Ricoh introduceert GXR Mount A12-module met Leica-vatting

Julian 2742 0
Ricoh brengt op 9 september de GXR Mount A12-module op de markt. De nieuwe module voor het GXR-systeem heeft een 12-megapixel aps-c-sensor aan boord en beschikt over een Leica M-lensvatting.

Ricoh heeft de GXR Mount A12 voorzien van een aangepaste 12-megapixel aps-c-cmos-sensor van 23,6 x 15,7 mm met geoptimaliseerde microlenzen om ook de beeldhoeken van voldoende licht te kunnen voorzien. Filmen kan in 720p-resolutie.

De module is uitgerust met een Leica M-vatting (de originele variant van de vatting, die geen digitale informatie uit objectieven kan overnemen) en is dus geschikt voor Leica-objectieven. Ook objectieven van bijvoorbeeld Cosina/Voigtlander met M-vatting zijn te gebruiken op de GXR Mount A12.

Ricoh GXR Mount A12

Lens checker

Je kunt echter niet alle objectieven zomaar op de module schroeven. Vanwege de compacte afmetingen zullen sommige objectieven niet passen en mogelijk zelfs schade kunnen toebrengen aan de module. Om dit te voorkomen levert Ricoh een 'lens checker' mee, een plastic onderdeel waar je je objectief in kunt plaatsen. Past je objectief niet lekker in de 'checker', dan loop je het risico de module te beschadigen.

Ricoh zegt aan een lijst te werken waarin aangegeven wordt welke objectieven compatibel zijn met de GXR Mount A12-module.

Instelopties

Het gebruik van Leica-objectieven op digitale camera's kan soms kleurzwemen in de hoeken opleveren. Om dat tegen te gaan kun je in de GXR Mount A12-module zelf de kleurcorrectie per hoek toepassen voor zowel het rode als groene kanaal in stappen van -4 tot +4. Ook kun je de module vignetteringcorrectie toe laten passen met een bereik van -3 tot +3.

Tot slot kan ook lensvertekening gecorrigeerd worden. De hoeveelheid zul je handmatig moeten aangeven, zowel voor tonvormige als kussenvormige vervorming zijn de standen 'strong, 'medium' en 'weak' aanwezig.

Ricoh GXR Mount A12 bovenaanzicht

Handmatige focus

Scherpstellen zal moet de hand moeten gebeuren gezien M-objectieven niet over een focusmotor beschikken. Om dat makkelijker te maken heeft Ricoh de GXR Mount A12 van diverse hulpmiddelen voorzien. Zo is er een focus-assist-functie, waarmee het beeld grijs wordt gemaakt en de GXR enkel sterke lijnen en contrasten laat zien (vergelijkbaar met de peaking-functie op de Sony NEX-C3). Daarnaast kun je flink inzoomen op het beeld bij het scherpstellen.

Twee sluiters

De GXR mount A12 is voorzien van twee sluiters. De elektronische variant kan sluitertijden van 1/8000e tot 1 seconde aan en werkt volgens Ricoh trillingsvrij en geluidloos. Ook kun je gebruik maken van de (nauwkeurigere) spleetsluiter met sluitertijden van 1/4000e tot 180 seconden.

Testfoto's

Dpreview heeft de nieuwe module al in handen gehad en maakte een serie testfoto's met de GXR Mount A12 voorzien van een 50mm f/2 Summicron-M.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Ricoh GXR Mount A12 is in Japan vanaf 9 september verkrijgbaar. Volgens Ricoh-Presdident en CEO Shiro Kondo worden er drieduizend stuks per maand geproduceerd. De module heeft een prijskaartje van 649 dollar, een europrijs is nog niet bekend.

Ricoh GXR Mount A12 module