Preview: Mitakon Zhongyi Speedmaster 85mm f/1.2

Julian 5699 4
ZY Optics introduceert een handmatig 85mm f/1.2-objectief. Vanaf mei is de lichtsterke Speedmaster 85mm te koop voor 799 dollar in uitvoeringen voor Canon EF, Nikon F en Sony E. Later volgen versies voor Sony A en Pentax K.

Eerder deze maand hintte ZY Optics op Facebook al naar de komst van het objectief, nu is de Mitakon Zohongyi Speedmater 85mm f/1.2 officieel aangekondigd. Net als de andere objectieven van de fabrikant gaat het om een handmatig objectief zonder autofocus.

Eigenschappen

De optische constructie van het lichtsterke portretobjectief bestaat uit negen elementen in zes groepen. Twee Extra-low Dispersion-elementen en vier High Refractive Index elementen Moeten aberraties tegen gaan en voor scherpe foto's zorgen. Zelfs bij volledig open diafragma belooft Zonghyi hoge scherpte.

Het objectief beschikt over een traploze diafragmaring. Dat maakt het objectief ook interessant voor filmmakers. Elf diafragmalamellen moeten voor zachte 'bokeh' zorgen. De behuizing gemaakt van metaal, het objectief weegt 921 gram en heeft een minimale scherpstelafstand van 1 meter.

Mitakon Speedmaster 85mm f/1.2

Testfoto's - Mitakon vs Canon EF 82mm f/1.2

Op de website van ZY Optics is een flinke serie testfoto's te bewonderen. De voorbeeldfoto's zijn echter niet in volledige resolutie te downloaden.

Mitakon 85mm f/1.2 testfoto

Ook laat de fabrikant een vergelijking zien met de Canon EF 85mm f/1.2L USM II. De Speedmaster is daarvoor geplaatst op een Sony A7, de Canon op een EOS 6D. Opvallend is echter dat de testresultaten met een diafragma van f/1.2 ontbreken. Alleen diafragma's van f/2 en kleiner worden getoond.

Mitakon 85mm f/1.2 test

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf mei 2015 is de Speedmaster 85mm f/1.2 te koop voor 799 dollar. Aanvankelijk verschijnen er varianten met Canon EF, Nikon F en Sony FE-vatting. Later volgen versies voor de Sony A- en Pentax K-mount.

Specficaties - Mitakon Zhongyi Speedmaster 85mm f/1.2

  • Brandpunt: 85mm
  • Diafragma: f/1.2 - f/16
  • Diafragmalamellen: 11
  • Constructie: 9 elementen in 6 groepen
  • Filtermaat: 77mm
  • Gewicht: 921 gram
  • Geschikt voor: Fullframe, aps-c
  • Beschikbaar voor: Canon EF, Nikon F, Sony FE (Sony A en Pentax K volgen later)
afbeelding van Karel Dickmans

Als hij een mooie bokeh heeft, en enigzins scherp op 1.2 overweeg ik mijn Nikkor 85 1.4 Ai-S in te ruilen. Zo niet, blijft deze king of Bokeh nog jarenlang dienstdoen als mijn belangrijkste portretlens.

afbeelding van Willem Kaiser, Delft

De link naar de testfoto's werkt niet.

afbeelding van Julian

Gefixt, dankjewel voor het melden!

afbeelding van Maarten de Boer

De 85L is heerlijk scherp op f/1.2 in het centrum, aan de randen wat minder. Ben benieuwd hoe deze lens het dan gaat doen op f/1.2 want dat is wel het belangrijkste, je koopt zo'n lens niet om altijd afgestopt op f/2.8 te gaan schieten.

Ben een beetje huiverig want als je als bedrijf zo'n prestatie weet te leveren dan ben je daar toch trots op en wil je dat delen lijkt me. Wordt nou ook niet bepaald warm van de preview foto's.