Canon EOS M5

Review: Canon EOS M5

Jasper van Bladel 3936 0
Hoewel Canon al sinds 2012 mirrorlesscamera's op de markt heeft, was Canon nog geen grote speler op het gebied van mirrorless. In tegendeel zelfs: hoewel de Canon EOS M1 en M3 prima camera's waren, verkochten ze lang niet zo goed als vergelijkbare camera's van de concurrenten. Canon hoopt daar nu verandering in te brengen met het uitbrengen van de Canon EOS M5.

Toen de M5 afgelopen zomer werd aangekondigd, was het duidelijk dat Canon hard heeft gewerkt om een camera af te leveren die voor Canonfans een waardige opvolger zou kunnen zijn voor de spiegelreflexcamera's die ze nu hebben. Een 24 megapixel aps-c sensor met Dual Pixel autofocus, beeldstabilisatie en een touchscreen dat ontzettend fijn werkt.

De camera lijkt heel erg op een gekrompen spiegelreflex en ligt dan ook lekker en vertrouwd in de hand. De camera heeft een kleine grip waardoor je comfortabel een wat groter objectief kunt gebruiken maar blijft compact genoeg om hem makkelijk mee te nemen.

De camera beschikt over drie draaiknoppen, waardoor je binnen een handomdraai alle belichtingsintellingen kan veranderen zonder dat je in een menuutje hoeft te zoeken. Als je toch iets in een menu moet zoeken, is de kans groot dat je in no time vindt wat je zoekt. De menu's van Canon staan bekend als één van de beste en het menu van de M5 is hierop geen uitzondering.

Touchscreen

Het touchscreen van deze Canon EOS M5 werkt uitstekend. Het verplaatsen van het scherpstelpunt, bladeren door menu's of het bekijken van de gemaakte foto's gaat zeer intuïtief en het scherm reageert goed op aanraking.

Als je door de zoeker van de camera kijkt, blijft het mogelijk om via het touchscreen het scherpstelpunt te verplaatsen, zonder je oog van de zoeker af te halen. Dit werkt ontzettend goed en is een hele handige manier om snel en precies het scherpstelpunt te verplaatsen. Het enige kleine puntje van kritiek hierbij is dat de zoeker in het midden van de camera zit, waardoor je nogal eens met je neus per ongeluk het scherpstelpunt verplaatst.

Ook is het mogelijk het scherm te kantelen, zodat je gemakkelijk foto's kunt maken met bijzondere perspectieven zonder dat je jezelf in rare bochten hoeft te wringen. Dit kantelbare scherm komt ook goed van pas voor iedere (straat)fotograaf die op onopvallende wijze mensen op de foto wil zetten.

Beeldkwaliteit

Ondanks het kleine formaat maakt de M5 foto's die vergelijkbaar zijn met de grotere nieuwe spiegelreflexcamera's van Canon zoals de EOS 80D. Zeker bij de lagere iso-waarden levert de camera mooie foto's met veel details en natuurlijke kleuren. Als je naar de hogere iso's gaat zie je wel wat details verloren gaan en zeker vanaf iso 6400 is kleurruis duidelijk aanwezig en verdwijnen de fijne details van het beeld. Gebruik je de foto's echter op een klein formaat, dan is er geen man overboord en kun je ze met een gerust hart plaatsen.

Video

Filmen met de M5 kan maximaal in FullHD en helaas niet in 4K. Het is wel mogelijk om volledig handmatig instellingen aan te passen tijdens het filmen, waardoor je veel controle blijft houden over het beeld dat je krijgt. Tijdens het filmen kan je goed gebruik maken van de DualPixel autofocusmogelijkheden van de camera en als je een punt selecteert op het touchscreen stelt de camera hier heel soepel en precies op scherp. Ook kun je een onderwerp aanwijzen dat de autofocus blijft volgen en tenzij het onderwerp heel snel beweegt, blijft het onderwerp goed scherp. Ook beschikt de camera over een microfooningang, zodat je veel controle houdt over het geluid dat je opneemt.

Objectieven

Canon heeft speciaal voor de mirrorlesscamera's van het merk een nieuwe reeks objectieven ontwikkeld. De EF-M objectieven. Canon heeft nu zeven objectieven in de EF-M lijn, van een 22mm prime objectief tot een 55-200mm  telezoomobjectief, maar Canon heeft ook een adapter ontwikkeld waarmee je elk EF-S en EF objectief kunt gebruiken, met volledig behoud van de autofocusmogelijkheden. Als je al jaren een Canon-gebruiker bent met een mooie verzameling aan objectieven, dan kan je deze allemaal blijven gebruiken met deze EOS M5. Ook de 800mm f/5.6. Al gaat dit natuurlijk wel ten koste van de compactheid.

Accu

Eén van de grootste nadelen van een systeemcamera is nog altijd de beperkte accuduur en de EOS M5 is hierop helaas geen uitzondering. Wil je echt een hele dag fotograferen, dan is het aan te raden om een extra accu mee te nemen. Er zal hoogstwaarschijnlijk een batterijgrip voor de M5 op de markt komen, maar dit komt het compacte formaat van de camera natuurlijk niet ten goede.

Conclusie

Vier jaar na de Canon EOS M komt Canon eindelijk met een mirrorlesscamera die oprecht een goed alternatief voor een spiegelreflex genoemd kan worden. De M5 is een fijne compacte camera met een uitstekend touchscreen en razendsnelle autofocus. Canon beschikt momenteel (nog) over een beperkt aanbod aan objectieven voor de mirrorlesscamera's, maar het feit dat je met de adapter alle andere Canonobjectieven kunt blijven gebruiken is een fijne gedachte, zeker voor fotografen die al langer met Canon werken. Het ontbreken van 4K is, helaas, geen verrassing en is wel een beetje een gemis voor zo'n moderne camera als de M5, maar zal voor gebruikers die zich niet heel erg met video bezighouden geen dealbreaker zijn. Al met al heeft Canon met de EOS M5 een goede stap gezet in de wereld van mirrorlesscamera's en lijkt het erop dat Canon doorheeft dat mirrorless niet meer te ontkennen is. De M5 is meer dan alleen een compact cameraatje dat je mee kunt nemen als een grote spiegelreflex onhandig is, maar is een goed alternatief voor camera's in het middensegment van Canon. Vergeet alleen niet een extra accu mee te nemen. 



Beeldkwaliteit: 4 uit 5
Bediening: 5 uit 5                  
Snelheid: 4 uit 5                  
Behuizing: 3.5 uit 5
Prijs-kwaliteit: 3.5 uit 5

Specificaties

Adviesprijs (body): € 1149,-
Resolutie: 24 megapixels
Beeldsensor: aps-c CMOS
ISO-bereik: 100 - 25600
Zoeker: Elektronisch
Scherm: 3 inch TFT kantelbaar
Scherpstelling: DualPixel AF
Snelheid: 7 fps
Opslag: SD/SDHC/SDXC
Afmetingen: 133 x 94 x 127 mm
Gewicht: 427 gram (body inclusief accu & geheugenkaart)
Filmfunctie: FullHD 60p

Info: Canon

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper