Vooruitblik 2014: Fujifilm

Vooruitblik 2014: Fujifilm - Waarschijnlijk geen fullframe

Julian 2918 0
De X-Pro1 is de enige X-camera in het assortiment van Fujifilm die nog niet van een update is voorzien. In 2014 verwachten we de X-Pro2, die hoogstwaarschijnlijk weer met een aps-c-sensor wordt uitgerust. Ook zijn er geruchten over een nieuw model, tussen de X-E en X-Pro-serie in.

Camera's als de Fujifilm X-E2 en X100S kregen ten opzichte van hun voorgangers een sensor met fasedetectiepixels en veel kleine verbeteringen wat bediening betreft. Een opvolger voor het topmodel, de X-Pro1, bleef in 2013 uit. Waarschijnlijk maken we in 2014 kennis met de X-Pro2. De kans dat Fujifilm deze camera voorziet van een fullframe-sensor is zeer klein. Fujifilm geeft zelf aan daar geen brood in te zien, gezien het huidige objectievenaanbod geschikt is voor aps-c-sensoren.

Wel verwachten we meer vernieuwingen in het topmodel dan bij de X-E2 en X100S het geval was. Mogelijk krijgen we een geheel nieuwe sensor te zien, met meer megapixels. Ook verwachten we een update van de elektronische zoeker. De huidige X-Pro1 moet het met een lagere resolutie stellen dan de X-E2 en X100S. Of Fujifilm een zoeker weet in te bouwen met nog hogere resolutie dan de 2,36 miljoen beeldpunten in die camera's is nog even afwachten. De Photokina in september 2014 lijkt een goed moment op het nieuwe topmodel te introduceren.

Fujifilm X-Pro2
We verwachten dat Fujifilm voor de X-Pro2 het 'meetzoekermodel' van de X-Pro1 behoudt

Nieuw model, tussen X-E en X-Pro

Volgens FujiRumors werkt Fujifilm aan een nieuwe camera met afdichtingen tegen stof en vocht. Dit model zou tussen de X-E en X-Pro-serie in vallen en een ontwerp hebben dat meer op een dslr lijkt. De Fujica ST, een analoge spiegelreflex uit de jaren zeventig, wordt genoemd als inspiratie voor de behuizing van deze camera. We verwachten echter geen spiegel terug te zien in de digitale versie.

Volgens de geruchten krijgt het nieuwe model een aps-c X-Trans II-sensor , maar zou de autofocus beter zijn dan in de Fujifilm X-E2. Verder wordt een dubbel sd-kaartslot verwacht. Al in januari zouden we kennis kunnen maken met deze nieuwe camera.

Fujica ST
Het nieuwe model in de X-serie krijgt mogelijk een uiterlijk dat doet denken aan de analoge Fujica ST

Toch fullframe?

Ondanks dat Fujifilm ontkent aan een fullframe-camera te werken zijn er toch flink wat geruchten over een X-camera met grotere sensor. De fabrikant zou er voor kunnen kiezen om een X200 (als opvolger voor de X100S) te maken met volbeeldsensor. Gezien deze camera een vast objectief heeft is compatibiliteit met bestaande objectieven en de vatting in ieder geval geen punt. Sony verwerkte eerder al een fullframe-sensor in de RX1 en RX1R. Fujifilm zou dezelfde weg kunnen bewandelen, maar dan met de toevoeging van een ingebouwde hybride zoeker.

Fujifilm X30

Ook in het lagere segment verwachten we zeker nieuws bij Fujifilm. De X20 compactcamera met 2/3-inchsensor zou wel eens opgevolgd kunnen worden door een X30 met grotere sensor, volgens geruchten zou het gaan om een grotere chip dan de 1-inchsensor in de Sony RX100(II). We zijn benieuwd of Fujifilm in dat geval de afmetingen compact weet te houden, of dat het toestel groter wordt dan de huidige X20. Dat zal vooral afhangen van het zoombereik en de lichtsterkte van het objectief dat in het toestel terecht komt.

Fujifilm X30

Instapmodellen

In 2013 bracht Fujifilm zowel de X-M1 als X-A1, systeemcamera's voor het instapsegment. Toestellen in deze klassen krijgen gewoonlijks jaarlijks een opfrisbeurt, het lijkt ons waarschijnlijk dat Fujifilm meegaat met deze trend. In dat geval verwachten we geen grote vernieuwingen, de camera's zullen waarschijnlijk net als de huidige modellen niet voorzien worden van een elektronische zoeker. Fujifilm zou de wifi-functionaliteit kunnen verbeteren, momenteel is het niet mogelijk om de X-A1 of X-M1 op afstand te bedienen via een app bijvoorbeeld.

Fujifilm X-A1

Objectieven

Afgaande op de roadmap van Fujifilm weten we dat in 2014 de XF 56mm f/1.2R verschijnt. Waarschijnlijk brengt het jaar meer nieuw glaswerk, maar daarover is nog niets bekend. Mogelijk breidt Fujifilm ook het assortiment met de goedkopere XC-objectieven uit, deze zijn bedoeld voor de X-A1 en X-M1-camera's.

Fujifilm roadmap