Preview: Laowa 15mm f/4 shift 1:1 macro

Preview: Laowa 15mm f/4 shift-objectief met 1:1 macrofunctie

Julian 8008 1
Het Chinese Venus Optics introduceert een bijzonder objectief. De Laowa 15mm f/4, geschikt voor fullframe-camera's, kan macrofoto's maken met een 1:1 vergroting. Ook beschikt het objectief over een shift-functie, die kan worden ingezet bij gebruik op een aps-c-camera.

Venus Optics bracht eerder al een 60mm f/2.8 macro-objectief met 2:1-vergroting op de markt. Nu breidt de Chinese fabrikant het assortiment uit met de Laowa 15mm f/4. De ultragroothoek is een handmatig objectief, zonder autofocus. Er verschijnen uitvoeringen met Canon EF- Nikon F- Sony A-, Sony FE- en Pentax K-vatting.

Venus Optics Laowa 15mm f/4

1:1 macrofunctie

Met veel groothoekobjectieven kun je dicht op het onderwerp komen om close-ups te maken. Venus Optics gaat met de Laowa 15mm f/4 nog een stapje verder. Het objectief is in staat om macrofuncties met een 1:1-vergroting te maken.

Dat is echter geen gemakkelijke opgave: de werkafstand bedraagt bij deze vergroting 0,47 centimeter. Het onderwerp bevindt zich dan dus minder dan een halve centimeter van het voorste lenselement.

In de praktijk zul je waarschijnlijk niet vaak de maximale macrocapaciteiten van het objectief gebruiken. Toch geeft de combinatie van de extreme beeldhoek en de macrofunctie je de mogelijkheid om unieke foto's te maken. Venus Optics heeft een flink aantal voorbeeldfoto's beschikbaar gesteld die dat goed laten zien.

Venus Optics Laowa 15mm f/4 testfoto

Shift-functie bij gebruik op aps-c-camera's

Niet alleen de macro-functie maakt het objectief uniek, Venus Optics voorziet de Laowa 15mm f/4 ook van een shift-functie, zodat je het perspectief kunt corrigeren. De shift-functie is bedoeld voor gebruik in combinatie met een aps-c-camera. De beeldcirkel van het objectief is niet groot genoeg om ook op fullframe in combinatie met perspectiefverschuiving gebruikt te worden.

De maximale verstelling bedraagt 6mm in beide richtingen (horizontaal en verticaal). Dat is minder dan de 12mm shift die de Canon TS-E-objectieven bieden. De Laowa 15mm f/4 is echter veel goedkoper en levert ook op een aps-c-sensor nog een flinke beeldhoek. Daarmee lijkt het een interessante optie voor architectuurfotografen met een klein budget.

Venus Optics Laowa 15mm f/4 shift testfoto

Specificaties

De optische constructie van de Laowa 15mm f/4 bestaat uit 12 elementen in 9 groepen. Venus Optics gebruikt 3 'high refractive' elementen en een 'extra-low dispersion' element. Een meerlaagse coating moet flare tegengaan.

Het diafragma bestaat uit maar liefst veertien lamellen. Dat moet fraaie onscherpte opleveren bij gebruik van de macrofunctie. De metalen behuizing is 83,8mm lang en heeft een diameter van 64,7mm. Het objectief weegt 410 gram en heeft een filterdraad met diameter van 77mm.

Venus Optics Laowa 15mm f/4 Macro

Prijs en beschikbaarheid

De Laowa 15mm f/4 is vanaf nu te pre-orderen op de website van Venus Optics. Het objectief heeft een adviesprijs van 479 dollar en wordt vanaf eind juli uitgeleverd.

afbeelding van Anoniem

De website van de fabrikant lijkt er uit te liggen.
Maar voor de liefhebber vond ik paar interessante reviews:
http://www.leefletcher.co.uk/reviews/venus-lens-60mm-f2-8-macro-review/
http://petapixel.com/2015/02/02/review-venus-60mm-f2-8-worlds-first-21-m...