Review Icons by Oscar: Een legendarisch boek

Review Icons by Oscar: Een legendarisch boek

Jasper van Bladel 3679 0
Wat hebben Elvis Presley, Elizabeth Taylor, Michael Jackson en Diana Ross met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht vrij weinig. Maar achter de schermen worden deze bekendheden verbonden door de lens van Oscar Abolafia. Een review van zijn boek ‘Icons’.

Tijdens zijn lange carriere fotografeerde hij ontstellend veel sterren. Fotograaf Oscar Abolafia (1935). Een deel van de foto’s, hij maakte er ruim 300.000, staan nu in het boek ‘Icons by Oscar’, een idee van Mendo en uitgegeven door uitgeverij Terra.

De foto’s van Oscar zijn zonder meer indrukwekkend. In de eerste plaats natuurlijk omdat het portretten zijn van ’s werelds meest beroemde mensen. Filmsterren uit vervlogen tijden, acteurs en muzikanten. De foto’s zijn echter ook gewoon mooi om naar te kijken. Compositie, het sterke karakter van zwart-wit en de sfeer die eruit spreekt maken de foto’s een feest om naar te kijken.

Elvis, Frank Sinatra en Fred Astaire. Foto: Oscar Obolafia

Het boek is daarnaast ook erg mooi en luxe uitgevoerd. Van buiten voorzien van een donkere kaft met foto-opdruk en duidelijke witte teksten. Het is een kloek boek met een flink formaat en gewicht. Doordat de bladzijdes zwart zijn lijkt het boek in gesloten toestand bijna een doos. Pas als je het opent zie je dat het een boek betreft.

Het boek is een zogenoemd koffietafelboek, dat je prominent op je tafel  of op je dressoir legt. Door deze luxe uitstraling én de mooie fotografie is dit een boek dat je beslist moet overwegen als het onderwerp je aanspreekt. Icons by Oscar is een boek dat prima past bij de legendarische status van de vele geportretteerden aan de binnenzijde.

Andy Warhol Foto: Oscar Abolafia

 Oscar Abolafia

Oscar Abolafia (1935) werkte in de loop der jaren voor diverse tijdschriften als People Magazine, Vanity Fair, Harper’s Bazaar. Daarnaast was hij ook actief achter de schermen van de Amerikaanse Tonight Show. Zijn archief bevat duizenden foto’s van bekendheden zoals Frank Sinatra, Barbra Streisand, Michael Jackson, Robert Redford en Andy Warhol.  In 1970 trouwde hij met zijn Nederlandse vrouw Joke uit Leiden.

Camera’s: Leica M6, Leica M3, Leica R-serie
Website: oscarabolafia.nl


In DIGIFOTO Pro 3.2016 is een uitgebreid interview met fotograaf Oscar Abolafia te lezen. Koop hem snel in de winkel of neem een abonnement!

 

Icons

Voor zijn eerste boek maakt Oscar een selectie uit meer dan 300.000 foto’s van iconen uit zijn portfolio. Het resultaat: ruim driehonderd pagina’s met prachtige foto’s en bijbehorende verhalen.

Prijs: € 60,-
ISBN: 9789089896865
Taal: Engels

Info: mendo.nl

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper