Review: Olympus 15mm f/8 BodyCap Lens

Review: Olympus 15mm f/8 BodyCap Lens

jesse kraal 8310 1
Met een gewicht van slechts 22 gram en een dikte van enkele millimeters is de Olympus 15mm f/8 een van de kleinste objectieven op de markt. Veel meer 'low-tech' ga je ook niet vinden, want de scherpstelling kent slechts twee standen en het diafragma is niet aan te passen. Maar hoe presteert het kleintje?

Olympus timmert de laatste tijd behoorlijk aan de weg met hoogwaardige objectieven voor micro four thirds, zoals de 12mm f/2 en de 75mm f/1.8. Objectieven met een uitstekende bouwkwaliteit, zeer goede optische prestaties, maar ook een flink prijskaartje. Des te opvallender was de introductie van de 15mm f/8 'BodyCap Lens'. De adviesprijs van 79 euro is niet te vergelijken met de genoemde high-end-objectieven, maar de 15mm is dan ook behoorlijk 'low-tech'.

Olympus 15mm

Low-tech

Autofocus ontbreekt, scherpstellen doe je met een schuifje. Je hebt keuze tussen tussen close-up (0,3m) en 'oneindig'. Duw het schuifje nog iets verder en er schuift een klepje voor het frontelement, welke met een diameter van zo'n zes millimeter het kleinste is wat we in lange tijd zijn tegengekomen. Elektronica ontbreekt volledig en er is dus geen communicatie tussen objectief en camera. Ook de gebruikelijke correctie van vignettering en vervorming is daardoor niet mogelijk. Wel draagt het bij aan het extreem lage gewicht van slechts 22 gram, niets meer dan dubbel zo zwaar als een conventionele lensdop.

Olympus 15mm
Slechts 22 gram legt de 15mm f/8 in de weegschaal.

Een instelbaar diafragma heeft de 15mm niet, je zit altijd vast aan f/8. Het lijkt er wel op dat het optiek zelf een iets grotere maximale lensopening heeft maar dat Olympus doormiddel van een gefixeerd diafragma het objectief iets heeft 'afgestopt'. Dit zou de beeldkwaliteit ten goede moeten komen.

Beeldkwaliteit

Voor een objectief van 79 euro valt de beeldkwaliteit niet eens tegen, al is er een duidelijk verschil met bijvoorbeeld de 12mm f/2. Zo zien we dat vooral in de uiterste hoeken de scherpte niet erg goed is. De scherpte in midden is goed, maar niet spectaculair. Niet alleen zijn de hoeken iets minder scherp, ze zijn ook duidelijk wat donkerder dan het midden. Chromatische aberraties zijn met name in de hoeken ook zichtbaar, maar laten zich in Lightroom gemakkelijk corrigeren.

Olympus 15mm
Links een normale bodydop op een E-PM2, rechts de 15mm f/8 op de E-PL5. Het verschil in dikte is minimaal.

Testfoto's

Aangezien foto's meer zeggen dan duizend woorden, hebben we wat testfoto's voor je klaargezet. Via 'options > fullscreen' kun je ze beeldvullend bekijken. Niet groot genoeg? Je kunt de foto's ook in volledige resolutie downloaden. De foto's zijn gemaakt met een Olympus PEN E-PM1 (raw) en zijn in Photoshop Lightroom 4 omgezet naar jpg.

Straatfotografie

De oneindig-stand is eenvoudig in gebruik: richten en schieten. Alles vanaf grofweg een meter tot oneindig valt door het relatief kleine diafragma van f/8 binnen het scherpe gebied. De close-upstand is lastiger in gebruik. De scherptediepte is op zo'n korte afstand beperkter, terwijl je op het lcd lastig kunt zien wat nu exact scherp is. Snapshots van landschappen of straatfotografie lijken dan ook de meest voor de hand liggende toepassingen van de 15mm f/8.

Conclusie

Hoewel de optische prestaties niet tegenvallen voor een dergelijk klein en voordelig objectief, blijft de 15mm f/8 vooral een 'speeltje'. De instelmogelijkheden zijn beperkt en het kleine diafragma dwingt je al snel hoog in de iso's te gaan zitten. Toch is de BodyCap Lens geen nutteloos speelgoed. Door het extreem platte formaat past een PEN-camera met objectief in je jaszak, iets dat je met de kitlens niet lukt. Je kunt bovendien erg onopvallend fotograferen, handig bij straatfotografie.

AwardBeoordeling

Scherpte: 3/5
Vervormingen: 3/5
Autofocus: NVT
Behuizing: 2/5
Prijs/Kwaliteit:  4/5

Olympus 15mm

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Rikkert

Wat een leuk ding! Ik zie wel mogelijkheden hoor. Ideaal om altijd mee te nemen. Zo heb je in noodsituaties altijd nog een mini lens. Leuk bedacht door Olympus en de prijs is zeer redelijk.