Preview: Olympus OM-D E-M1

Preview: Olympus OM-D E-M1

Julian 14471 8
Olympus introduceert de OM-D E-M1. Het nieuwe vlaggenschip wordt boven de OM-D E-M5 gepositioneerd en volgt de E-5 spiegelreflex op. Een nieuw 'Dual Fast AF'-systeem met fasedetectiepixels op de sensor moet zorgen voor betere prestaties bij gebruik van Four Thirds-objectieven.

Met de OM-D E-M1 lijkt Olympus de spiegel definitief vaarwel te zeggen. De fabrikant heeft daar een goede reden voor: het spiegelloze ontwerp maakt een grote elektronische zoeker mogelijk. Een optische zoeker is afhankelijk van het formaat van de spiegel. Gezien de relatief kleine sensor (en dus kleine spiegel) zou de optische zoeker van een eventuele 'Olympus E-7' nooit zo groot kunnen zijn als het digitale exemplaar in de OM-D E-M1.

Behuizing

Ten opzichte van de Olympus OM-D E-M5 is de E-M1 wat gegroeid. De handgreep steekt meer uit en moet daardoor betere houvast bieden in combinatie met grotere objectieven. Op de magnesiumbehuizing zijn tal van knoppen te vinden, een aantal daarvan kun je naar wens instellen. De E-M1 neemt het 2x2-bedienigssysteem van de Olympus PEN E-P5 over. Dat betekent dat je met een schakelaar de twee instelwieltjes een tweede functie kunt geven. In de handmatige stand gebruik je de wieltjes bijvoorbeeld voor het instellen van diafragma en sluitertijd, maar door de schakelaar over te halen kun je dezelfde wieltjes gebruiken voor het instellen van bijvoorbeeld iso-waarde en witbalans. De behuizing is spatwaterdicht en bestand tegen vrieskou tot -10 graden Celsius.

OM-D E-M1: ijskoud

3-inch kantelbaar touchscreen

De Olympus OM-D E-M1 maakt gebruik van hetzelfde kantelbare aanraakscherm als de Olympus PEN E-P5. Het scherm meet 3-inch en telt 1,04 miljoen beeldpunten (resolutie van 720x480 pixels). Je kunt het display 80 graden naar boven en 50 graden naar beneden kantelen.

OM-D E-M1 back

Enorme elektronische zoeker

Olympus heeft werk gemaakt van de elektronische zoeker. De resolutie is met 2,36 miljoen beeldpunten prettig hoog, maar het is vooral het formaat van de zoeker dat opvalt. De vergroting komt omgerekend neer op 0,76x en daarmee geeft de zoeker een beeld dat vergelijkbaar is met spiegelreflexen zoals de Canon EOS 1D X en Nikon D4.

Nieuw is de optie 'EVF Auto Luminance' waarmee de helderheid van de zoeker aangepast wordt aan de scene die je voor je ogen krijgt. Daarnaast heeft de E-M1 een nieuwe functie: HDR-voorvertoning, waarbij je het resultaat van een HDR-opname in de zoeker kunt bekijken voordat de foto is gemaakt.

Nieuwe sensor, zonder low-pass-filter

Olympus voorziet de OM-D E-M1 van een 16,8-megapixelsensor met formaat van 17,3 x 13mm. 16,3 megapixels worden effectief gebruikt voor het vastleggen van de beelden. Ten opzichte van de OM-D E-M5, die ook over een 16-megapixelsensor beschikt, is er wel één en ander veranderd: het low-pass-filter is weggelaten in de E-M1. Ook kan de iso-waarde nu omlaag gebracht worden naar een waarde van 100. De maximale iso-waarde bedraagt 25.600. Net als de Olympus OM-D E-M5 en PEN E-P5 maakt de E-M1 gebruik van 5-assige beeldstabilisatie op de sensor.

Dual Fast AF

Speerpunt van de OM-D E-M1 is een nieuw autofocussysteem. Olympus noemt het 'Dual Fast AF'. De OM-D E-M5 beschikte over zeer snelle contrastautofocus, enkel bij het volgen van onderwerpen in de C-AF-stand moest dit zijn meerdere erkennen in high-end spiegelreflexen. Het nieuwe systeem van Olympus combineert contrastautofocus  met fasedetectiepixels op de sensor en dat moet voor betere prestaties zorgen.

Met name bij gebruik van Four Thirds-objectieven, die zijn ontworpen voor de spiegelreflexen met fasedetectiefocus, moet het nieuwe systeem verbetering laten zien. De camera detecteert aan de hand van het gemonteerde objectief welke AF-technologie het beste ingezet kan worden.

Gebruik je Four Thirds-objectieven (in combinatie met de MMF-3-adapter), dan schakelt de camera over naar fasedetectie-AF met 37 scherpstelpunten. Micro Four Thirds-objectieven maken gebruik van contrast-AF met 81 scherpstelpunten, maar als je tracking-focus gebruikt worden ook de fasedetectiepixels ingezet.

OM-D E-M1 schuin

Snelheid

De Olympus OM-D E-M1 fotografeert met maximaal 10 beelden per seconde bij gebruik van S-AF. In dat geval passen er 41 raw-foto's in de buffer. Maak je gebruik van continue-autofocus (C-AF), dan daalt de snelheid naar een nog altijd respectabele 6,5 beelden per seconde en is er plaats voor 50 raw-bestanden in de buffer. De maximale sluitertijd bedraagt 1/8000e seconde.

Filmfunctie

Olympus heeft op vrijwel alle punten veel werk gemaakt van de OM-D E-M1. Van de filmfunctie kunnen we dat helaas niet zeggen. Nog steeds is de camera beperkt tot een framerate van 30 beelden per seconde. 25 of 24 fps of hogere snelheden behoren niet tot de mogelijkheden. De resolutie bedraagt 1920x1080 pixels. Wel heeft Olympus de OM-D E-M1 voorzien van een microfooningang en maakt focus peaking handmatig scherpstellen eenvoudiger.

Wifi

De E-M1 is uitgerust met wifi. Je kunt de camera met je smartphone of tablet bedienen en hebt daarbij uitgebreide controle over de instelmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook de Live Bulb-functie gebruiken. Hierbij zie je de foto bij gebruik van de bulb-functie langzaam opkomen op het scherm. Het koppelen van je smartphone of tablet met de camera moet eenvoudig verlopen door het scannen van een QR-code.

Creatieve filters en Photo Story

De E-M1 zou geen echte Olympus zijn als er geen ruime keus aan creatieve filters was. Je hebt keuze uit twaalf filtereffecten, waaronder het nieuwe Diorama II. Ook is de Photo Story-optie aanwezig, die we voor het eerst in de PEN E-P5 zagen.

M.Olympus 12-40mm 2.8Zuiko Pro-objectieven

Bij een nieuwe high-end-camera horen nieuwe high-end-objectieven. Olympus herstructureert haar objectievenaanbod en brengt het glas voortaan onder in drie categorieën. In de M.Zuiko-reeks worden de kit- en zoomobjectieven zoals de 14-42mm en 12-50mm aangeboden. In de M.Zuiko Premium-lijn worden primes zoals de 45mm f/1.8 en 12mm f/2.0 ondergebracht. Nieuw is de M.Zuiko Pro-lijn, voor objectieven die met name gericht zijn op de toekomstige E-M1-bezitters. Objectieven in deze categorie zijn afgedicht tegen stof en vocht en moeten hoogwaardige prestaties bieden.

Het eerste wapenfeit in de M.Zuiko Pro-serie is de 12-40mm f/2.8. Olympus kondigt daarnaast de ontwikkeling van een 40-150mm f/2.8 aan. Deze telezoom wordt eind 2014 op de markt verwacht.

Olympus maakt er geen geheim van aan meer objectieven in de M.Zuiko Pro-serie te werken. Op een roadmap worden nog twee objectieven aangegeven: een ultragroothoek en een supertele(zoom). Over welke brandpunten en diafragma's deze objectieven beschikken en wanneer we ze kunnen verwachten is nog niet bekend.

Olympus 40-150mm 2.8

Accessoires

Samen met de OM-D E-M1 brengt Olympus een aantal nieuwe accessoires op de markt. Er is een nieuwe systeemcameratas (CBG-10) en zachte E-M1 tas (CS-42). Daarnaast komt er een gequilte cameratas (CS-43) en riem (CSS-P118).

Het Onderwaterhuis (PT-EP11) beschermt je camera tot 45m onder water en beschikt over een verwisselbare lenspoort. Tot slot is er de verticale grip HLD-7 voor meer houvast en plaats voor een tweede accu.

OM-D E-M1 met grip
Olympus OM-D E-M1 met optionele HLD-7 grip

Service Plus-pakket

Koop je een Olympus OM-D E-M1, dan krijg je zonder extra kosten een 'Service Plus-pakket' en verlengde garantie. Fotografen die zich aanmelden voor Service Plus krijgen volgens Olympus 'geweldige service met onder andere een speciale telefonische hulpdienst, een ophaalservice in geval van reparaties en een extra snelle reparatietijd.' Aanmelden kan op de website www.myolympus.olympus-europa.com.

Gratis adapter voor gebruikers E-systeem

Olypus komt gebruikers van het E-systeem tegemoet door een gratis MMF-3 adapter ter waarde van 200 euro aan te bieden. Deze aanbieding is geldig voor fotografen die een spiegelreflexcamera uit het E-systeem van Olympus bezitten en voor of tijdens november 2013 een E-M1 aanschaffen.

Prijs en beschikbaarheid

Olympus legt de OM-D E-M1 halverwege oktober in de winkels. De body krijgt een adviesprijs van 1499 euro. Een kit met de nieuwe M.Zuiko Digital 12-40mm f/2.8 kost 2199 euro.

OM-D E-M1 doorsnede

afbeelding van blijvendmoment

JAAAAA!!!
Eindelijk!!
Dag Nikon,
Hallo Olympus :)

afbeelding van Matt H. Imaging

Na Sony zegt nu ook Olympus de spiegel vaarwel, en stapt volledig over op EVF technologie.

afbeelding van Anonymous

Prima dat Sony en Olympus zo lekker bezig zijn, daar gaan ook Canon en Nikon gebruikers de vruchten van plukken!

afbeelding van Ricardo Boks

Naast Nikon hebben we een Olympus EPl-2 camera, fijne camera en als alternatief voor een compact fantastisch. Echter 4/3 formaat is verder niet te vergelijken met APS-C en Fullframe. Ik vindt het jammer dat Olympus de glory dagen van de OM-1/2/3/4 niet wil terugbrengen. Een Olympus fullframe OM-1D of OM-2D zou echt een doorbraak zijn. En uiteraard met de mooie heldere reflexzoeker van de OM serie.

Een ding van Olympus is heel wijs 16MP op 4/3 en niet meer.

afbeelding van blijvendmoment

Dat 4/3 niet te vergelijken is met FF snap ik. Maar 4/3 is vergelijkbaar naast APS-C. Sterker nog ze behalen dezelfde resultaten en DOF. Het gaat namelijk meer om de verhouding van de sensor hier dan om de oppervlakte. De E-M1 is een uitstekend alternatief naast de D7100 van Nikon, alleen in dit geval geen front- en backfocus problemen, situatie herkenning, kleinere maar vooral lichtere behuizing. Voor mij ideaal. Het valt ook minder op bij bruiloften en reportage's. Mijn keus gaat liever voor deze camera, dan welke APS-C ook.

zie hier verhoudingen van APS-C, m43, FF en een compact camera

http://cameraimagesensor.com/size#70,83,10,11,a

afbeelding van Anonymous

Dat is een handige website heer Boonstra

afbeelding van Anonymous

Tegenwoordig heb ik een Pentax K5. Maar de kwaliteit van de lenzen mis ik wel van Zuiko-Olympus.

afbeelding van Willem van Rossum

Een waardig opvolger van mijn ouwe trouwe E1 die het nog steeds fantastisch doet. De nieuwe 1.8 - 75 mm maakt ook geweldige portretten, zie tests in Schotland. Wat een scherpte !!! En met de converter kunnen de oudere 4/3 lenzen gebruikt worden met goede scherpstelling. Prima doorontwikkeling en mooie bouwkwaliteit !