Sigma rust DP-serie uit met 3 x 15mp-sensor

Sigma rust DP-serie uit met 3 x 15mp-sensor

jesse kraal 2809 1
Na drie versies van zowel de DP1 als de DP2 met de 3 x 4,7-megapixel Foveon-sensor, is het tijd voor compleet nieuwe modellen. Deze DP1M en DP2M hebben dezelfde 3 x 15-megapixelsensor als de Sigma SD1. Ook de behuizing en het objectief werden opnieuw ontworpen.

Na vijfenhalf jaar is het doek dan eindelijk gevallen voor de huidige DP-serie van Sigma. Deze camera's waren populair vanwege hun goede objectieven en prachtige kleurweergave, maar liepen achter wat betreft resolutie. Ondanks dat Sigma de sensor een 14-megapixelsensor noemt, levert de Foveon-sensor met drie lagen van 4,7 megapixels foto's op die niet meer pixels hebben dan elke afzonderlijke laag.

Sigma DP

Foveon X3-sensor

Toen de SD1 uitkwamen, spraken veel mensen openlijk hun hoop uit, dat deze 3 x 15-megapixelsensor zijn weg zou vinden naar een DP-camera. Nu zijn daar de Sigma DP1 Merrill en de DP2 Merrill en wordt die wens vervuld. Omdat de Foveon-sensor uit de SD1 net iets groter is dan die uit de oude DP-camera's, moesten ook de twee objectieven herzien worden.

Sigma DP

Nieuwe objectieven

De DP1 Merrill beschikt over een 19mm f/2.8-objectief, vergelijkbaar met 28mm op kleinbeeldformaat. De DP2 Merrill krijgt een 30mm f/2.8, het kleinbeeld-equivalent van 45mm. Niet langer schuiven de objectieven uit, wat een iets dikkere camera als gevolg heeft. Wel is er plaats gevonden voor een focusring, wat het scherpstellen vergemakkelijkt.

Sigma DPGrondig aangepakt

Naast de objectieven heeft Sigma ook de rest van de toestellen grondig aangepakt, zo beschikt het scherm nu over 920.000 beeldpunten en is de bediening aangepast. Snelheid was niet het sterkste punt van de oude DP-camera's, daarin belooft Sigma beterschap. Wat de toestellen gaan kosten en wanneer ze op de markt verschijnen, is nog niet bekend.

[block] [title]Richard 'Dick' Merrill 1949-2008[/title] [par] Merrill was een van de drijvende krachten achter de Foveon X3-sensor en tevens oprichter van het bedrijf Foveon. In het jaar dat Sigma het bedrijf overnam, overleed Merrill. Als eerbetoon vernoemt Sigma nu drie toestellen naar deze voor hen zo belangrijke man. [/par] [/block]
Extra
Dick Merrill
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van HansBoev

Een misvatting !! De 3x 4.7MP Foveon sensor levert bij lage ISO's HEEL veel betere beelden op dan een Bayer 4~5 MP, met name in de kleuren. Dat ligt niet aan de resolutie maar aan het ontbreken van interpolatie en anti-aliasing filters welke benodigd bij Bayer sensoren. De sensor moeite heeft moeite met hogere ISO's hetgeen voor veel mensen een nadeel is.