Review: Gitzo GT2830 Basalt Serie 2

jesse kraal 4072 0
Een stevig statief is de basis voor scherpe foto's. De statieven van Gitzo behoren tot het neusje van de zalm. In deze review nemen we de Gitzo GT2830 Basalt Serie 2 onder de loep, geschikt voor een flinke camera met 300mm-objectief.

Met een adviesprijs van net geen vijfhonderd euro is de Gitzo GT2830 aardig aan de prijs. Toch is dit de 'goedkope' variant, gemaakt van basalt. Er is ook een variant van carbon met een nog hoger prijskaartje.

Materiaal

Gelukkig heeft Gitzo op de rest van de materialen niet bespaard, voor de schanieren en de middenplaat werd magnesium gebruikt. Als gevolg voelt het statief zeer degelijk en solide aan. Je kunt de poten  - een statiefkop moet los worden bijgekocht - maximaal belasten met tien kilogram. De fabrikant raadt het statief aan voor spiegelreflexcamera's in combinatie met maximaal een 300mm-objectief.

Zeer stabiel

Desalniettemin is het gewicht met iets meer dan anderhalve kilo laag voor een dergelijk stevig en hoog statief. De poten bestaan uit drie segmenten. Je kunt het statief minder compact vervoeren, maar het komt de stabiliteit ten goede. Met die stabiliteit zit het sowieso wel goed, weinig statieven kunnen op dat vlak tippen aan de Gitzo.

Gitzo GT2830 Basalt Serie 2

Slimme middenkolom

Een slimme vinding is de middenkolom, die je kunt uitnemen en vervangen door enkel de boven- en onderkant van de kolom. Het statief haalt dan een lagere maximale hoogte van 135,5 cm, maar is nog stabieler en lichter van gewicht.

Draaisysteem

Gitzo is een van de merken die al jaren vasthoudt aan een draaisysteem om de pootjes vast te zetten. Wil het bij voordelige statieven met zo’n systeem nog wel eens lastig zijn om de poten uit te draaien, bij de Gitzo gaat dit snel en gemakkelijk. Er is niet veel kracht nodig om de poten vast en weer los te draaien.

Je kunt de rubberen dopjes aan de onderkant van de poten losdraaien en vervangen voor metalen spikes. Het is jammer dat Gitzo deze niet standaard meelevert met de GT2830.

Deze review verscheen eerder in DIGIFOTO Pro 3.2011

Adviesprijs €499,- Max. hoogte 167,5 cm Min. hoogte 21 cm Lengte opgevouwen 62,7 cm Max. belastbaarheid 10 kg Gewicht 1,3 kg
Zeer stabiel Laag gewicht Handige middenkolom
Geen spikes meegeleverd
9.60
De Gitzo GT2830 Basalt Serie 2 heeft een stevig prijskaartje, maar daar krijg je dan ook een zeer stevig statief voor terug. Met gewicht van 1,3 kg is de GT2830 licht van gewicht, het statief staat echter prima in balans. De 'slimme' middenkolom is een handige vinding, hiermee kun je het statief nog lichter maken, al moet je dan genoegen nemen met een wat lagere maximale hoogte. Het soepele draaisysteem en de uitstekende afwerking maken dit statief tot een absolute topper.
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse