Screendump #1: over virtuele wandelingen

sanne 2897 1
Vrijdag 9 december wordt de eerste publicatie van Screendump gepresenteerd. Dit project richt zich op de verkenning van fotograferen in de virtuele wereld in het tijdperk van Google Street View.

Fotograferen zonder camera, dat is het idee van virtuele fotografie. Met het beeldscherm als het hedendaagse matglas, zijn de deelnemers aan Screendump op zoek naar interessant, mooi of opvallend beeldmateriaal. Door een screenshot of foto van het beeldscherm te nemen en dat beeld in een context te plaatsen, ontstaat een nieuwe reflectieve kijk op onze omgeving.

Screendump

Screendump #1

De eerste publicatie uit dit project (#1) van zelfstandig onderzoeker en curator Suzan Geldhoff en fotograaf Karin Krijgsman, gaat over fotografie en virtuele wandelingen door Google Street View. Aan de hand van een aantal teksten en een verzameling van werken ontstaan de contouren van het nieuwe genre. Screendump #1 bevat werk van o.a. Michael Wolf, Mishka Henner, Hans Gremmen, Jon Rafman, Diederick Overbeke en Nicolas Mason. Zij banen zich een weg door de massa aan beelden op Google Street View en maken en selectie met verklarende tekst voor de publicatie.

De boekpresentatie van Screendump #1 on virtual strolls / over virtuele wandelingen vindt vrijdag 9 december om 20.00 uur plaats in het Huis voor Beeldcultuur te Breda.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Cooper

Eigenlijk zou het geen fotograferen mogen heten, maar screendumpen. Ik gebruik het zelf al een tijdje op in het urbexwereldtje om zo locaties vast te leggen.
Ben je er eenmaal in thuis dan is het ook nog eens erg leuk om te doen.
Echter zit er één nadeel aan: Blur van personen en sommige objecten, kentekens enz.