Preview: Sigma dp0 Quattro met 14mm f/4-objectief

Julian 2378 0
Sigma kondigt een nieuw model in de Quattro-serie aan. De dp0 is voorzien van een 14mm f/4-groothoekobjectief, dat een kleinbeeldequivalent van 21mm oplevert. De fabrikant belooft uitstekende optische prestaties.

Precies een jaar geleden introduceerde Sigma drie camera's in de dp Quattro-serie. De dp1, dp2 en dp3 kregen respectievelijk een 19mm, 30mm en 50mm f/2.8-objectief. Nu ziet de Sigma dp0 Quattro het levenslicht.

Het nieuwe model krijgt een 14mm f/4-groothoekobjectief. De sensor in de dp Quattro-camera's heeft een cropfactor van 1,5x, dus het resultaat is een kleinbeeldequivalent van 21mm. Volgens Sigma is het 14mm-objectief geoptimaliseerd om het maximale uit de Quattro-sensor te halen.

Sigma dp0 Quattro

Optisch ontwerp

In het ontwerp zijn vier FLD-elementen verwerkt, die gelijke prestaties zouden bieden als fluoriet-elementen. Daarnaast bevat de lensconstructie twee SLD-elementen en twee asferische lenzen, waaronder een dubbelzijdig exemplaar. Dat moet chromatische aberraties en vervorming tot een minimum beperken. Sigma belooft haarscherpe foto's van hoek tot hoek, ook bij gebruik van de maximale diafragmaopening.

Quattro-sensor

De overige specificaties van de Sigma dp0 Quattro zijn gelijk aan de eerder gepresenteerde dp Quattro-modellen. Toestellen in deze serie zijn voorzien van een Foveon X3 Quattro-sensor, die bestaat uit drie lagen, waarmee meer kleurinformatie kan worden vastgelegd dan met een conventionele Bayer-sensor.

Sigma X3 Quattro-sensor

Nieuwe accessoires

Samen met de dp0 Quattro kondigt Sigma een nieuwe optionele opzetzoeker aan, de VF-51. Ook werkt de fabrikant aan de Base Grip BG-11, een accessoire die je onder de dp-camera's kunt schroeven voor meer houvast.

Sigma Base Grip BG-11

1.2x conversielens voor Sigma dp3 Quattro

Sigma FT-1201Tot slot kondigt Sigma een conversielens voor de dp3 Quattro aan. Deze camera is voorzien van een 50mm f/2.8-objectief (75mm kleinbeeldequivalent). Met de nieuwe FT-1201 Conversion Lens wordt het brandpunt 1,2x verlengd.

Met de nieuwe opzetlens verandert het brandpunt in 60mm, ofwel een kleinbeeldequivalent van 90mm. Het optische ontwerp bestaat uit vier elementen in drie groepen. Volgens Sigma heeft het gebruik van de FT-1201 geen nadelige gevolgen voor de beeldkwaliteit, dankzij gebruik van hoogwaardig glaswerk.

Prijs en beschikbaarheid

De Sigma dp0 Quattro wordt in juli/augustus verwacht voor een adviesprijs van 969 euro. Wanneer en tegen welke prijzen de nieuwe accessoires op de markt komen is nog niet bekend.