Preview: Panasonic GF6

Preview: Panasonic Lumix GF6

Julian Huijbregts 4298
Panasonic introduceert de Lumix GF6. De kleine micro four thirds-camera groeit een stukje ten opzichte van zijn voorganger en krijgt veel nieuwe functies. Panasonic voorziet de camera met dezelfde 16-megapixelsensor als de GX1.

De allereerste Panasonic GF-camera, de GF1, was een echte 'fotografencamera' met veel knoppen voor handmatige instelmogelijkheden. De opvolgers GF2, GF3 en GF5 werden steeds kleiner en meer consumentgericht: minder knoppen en gemaakt voor een publiek dat eenvoudig plaatjes wil schieten in de automatische standen.

Met de GF6 komt daar enige verandering in. De camera is een stukje gegroeid ten opzichte van zijn voorganger (de Lumix GF5 blijft overigens in het assortiment als kleinste GF-camera) en heeft weer meer knoppen gekregen, waaronder een aantal instelbare Fn-knoppen.

Nieuw is het uitklapscherm, dat je helemaal naar boven kunt klappen om eenvoudig zelfportretten te maken. Panasonic voorziet de GF6 van snufjes die het de beginnende gebruikers makkelijk maken, zo kan de camera bijvoorbeeld een zelfportretmodus opstarten als je het scherm naar boven klapt.

Rondom de sluiterknop vind je een hendeltje waarmee je kunt zoomen, mits je gebruikmaakt van een Power Zoom-objectief, zoals de 14-42mm pancake-kitlens. Dit hendeltje zagen we eerder op de Panasonic G5.  Het hendeltje kun je overigens ook gebruiken om de belichtingscompensatie in te stellen.

GF6 body

Capacitief touchscreen

Het scherm heeft een diameter van 3-inch en een royale 1,04 miljoen beeldpunten. Het is een touchscreen dat gebruikt maakt van capacitieve techniek. Dat is een verbetering ten opzichte van het touchscreen van de GF5, dat niet zo gevoelig is.
Een elektronsiche zoeker ontbreekt en er is geen mogelijkheid om die toe te voegen in de vorm van een accessoire. Ook is er geen flitsschoen aanwezig op de camera, wel voorziet Panasonic in een ingebouwde pop-upflitser.

Scherm

Bekende sensor

De sensor is een oude bekende: het gaat om het 16-megapixelexemplaar dat we eerder in de GX1 tegenkwamen. Deze sensor presteert een stuk beter dan de 12-megapixelsensor uit de GF5, maar moet het wel afleggen tegen nieuwere sensoren van de concurrentie, of de 16-megapixelsensor in de GH3 (die vermoedelijk van Sony afkomstig is).

DXO panasonic
Panasonic voorziet de GF6 van de 16-megapixelsensor uit de GX1. Die presteert beter dan de sensor uit de GF5, maar op gebied van dynamisch bereik blijft de sensor achter bij de GH3 en de nieuwste camera's van de concurrentie.

Beeldprocessor

Wel belooft Panasonic betere beeldkwaliteit dankzij de nieuwe Venus Engine FHD-processor, maar dit zal opgaan voor de jpg-bestanden. Desondanks durft Panasonic het aan om gebruikers de mogelijkheid te geven de iso-gevoeligheid op te schroeven naar 25.600.

Wifi en nfc

Panasonic voorziet de GF6 van wifi en near field communication (NFC). Met beide technieken kan de camera gekoppeld worden aan een smartphone of tablet. Er is een app voor zowel Android als iOS.

NFC wordt gebruikt om snel een wifi-connectie te leggen tussen de GF6 en je smartphone/tablet. Je houdt de apparaten simpelweg tegen elkaar aan en de verbinding kan tot stand gebracht worden, zonder dat je instellingen moet doorlopen. Heeft je telefoon of tablet geen NFC, dan kun je de wifi-verbinding handmatig aanmaken.

Met de Panasonic Image App krijg je live view op je telefoon of tablet en kun je foto's terugkijken en maken. Je kunt daarbij focus en belichting instellen en ook zoomen als je gebruikmaakt van een Power Zoom-objectief.

Panasonic NFC

Handmatige filmfunctie

Filmen met de GF3 en GF5 kon niet volledig handmatig. Daar brengt Panasonic met de GF6 verandering in, je kunt de filmfunctie volledig naar wens instellen. Je hebt daarbij keuze uit 1920x1080 in 50i of 25p, of 1280x720 in 50i of 25p.

GF6 top

Afmetingen en gewicht

De Panasonic GF6 meet 111 x 65 x 38 mm en weegt 323 gram inclusief batterij. De accu is goed voor 340 opnamen volgens de CIPA-norm.

Kit met kleinere 14-42mm

Panasonic zal de GF6 bundelen met de onlangs geintroduceerde 14-42mm II kitlens, die een stuk kleiner is dan zijn voorganger. Ook komen er kits met de 14-42mm Power Zoom, die nog een stukje kleiner is.

Prijs en beschikbaarheid

Panasonic brengt de GF6 op de markt voor een adviesprijs van 549,95 euro inclusief de 14-42mm II kitlens. In combinatie met de 14-42mm Power Zoom betaal je 699,95 euro. Wanneer de GF6 in de winkels ligt is nog niet bekend.

GF6 variaties

Hands-On in Wenen

Panasonic organiseert op 9 en 10 april een Digital Imaging Seminar in Wenen. Hier toont de fabrikant haar nieuwste producten, waaronder de GF6, aan de pers. Wij zijn aanwezig en zullen vanuit Wenen verslag doen en zo snel mogelijk een Hands-On en (mits toegestaan) testfoto's publiceren.

Wenen
We zijn op weg naar Wenen! Daar maken we een Hands-On met de GF6.