Review: Eizo ColorEdge CG277

jesse kraal 4339 0
De Eizo CG277 volgt de CG276 op als topmodel in de ColorEdge-serie. Deze lijn is gericht op grafische professionals in fotografie en filmindustrie. Daarvoor is kleurweergave natuurlijk van wereldbelang, maar ook de ergonomie moet top zijn. Hoe scoort de CG277 op deze punten? We zoeken het uit in deze review.

Eizo heeft voor de ColorEdge CG277 de beproefde CG276 als basis genomen. Zo zien de schermen er allereerst vrijwel hetzelfde uit. Zelfs voor een 27-inchmonitor is de Eizo ColorEdge CG277 fors. Daar staat een uitstekende gebruiksvriendelijkheid tegenover, de monitor laat zich namelijk in alle richtingen eenvoudig verstellen en kan ook in portretstand worden gebruikt. De meegeleverde afdekkap is dan ook geschikt te maken voor zowel horizontaal als verticaal gebruik. Achterop de Eizo vind je diverse aansluitingen. Beeldsignaal kan binnenkomen via dvi, hdmi of displayport.

Voor videobewerkers is het interessant dat je 4K-beeld direct kunt weergeven via de displayport, de monitor zorgt voor de downscaling. Daarnaast kan de monitor via hdmi 1080p-video met 24 frames per seconde afspelen, zodat je een exact beeld krijgt van hoe je video eruit ziet. De meeste monitoren hanteren een veel hogere framerate en simuleren de 24 fps-weergave.

Eizo ColorEdge CG277

LED

Hoewel de resolutie met 2560 x 1440 pixels gelijk blijft ten opzichte van de Eizo CG276, is de ccfl-verlichting vervangen door led's. Het stroomverbruik is daardoor met zo'n 35 procent afgenomen, de ColorEdge CG277 verbruikt maximaal 99 watt en gemiddeld 43 watt. Door de komst van de leds is de ventilator achterwege gelaten. Dat maakt de monitor volledig stil in gebruik.

Eizo KleurruimteKleurweergave

Eizo geeft in de specificaties aan dat de monitor 100 procent SRGB en 99 procent AdobeRGB weergeeft. Uit onze metingen blijkt zelfs dat de monitor 100 procent AdobeRGB kan weergeven. Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden en rondt onze meetapparatuur naar boven af, maar het mag duidelijk zijn dat de kleurweergave uitstekend is.

Afbeelding: De rode driehoek geeft het kleurbereik van de CG277 aan, de paarse driehoek representeert de AdobeRGB-kleurruimte terwijl de groene driehoek het sRGB-bereik aangeeft.

De maximale helderheid bedraagt 300cd/m2, maar voor fotografie kies je beter een lagere instelling. Om tot de juiste instellingen te komen voor verschillende takken van sport, kun je het beeldscherm met de meegeleverde ColorNavigator-software afstellen op het gebruiksdoel. Kies je voor fotografie, dan zal het scherm bijvoorbeeld een lagere helderheid kiezen en ook de witbalans en gammawaarde worden op het gebruik afgesteld. Op de door Eizo aangeraden helderheid van 100cd/m2 meten we een zwartwaarde van ongeveer 0,19. Dat zorgt voor uitstekend contrast.

Ingebouwde colorimeter

Wat de CG277 uniek maakt is de ingebouwde colorimeter die je kunt gebruiken om het scherm hardwarematig te kalibreren. Deze colorimeter komt als een duveltje uit een doosje tevoorschijn uit de linkeronderhoek en klapt na gebruik ook automatisch weg. Een verschil met externe meetapparatuur (die je overigens ook met ColorNavigator kunt gebruiken) is dat de ingebouwde colorimeter in de linkeronderhoek meet terwijl je een Spyder of ColorMunki altijd in het midden hangt.

Een uitstekende uniformiteit is dan ook een vereiste en dus gaan we ook zelf aan de slag met een externe colorimeter om te zien of dit het geval is. Het antwoord is een volmondig ja, want de afwijkingen zijn minimaal. Opvallend is dat vooral de linkeronderhoek zeer sterk overeenkomt met het midden, terwijl de andere hoeken een iets grotere (maar nog altijd zeer kleine) afwijking laten zien. Ook de uniformiteit van de achtergrondverlichting is keurig, de maximale afwijking bedraagt een bijna verwaarloosbare drie procent. Eizo heeft de CG277 dan ook uitgerust met Digital Uniformity Equalizer, kortweg DUE, dat verschillen in kleurweergave en helderheid moet elimineren. Kijken we naar de resultaten, dan is de Eizo het best scorende beeldscherm dat we ooit hebben getest.

Eizo ColorEdge CG277

Details

Dat Eizo over elk detail heeft nagedacht, blijkt wel uit het feit dat je zelfs de helderheid van het blauwe statusledje in zeven stappen kunt instellen en het lampje zelfs helemaal kunt uitzetten. Daardoor heb je ook in verduisterde werkruimtes geen last van het blauwe schijnsel. De garantie bedraagt vijf jaar en elk beeldscherm komt volledig gekalibreerd. Dit gebeurt voor elke monitor afzonderlijk, het testrapport vind je als bewijs in de verpakking.

Eizo ColorEdge CG277 AwardConclusie Eizo ColorEdge CG277 review

Wie het maximale vergt van zijn apparatuur, kan eigenlijk niet om deze krachtpatser van Eizo heen. De ColorEdge CG277 is een van de beste monitoren op de markt met zijn vrijwel perfecte kleurweergave, uitstekende uniformiteit en geweldige ergonomie. Het prijskaartje is flink, maar bedenk wel dat je voor dat geld niet alleen een uitstekende monitor krijgt, maar ook een ingebouwde colorimeter en de bijbehorende  ColorNavigator-software.

Specificaties Eizo ColorEdge CG277

Schermdiameter: 27 inch
Resolutie: 2560 x 1440 pixels
Paneeltype: ips met led-backlight
Aansluitingen: displayport, hdmi en dvi
Prijs ca. 2100 euro
Info: www.eizo.nl

Deze review verscheen eerder in DIGIFOTO Masterclass 1.2014.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse