met 13 januari 2019 te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Anorak

Van huis uit kent Siegersma bepaalde Twentse tradities niet, als kind hoorde hij niet bij de jongens die jaarlijks grote brandstapels in de hens mochten steken. Hij keek ernaar, maar kon er nooit helemaal bij komen. Hij woonde er, maar bleef altijd een beetje jaloers op degenen die er écht leken te wonen. Die gemoedstoestand verschafte de volwassen fotograaf het perfecte alibi om terug te gaan naar Twente (en het gebied net over de grens met Duitsland) en de oude Nedersaksische gebruiken vast te leggen.

Siegersma betuigt zich een goede fotograaf, zowel in zwart-wit als in kleur. Hij bleek in staat om een klassiek reportageonderwerp om te buigen naar een metaforische verbeelding over grote veranderingen in de maatschappij, over de steeds grotere verschillen tussen stad en platteland en het langzaam verdwijnen van plaatselijke gebruiken. Zijn persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp, dat wil zeggen zijn stiekeme verlangen om ook een keer mee te mogen doen met de mannen en jongens uit zijn omgeving, stond die verbeelding niet in de weg, integendeel: die zorgde ervoor dat zijn foto’s regelmatig iets magisch kregen, alsof ze ook werden gemaakt door dat jongetje van lang geleden. Zijn stijl is registrerend en begeesterd tegelijk.

De jury, bestaande uit Merel Bem (juryvoorzitter, kunstcriticus en schrijver), Henk Wildschut (fotograaf) en Teun van der Heijden (fotoboekontwerper), heeft unaniem gekozen voor Daniel Siegersma als winnaar van het Steenbergen Stipendium 2018. In het rapport oordeelt de jury: 'Zijn presentatie is volledig in balans; alles klopt en elk onderdeel versterkt het andere. Siegersma toont zich niet alleen een fotograaf die het medium tot in de puntjes beheerst, hij begrijpt ook wat er leeft in de fotografie van vandaag. Een film, een attribuut, een boek – dat alles nam hij op in zijn presentatie, maar zonder de regie uit handen te geven of de controle over zijn installatie te verliezen. De extra onderdelen bekrachtigen juist zijn foto’s en dragen stuk voor stuk bij aan de kern van het verhaal dat hij wil vertellen.'

Publieksprijs

Tot en met 14 oktober konden de bezoekers van het Nederlands Fotomuseum op zaal hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. De meeste stemmen gingen naar het project Negerzoenen in Frankrijk van Renée Hilhorst. Zij studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

De Steenbergen Stichting en het Stipendium

Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. In de afgelopen twintig jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door academies, studenten en critici. Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Olya Oleinic (2014), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).

Lees ook: Nikon-ambassadeur Wildlife Photographer of the Year 2018

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco