SLRgear: Sigma 50mm f/1.4 Art net zo goed als Zeiss Otus 55mm f/1.4

Julian 7188 17
SLRgear.com heeft de nieuwe Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art getest. De website vergelijkt de resultaten met de uitstekende Zeiss Otus 55mm f/1.4 en komt tot de conclusie dat de Sigma vrijwel net zo goed presteert als dit peperdure objectief.

Toen Sigma de 50mm f/1.4 DG HSM Art presenteerde waren de verwachtingen direct hooggespannen. Dit dankzij de uitstekende resultaten van eerdere objectieven in de Art-serie, zoals de Sigma 35mm DG HSM Art en de 18-35mm f/1.8 DC HSM Art.

Sigma lijkt de verwachtingen waar te maken. Met het nieuwe 50mm f/1.4-objectief wordt de vloer aangeveegd met de 50mm's van Canon en Nikon, blijkt uit de test van SLRgear.com. De Sigma 50mm f/1.4 Art scoort beter dan de duurste standaardobjectieven van de grote fabrikanten: de Canon EF 50mm f/1.2L en AF-S Nikkor 58mm f/1.4.

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art

Sigma 50mm f/1.4 Art vs Zeiss Otus 55mm f/1.4

Eerder liet Sigma al doorschemeren dat het objectief moet concurreren met de Zeiss Otus 55mm f/1.4. Dat objectief zet uitstekende prestaties neer, maar heeft ook een flink prijskaartje, van 3559 euro. Hoewel het nog niet bekend is hoeveel de Sigma 50mm f/1.4 Art gaat kosten, wordt een prijskaartje van rond de 1000 euro verwacht. In ieder geval is het zeker dat Sigma's 50mm flink goedkoper zal zijn en bovendien beschikt de 50mm f/1.4 Art over autofocus, de Zeiss Otus is alleen handmatig te bedienen.

SLRgear.com legde als eerste de twee objectieven naast elkaar. In de review van de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art vergelijkt de website het nieuwe objectief met de Zeiss Otus 55mm f/1.4.

Scherpte

In het kort luidt de conclusie van SLRgear dat de Sigma zeer goed kan meekomen met de Otus. De scherpte in het midden is op f/1.4 net zo goed als bij de Otus. In de hoeken laat de Zeiss nog iets betere prestaties zien. Stop je af naar f/2.8, dan zijn de resultaten vrijwel identiek.

Microcontrast

Sigma vertelde Imaging Resource in een interview dat bij het ontwerp van de 50mm f/1.4 Art niet voor maximale scherpte is gekozen, maar dat microcontrast prioriteit heeft gekregen. Dat levert beelden op die nog scherper en gedetailleerder ogen. SLRgear (onderdeel van Imaging Resource) concludeert dat de Sigma op dat vlak uitstekend scoort. Hoewel de gemeten scherpte soms lager is dan bij de Zeiss Otus, ogen de beelden scherper dankzij het hoge microcontrast.

Chromatische aberraties

Op gebied van chromatische aberraties weet de Zeiss Otus 55mm f/1.4 de Sigma 50mm f/1.4 voor te blijven. Bij de Zeiss is er vrijwel geen spoor te bekennen van kleurverschuivingen. Ook de Sigma weet dit zeer goed onder controle te houden, maar moet de Zeiss nipt voor laten gaan.

Canon-variant

Al met al lijkt Sigma weer een uitstekend objectief af te leveren met de nieuwe 50mm f/1.4 DG HSM Art. Overigens moeten we wel melden dat SLRgear de Canon-variant van de Sigma en de Zeiss heeft vergeleken op een 21-megapixel Canon EOS 1Ds Mark III.

De Sigma komt in eerste instantie met Canon-vatting op de markt, de Zeiss Otus is er ook al met Nikon-vatting, zodat deze op de D800(E) met 36-megapixelsensor gebruikt kan worden. Bij DxO zagen we al dat dit de hoogste score oplevert voor het objectief: 45 punten. De Canon-variant van de Zeiss Otus scoort met 38 punten (op de 5D Mark III) lager. Sigma komt later met een Nikon-uitvoering van de 50mm f/1.4 DG HSM Art. Het is nog even afwachten hoe het objectief presteert op de D800(E) en hoe de resultaten zich verhouden tot de Otus op het megapixelmonster van Nikon.

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art review en testfoto's

Ook wij hebben zojuist een testexemplaar ontvangen van Sigma Benelux. Op zeer korte termijn publiceren we een serie testfoto's en later lees je onze uitgebreide review van de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art (Canon-uitvoering).

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art
De Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art heeft onze redactievloer bereikt!

afbeelding van Anonymous

Wat klopt hier niet?

Citaat 1: "SLRgear: Sigma 50mm f/1.4 Art net zo goed als Zeiss Otus 55mm f/1.4"

Citaat 2: ".....komt tot de conclusie dat de Sigma vrijwel net zo goed presteert..."

Net zo goed of net niet?

afbeelding van peter w

Da's pixelpeepen... ;)

afbeelding van Anonymous

Hoe zou de vergelijking met de Sony CZ 50/1.4 uitvallen?

afbeelding van Anoniem

Hoe zou 'ie het op een Nikon F6 doen....? Waarschijnlijk niet beter dan een andere 50mm ;-)

afbeelding van Laurens

Klinkt allemaal erg goed, dit objectief staat hoog op mijn verlanglijstje.

@Julian
"...wordT een prijskaartje..."
"In het kort luidT de conclusie..."

afbeelding van Julian

Slordig.. aangepast. Dank!

afbeelding van Ferdy Korpershoek

Van de week wilde ik de Canon 50 mm 1.2 lens aanschaffen maar werd mij aangeraden om daar vanaf te zien en te gaan voor deze lens. Ik word erg enthousiast van de reviews!

Mij werd verteld dat de Canon versie van deze lens naar alle verwachting eind april op de markt komt. Hebben jullie daar concretere informatie over? Over de releasedatum?

afbeelding van Julian

Morgen mogen we de prijs en beschikbaarheid bekendmaken.

afbeelding van Ferdy

Top! Ik kan niet wachten. Ik zal de website in de gaten houden! Bedankt!

afbeelding van Anonymous

Die is allang bekend, namelijk iets meer dan 1000 euro ;-)

afbeelding van Julian

Je zit fout ;-)
afbeelding van Justin Berends

729,- mooi hoor! ;)

afbeelding van Dieuw

Waar kan ik zien wanneer de lens verkocht gaat worden?

afbeelding van Ronnie de Wit

Het idee van de Otus is nu juist dat hij wijd open meteen al goed is. Dus deze twee objectieven zijn helemaal niet even goed.

afbeelding van Demeyereg

Duidelijk een beeld van een Nederlandse test, de kostprijs speelt mee in de beeldkwaliteit ......

afbeelding van Simpele Man

Dat ligt maar net aan je behoeftes.

afbeelding van Bart de Wit

Omdat ik een Sony camera gebruik, heb ik gekozen voor de Sony Zeiss 55mm f/1.8. Dit objectief is compact en licht en praktisch net zo goed als de Otus.