Preview: Samsung NX200

Julian 5070 1
Samsung introduceert de NX200. De opvolger van de NX100 is flink afgeslankt en krijgt een nieuwe 20-megapixel aps-c-sensor. De plastic behuizing krijgt ook een upgrade: de NX200 bestaat grotendeels uit een magnesiumlegering.

Samsung heeft het formaat van de NX200 flink terug weten te dringen. De compacte systeemcamera is nog niet zo klein als de Sony NEX-5, maar een flink stuk slanker dan de voorganger, de NX100. Ook de kwaliteit van de behuizing is er op vooruitgegaan. Samsung heeft gebruik gemaakt van een magnesiumlegering, waardoor de NX200 er een stuk serieuzer uitziet dan zijn plastic voorganger. De Samsung NX200 heeft geen ingebouwde flitser. Wel is er een klein opzetflitsertje, dat waarschijnlijk standaard meegeleverd zal worden met de camera.

Nieuwe 20,3-megapixelsensor

Alle voorgaande NX-camera's werden uitgerust met de 14.6-megapixelsensor die nog uit de Samsung GX20 (en Pentax K20D) stamde. De ruisprestaties van deze verouderde sensor waren niet om over naar huis te schrijven. In de NX200 maakt Samsung voor het eerst gebruik van een nieuwe sensor, de 20,3-megapixel aps-c-cmos is geheel in eigen huis ontwikkeld, aldus de fabrikant.

Samsung NX200

De nieuwe sensor heeft een compleet vernieuwde architectuur, die betere ruisprestaties mogelijk moet maken. Het iso-bereik is twee stops omhoog gegaan naar 100 tot 12800. De voorgangers bleven steken op iso 3200. Een eerste indruk van de resultaten kun je krijgen aan de hand van deze testfoto's, gemaakt door dpreview.

1080p-filmfunctie

Ook brengt de nieuwe sensor een full-hd-filmfunctie. Video's opnemen kan nu in resolutie van 1920x1080 pixels met 30 fps. In 720p-resolutie kan de framerate tot 60 fps opgeschroefd worden. Andere framerates, zoals 25 of 24 fps zijn niet beschikbaar. Filmbestanden worden opgeslagen met H.264-codering en voorzien van stereogeluid door de ingebouwde microfoon.

Samsung NX200 zijkant

Snelheid

Met maximaal 7 beelden per seconde is de NX200 een stuk sneller dan zijn voorganger. In de buffer is plaats voor 8 raw-bestanden of 11 jpg's. Autofocus gaat met behulp van contrastdetectie. Je hebt keuze uit 15 scherpstelpunten of een enkel punt dat je vrij door het scherm kunt bewegen. Samsung belooft een flinke snelheidsverbetering en een minimale scherpsteltijd van 100ms.

3-inch amoled-scherm

Het 3-inch amoled-scherm met vga-resolutie kennen we al van de NX100. Een nieuwe 'Smart Panel' interface met 'Hot Keys' moet de bediening nog makkelijker maken. Volgens Samsung kun je hiermee eenvoudig naar de belangrijkste functies navigeren.

Samsung NX200 back

i-Function 2.0

Het i-Function-bedieningsconcept, waarbij je de belangrijkste instellingen via een ring op het objectief aanpast krijgt een upgrade naar versie 2.0. Met i-Function 2.0 kun je naast zaken als sluitertijd, diafragma en belichtingscompensatie ook Smart Filters en intelligente zoom-standen bedienen via het objectief.

Smart Filters

Samsung heeft de NX200 voorzien van tien Smart Filtereffecten, waarmee je foto's van een creatief tintje kunt voorzien. Ook is de Magic Frame-functie toegevoegd, waarmee je foto's in dertien verschillende frames kunt plaatsen. Volgens persbericht geef je zo een vakantiefoto eenvoudig een zomers gevoel mee of kun je van een foto een tijdschriftcover maken - handig voor de komende editie van DIGIFOTO Pro!

Samsung NX200 bovenaanzicht

Ook een nieuwe panoramafunctie met de mogelijkheid om het beeld in een 3D-foto om te zetten en de Sound Picture-modus waarmee je foto's van een 'sound bite' kunt voorzien zijn aanwezig op de NX200.

Objectieven

De NX200 kan gebruikt worden met alle Samsung NX-objectieven. Om van iFunction gebruik te maken heb je ook een iFunction-objectief nodig, samsung heeft er daarvan negen in het assortiment.

Samsung NX200 objectieven

Wie op zoek is naar een compacte systeemcamera met een compact objectievensetje is bij Samsung aan het goede adres. Je hebt keuze uit een 16mm f2.4, 20mm f/2.8 en 30mm f/2, allemaal in het platte pancake-formaat.

Prijs en verkrijgbaarheid

Al het nieuws komt wel met een prijskaartje. Samsung zette de NX100 vorig jaar in de markt voor 599 euro inclusief kitlens. De nieuwe NX200 krijgt een adviesprijs van 849 euro. Vanaf oktober ligt de compacte systeemcamera in de winkels.


Video-preview door Imaging Resource.

afbeelding van Manja Hetjes

Ongelofelijk kan de nx200 dat echt?