Tien jaar Maria: een fotoboek én film

Tien jaar Maria: een fotoboek én film

Jasper van Bladel 2328 0
Documentaire fotograaf Martijn van de Griendt sprak Maria eind 2007 aan op straat in Eindhoven om vervolgens negen jaar polaroids van haar te maken. Vanwege het bijzondere verhaal, besloot de fotograaf een filmcamera te kopen en Maria ook op bewegend beeld te gaan vastleggen. Tien jaar later is er een film én een fotoboek.

Martijn van de Griendt: ‘Ik ontmoette Maria op straat in Eindhoven toen ik foto’s maakte voor mijn fotoboek Smokin’ Boys Smokin’ Girls, over rokende jongeren. Maar Maria was aan het blowen. Ik sprak met haar en hoorde al snel dat er een bijzonder verhaal in dit fotogenieke meisje schuilde. Ze was als baby geadopteerd uit Brazilië, kreeg problemen met haar adoptieouders, liep weg van huis en werd op haar elfde in een jeugdinstelling geplaatst. Kwam in aanraking met drugs, kreeg foute vriendjes en werd moeder op haar zestiende.’ Maria is 18 op het moment dat Van de Griendt haar besluit te volgen. Maria is nu een volwassen vrouw van 27 met inmiddels twee dochters.

Van de Griendt fotografeert Maria op polaroid vanwege het unieke en kwetsbare materiaal ervan. Het is een soort foto die past bij het verhaal van Maria. Hij wilde de focus ook niet leggen op de ellende, maar vooral op het persoonlijke van dit meisje.

Polaroids

De polaroids waaieren als een rode draad door de film, waarin Maria zelf haar verhaal vertelt. We volgen de zoektocht van Maria naar liefde. In een snel gemonteerde stijl dender je als kijker door acht jaar van Maria’s leven. Een leven met drugs, drank, vriendjes en een tweede dochter. Lukt het haar uiteindelijk om haar ideale situatie te creëren van huisje-boompje-beestje?

Het fotoboek is een verstilde versie van de film met daarin ruim tachtig polaroids, de complete filmdialogen en een bijzonder, reflectief nawoord van Maria zelf. Maria is een eigen uitgave van Martijn van de Griendt dat door Uitgeverij Lecturis wordt gedistribueerd.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper