Uitgelekt: Fujifilm X-E1 is 'budget X-Pro1'

jesse kraal 3769 6
Dat Fujifilm met een 18-55mm f/2.8-4 zou komen was geen verrassing, de fabrikant heeft immers al in een roadmap aangegeven wat we kunnen verwachten. Wat niet op die roadmap stond was een tweede camera naast de X-Pro1. Deze X-E1 is grotendeels identiek, maar mist de optische zoeker.

Met een adviesprijs van 1699 euro is de Fujifilm X-Pro1 de duurste compacte systeemcamera als we de Leica M9 niet meerekenen. Het lijkt er op dat Fujifilm een iets groter publiek wil gaan aanspreken door met een iets eenvoudiger versie van die camera te komen.

Fujifilm X-E1
Zonder hybride zoeker oogt het toestel een beetje kaal.

Fujifilm X-E1

Het nieuwe toestel, dat X-E1 gaat heten, moet het zonder de hybride-zoeker doen. Je hebt alleen de beschikking over een elektronische zoeker, het optische exemplaar ontbreekt. Dat geeft het toestel een wat eigenaardig uiterlijk, maar zorgt zeer waarschijnlijk wel voor een aantrekkelijker prijskaartje. Verder krijg je ook de beschikking over een interne flitser naast de mogelijkheid een extern exemplaar aan te sluiten.

Zwart én zilver

Hoewel er nog geen exacte technische specificaties bekend zijn, is het zeer waarschijnlijk dat de Fujifilm X-E1 op vrijwel alle andere fronten gelijk is aan de X-Pro1. Naast een volledig zwarte variant, komt er ook een exemplaar met een zilverkleurige boven en onderkant. Of die kleurstelling ook voor de X-Pro1 beschikbaar komt is niet bekend.

Fujifilm X-E1
Zeker in combinatie met een zoomobjectief heeft een optische zoeker nog maar weinig nut. 

XF 18-55mm f/2.8-4

De introductie van de Fujifilm X-E1 valt samen met de komst van een standaardzoom. Deze heeft een voor kitlenzen bekend bereik van 18-55mm. Wel is de standaardzoom van Fujifilm bijna een stop lichtsterker dan die van de meeste andere merken met een maximale lensopening van f/2.8-4.

Multifunctioneel

Opvallend is het ontbreken van een diafragmaring zoals de andere XF-objectieven die wel hebben. In plaats daarvan krijg je waarschijnlijk een multifunctionele ring die je kunt gebruiken om diverse instellingen mee aan te passen. Met een schuifje kun je kiezen tussen automatisch of handmatig instellen van het diafragma.

Fujifilm XF 18-55mm

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Jepke

Klein grammaticaal dingetje Jesse: het is veRRassing ( tenzij je de camera gelijk in de as wil leggen). Verder on topic: Ik ben erg benieuwd naar deze camera!

afbeelding van Tom_

Ik ben vooral benieuwd naar de prijs.
Gokje: 1350€

afbeelding van MJr

Het is ongeveer te vergelijken met een NEX-7, dus 1350 bij introductie incl kit lens zou niet gek zijn.

Maar dan met bediening voor èchte fotografen ;)

afbeelding van Anonymous

Deze heeft geen zoeker. Lijkt me daarom juist niet te vergelijken met de Nex-7 die een erg goede zoeker heeft.

afbeelding van Julian

De X-E1 heeft wel een elektronische zoeker (net als de NEX-7), maar niet de hybride zoeker van de X-Pro1.

afbeelding van j bosch

als ze hem nou eens uitbrachten met fullframe en m-vatting ,zouden bezitters van leica m lenzen blij zijn.