'The Sochi Project' toch tentoongesteld in Moskou

Ymke Frijters 2281 0
Een deel van de afgelaste expositie van 'The Sochi Project' door Rob Hornstra en Arnold van Bruggen, wordt toch in Rusland tentoongesteld. Het Sacharov Centrum in Moskou en de Russische organisatie Fotodoc sloegen de handen ineen om het omstreden project een podium te geven.

Vorige week gelastte het Moskouse Winzavod museum zonder overleg de expositie af. Hornstra en Van Bruggen concludeerden op hun Facebook-pagina dat het museum het waarschijnlijk niet aandurfde om het project tentoon te stellen, omdat Hornstra de toegang tot Rusland eerder deze maand werd geweigerd. 'The Sochi Project' gaat over de regio waar de Olympische Winterspelen van 2014 worden gehouden. Het gebied ligt echter vlakbij het gewelddadige Noord-Kaukasus. De tentoonstelling zou op 18 oktober openen. Als reactie op de annulering organiseren de journalisten op dezelfde datum een schaduwopening van 'The Sochi Project' in de Stadsschouwburg in Amsterdam, in samenwerking met SSBA-Salon.

Dankzij een initiatief van de Russische organisatie Fotodoc en het Moskouse Sacharov Centrum kan een deel van de tentoonstelling ook getoond worden in Rusland. Op dezelfde dag publiceert Lenta.ru, Ruslands grootste nieuwsportaal, een online versie van de tentoonstelling.


Foto+tekst: Rob Hornstra en Arnold van Bruggen

Sjeng Scheijen (artistiek directeur van het Nederland-Ruslandjaar) opent de expositie in Amsterdam. In Moskou wordt dit gedaan door Yuri Saprykin (opinimaker, columnist en chef-redacteur van media Lenta en Afisha). Daarnaast geeft het Nederlandse journalistenduo een presentatie bij hun werk en ze leggen de ontstane situatie rondom 'The Sochi Project' uit. Tijdens de opening is er een videoverbinding tussen de Stadsschouwburg en het Sacharov Cenrum. Scheijen zegt blij te zijn dat op deze manier dit belangrijke culturele evenement voor het Nederland-Ruslandjaar behouden blijft.

'We zijn enorm trots dat kritische, onafhankelijke partijen in Moskou ons project hebben opgepakt en onze tentoonstelling – weliswaar in beperkte vorm – nu voor een veel groter publiek beschikbaar maken dan het ooit had kunnen bereiken', zeggen Hornstra en Van Bruggen in een reactie.

Het evenement in de Amsterdamse Stadsschouwburg opent op 18 oktober om 16.30 uur, in Moskou is dat 18.30. Het Nederlandse programma begint rond 17.15 uur en de toegang is gratis.

afbeelding van Ymke Frijters

Ymke Frijters | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ymke