Profoto B1 met accu en TTL

Profoto presenteert revolutionaire B1 met accu en TTL

jesse kraal 4056 1
Een studioflitser die je niet hoeft aan te sluiten op het lichtnet is ideaal als je veel op locatie werkt en snel je apparatuur moet kunnen opzetten. De Profoto B1 is voorzien van een ingebouwde accu en is de eerste studioflitser die gebruik kan maken van TTL.

De Profoto B1 combineert voordelen van een studioflitser met die van een reportageflitser. Je hebt de vrijheid en kracht van een 500Ws studioflitser, die je kunt gebruiken met een hele range aan lichtvormers als softboxen, paraplu's en beautydishes. Aan de andere beschikt de B1 over een accu, waardoor je niet afhankelijk bent van de aanwezigheid van stopcontacten, en is de flitser in combinatie met de Air Remote TTL die je op de camera schuift te gebruiken met je camera's TTL-meting.

TTL

Tot nu moest je elke studioflitser instellen op een vast vermogen, gebruik je de B1 in combinatie met de Air Remote TTL dan wordt het vermogen van de flitser automatisch aangepast aan de lichtmeting van de camera. Handig bijvoorbeeld wanneer je buiten werkt en door wolken het omgevingslicht continu verandert. Je bent behoorlijk vrij in waar je je lampen plaatst, niet alleen hebben ze geen netstroom nodig, de remote werkt ook nog over een afstand van honderd meter (300 meter wanneer je geen TTL gebruikt). De accu heeft voldoende power voor 220 flitsen op vol vermogen, reserve-accu's zijn los bij te kopen.

Krachtpatser

Het vermogen van 500Ws kan over een bereik van negen stops worden geregeld in stapjes van een tiende stop. Aan snelheid ontbreekt het de Profoto B1 evenmin. Zo bedraagt de herlaadtijd slechts 1,9 seconden bij vol vermogen, terwijl je bij lagere vermogens tot wel twintig keer per seconde kunt flitsen.

Prijs en beschikbaarheid

Momenteel is de Air Remote TTL alleen beschikbaar voor Canon, een variant voor Nikon komt begin 2014. Importeur Mamiya Nederland hoopt dat het systeem ook voor Olympus beschikbaar komt en is daarover in gesprek met Profoto. Overigens kan de B1 ook met de standaard Air Remote gebruikt worden, zij het zonder TTL-functionaliteit. De B1 kost 1495 euro, de Air Remote TTL 295 euro en een extra accu mag mee voor 189 euro. Deze prijzen zijn exclusief btw.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Kim82

He jesse, weet jij of de profoto b1 ook MET netstroom te gebruiken is? Voor mij wel handig om te weten, aangezien er toch ook een max aantal foto's vastzit aan de accu. mvg kim