Rineke Dijkstra fotografeert Koninklijke familie

Rineke Dijkstra fotografeert Koninklijke familie

Julian 26822 6
Wederom heeft een bekende Nederlandse fotograaf de Koninklijke familie gefotografeerd. Dit keer is het Rineke Dijkstra die Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Prinsessen Catharina-Amalia, Alexia, Ariane én hond 'Skipper' op de foto heeft gezet.

De staatsieportretten gemaakt door Koos Breukel liggen nog vers in het geheugen, maar nu is er alweer een volgende grote naam uit de Nederlandse fotografiegeschiedenis aan de beurt om de leden van het Koningshuis te portretteren: Rineke Dijkstra.

Ongemakkelijke portretten

Rineke Dijkstra werd bekend met haar serie strandportretten. Hierop zie je tieners in badkleding poseren op het strand. Kwetsbaar en vaak wat ongemakkelijk. Hetzelfde ongemak is terug te zien in het werk 'Buzzclub/Mysteriworld' van Dijkstra, waarin ze discogangers in een witte ruimte laat dansen op de muziek  van de naastgelegen disco die door de muren dreunt.

Vreemde keuze

De keuze om Rineke Dijkstra de Koninklijke familie 'gezellig' op de foto te zetten - want echt een aanleiding is er verder niet voor de portretten - lijkt dan ook wat vreemd. De ongemakkelijke sfeer is in de foto's die Rineke Dijkstra van het kersverse Koningspaar en kinderen maakte echter niet terug te zien.

Het is niet de eerste keer dat de 'eigen' hand van een bekende fotograaf niet zo duidelijk tot zijn recht komt bij het fotograferen van het Koningshuis. Datzelfde durven we wel te zeggen over de foto's die Koos Breukel, Anton Corbijn en Vincent Mentzel maakten van Willem-Alexander, Maxima en Beatrix.

afbeelding van Shaggy

Vind de portretten nou niet echt er uit springen. De soloportretten ogen gemaakt tegen een muur met een simpele reportageflitser, en de gezinsportretten ogen ook nogal donker. Had imo wel wat helderder en sprekender gemogen. maar goed, ze hebben mij ook niet gebeld ;)

afbeelding van Ada

ik vind het wat houterige en zéker geen speciale portretten.
ze doen geen recht aan de spontaniteit van het nieuwe koningspaar
en gezin.

afbeelding van Thorsten Nicolaas

Niet de mooiste foto van Maxima, ik vraag me af wat ze er zelf van vindt.

afbeelding van Anonymous

Wat een totaal nietszeggend portret. Ik ben er van overtuigd dat dat niet eens aan de fotografe ligt, maar aan het protocol diplomatiek portret, lekker veilig, niets op aan te merken, dodelijk saai dus. Over 50 jaar zijn wij ze indrukloos vergeten en rest on dit portretje wat niemand boeit. Nederland oh Nederland

afbeelding van Pipo de Clown

Beetje simpel en nietszeggend portret.
Dit kan toch iedereen maken?

afbeelding van Stefanie

Het lijkt mij geen vreemde keuze dat een staatshoofd zich laat portretteren door een fotograaf uit eigen land die wereldwijde roem heeft opgedaan. Het portret van Maxima zoals de prinsesjes vind ik prachtig geworden. Een erg mooi moment waarin de houding zoals de keuze van het moment veel over de persoon op de foto weet te vertellen.
Wellicht dat sommigen het niet mooi zullen vinden. Dat staat en valt natuurlijk je eigen verwachtingen die hebt tav een portretfoto. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten.