Customise je camera

Amy Schutte 309 0
Veel knoppen op je camera zijn toegewezen aan bepaalde functies. Maar bij veel camera’s kun je zelf een toepassing aan de knoppen en wieltjes toewijzen.

Fabrieksinstellingen

De fabrieksinstellingen zijn vaak eerder een suggestie. Natuurlijk is er over nagedacht en hebben fabrikanten heus wel onderzoek gedaan naar het gebruiksgemak. Maar hier wordt uitgegaan van een ‘gemiddelde’ gebruiker. Misschien ben je zelf helemaal niet zo ‘gemiddeld’. Of misschien gebruik je zelf een bepaalde functie net iets meer, en wil je die liever in één knop kunnen bedienen.

Een met je camera

Uiteindelijk wil je dat de camera een verlengstuk van jezelf wordt. Je wil instellingen blind kunnen maken en zo snel mogelijk. Letterlijk, want eigenlijk wil je je oog niet van de zoeker af hoeven halen. Je wil immers geen fotogelegenhed missen omdat je met je settings aan het knoeien bent.

Gebruiksgemak

De meeste camera’s zijn ingesteld op gebruiksgemak in de landschaps positie. Verschillende merken en modellen werken net anders, dus het is het handigst als je de opzet van je camera al redelijk goed kent voordat je hem gaat ‘herinrichten’. Stel ze. zo nodig, ook af en toe bij. Soms (afhankelijk van je camera model) kun je ook verschillende setups opslaan voor verschillende situaties. Zo kun je helemaal customizen hoe jij je camera wil gebruiken in bepaalde omstandigheden.

Hoe doe je het?

Zoek de ‘customise’ functie in je menu op. Check eventueel de handleiding van je camera. (Deze zijn meestal ook online te vinden). Meestal kom je dan in een menu waarmee je de verschillende knoppen (buttons) kunt toewijzen. Selecteer een knop en wijs in het menu toe welke functie je hieraan zou willen toewijzen. Ditzelfde kun je doen voor de wieltjes. Heb je er twee? Dan kun je kiezen welke je functie je toe wil wijzen. Wellicht één voor diafragma en één voor sluitertijd, maar misschien schakel je er liever één volledig uit omdat je deze vaak per ongeluk bijstelt. Kijk naar je eigen gedrag en de problemen waar je, tijdens het fotograferen, tegenaan loopt.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy