Nikon presenteert Coolpix P7700

Preview: Nikon Coolpix P7700

jesse kraal 5879 2
Nikon komt met een nieuwe geavanceerde compactcamera die de P7100 zal opvolgen. Ze hebben gekozen voor de naam P7700, waarschijnlijk om aan te geven dat het niet zomaar een iets verbeterde versie van het voorgaande model is. De P7700 is namelijk in veel opzichten anders.

Voor het ontwerp van de P7000 en P7100 heeft Nikon wel erg goed naar Canon's succesvolle G-serie gekeken. Met de gloednieuwe Coolpix P7700 willen ze bewijzen dat ze ook prima zelf een dergelijke camera kunnen ontwerpen. De optische zoeker is overboord gezet en eigenlijk kunnen we daar weinig rouwig om zijn. Met een dekking van ongeveer tachtig procent was deze toch al niet erg nauwkeurig. Je foto's kader je met het kantelbare lcd.

Nikon P7700

Van ccd naar cmos

Het effectieve bereik van 28-200mm blijft gehandhaafd, de maximale lensopening nam op zowel de tele- als de groothoekzijde met één stop toe. Deze bedraagt nu f/2-4. Ook optische stabilisatie is aanwezig. De sensor meet 1/1,7-inch zoals gebruikelijk in de klasse van geavanceerde compactcamera's, al hebben een aantal concurrenten inmiddels een grotere sensor. De resolutie nam toe van 10,1 naar 12,2 megapixels, wellicht interessanter is de overstap van ccd naar cmos.

Acht foto's per seconde

Behalve in jpg kan de P7700 ook foto's opslaan in raw-formaat. Het iso-bereik loopt van 80-3200, eventueel uit te breiden tot iso 6400. Er kunnen maximaal acht foto's per seconde worden gemaakt, maar de camera houdt dat maximaal zes foto's vol. Een reeks van dertig foto's kun je maken als je het toestel instelt op 1bps. Filmen is mogelijk in 1080p-resolutie met 30 beelden per seconde, 720p met 60 bps en 640x480 pixels met 120 bps.

Nikon P7700Bediening

Wat Nikon gelukkig niet heeft veranderd ten opzichte van de eerdere modellen is de hoeveelheid knoppen. Het toestel heeft in totaal liefst zes draaiwielen, waarvan er drie multifunctioneel zijn. Je kunt de Nikon P7700 naar wens volledig manueel bedienen. Ook de flitsschoen blijft gehandhaafd, net als het al eerder genoemde kantelbaar scherm met 921.000 beeldpunten. Wel is er een grotere handgreep waardoor het toestel waarschijnlijk nog beter in de hand ligt.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf 27 september 2012 verwacht Nikon het toestel te kunnen leveren, de adviesprijs bedraag 549 euro. 

Nikon P7700
Nog altijd heeft het toestel een kantelbaar scherm, maar het scharnier zit nu  aan de zijkant voor nog meer flexibiliteit

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Fir Spoel

De optische zoeker gelukkig overboord. Het gros van de reviewers lijkt dit een goede zaak te vinden in camera's. Fotograferen die dan echt nooit met zonlicht in de rug? Zelfs de beste schermen worden dan waardeloos. Camera zonder optische zoeker is een grote nono voor mij.

afbeelding van Julian

Een optische zoeker in dergelijke camera's laat meestal zo'n tachtig procent van het beeld zien, in de praktijk is dat ook niet bepaald prettig werken. Een uitklapscherm is al een hele uitkomst met fel licht. Er is wel een hoek te vinden waarbij je het lcd zo kunt draaien dat je de zon af kunt schermen.