Hasselblad Lunar met NEX-7-techniek

Preview: Hasselblad Lunar met Sony NEX-vatting

jesse kraal 12164 7
Hasselblad's grote verrassing op de Photokina is de lancering van een compleet nieuw systeem. Alhoewel, nieuw... Hasselblad speelt leentjebuur bij Sony en stopt de techniek van de NEX-7 in een gedurfd vormgegeven camera met de naam Lunar.

Hasselblad heeft er voor gekozen het wiel niet opnieuw uit te vinden en komt met een camera gebaseerd op het Sony NEX-systeem. Geen compacte systeemcamera met middenformaatsensor dus, waarvan de geruchten spraken.

Lunar

Het hart van de Hasselblad Lunar wordt gevormd door een 24,3-megapixel aps-c-sensor en een Bionz-processor. Deze staat gevoeligheden van iso 100 tot iso 16.000 toe. Beide onderdelen kennen we uit onder andere de Sony NEX-7. Ook de lensvatting is hetzelfde: de Sony E-mount.

Een van de sterke punten van de Sony NEX-7 is de TruFinder, een elektronische oled-zoeker met 2,4 miljoen beeldpunten. Goed nieuws, want deze zoeker vindt zijn weg ook naar de Hasselblad Lunar. Ook het lcd lijkt hetzelfde met een diagonaal van 3-inch, 920.000 beeldpunten en een kantelmechanisme. De Hasselblad Lunar heeft zowel een ingebouwde flitser als een Sony-flitsschoen (de oude, uit het Minolta-tijdperk), zodat je ook losse reportageflitsers of radiotriggers kunt gebruiken.

Lunar

Hoewel veel specificaties en de plaatsing van de knoppen (ook de Hasselblad Lunar heeft TriNavi-bediening) overeenkomen met de Sony NEX-7, heeft de Lunar wel degelijk een heel eigen gezicht. De boven en onderkant zijn gemaakt van blank aluminium, de knoppen zijn van titanium en de grote handgreep met ronde vormen is te krijgen in elf verschillende afwerkingen. Drie tinten koolstofvezel, vier Italiaanse leersoorten en vier soorten écht hout. Daarmee maakt Hasselblad wel duidelijk dat ze op een iets hoger segment mikken dan Sony met de NEX-7.

Lunar

Met de introductie van de Lunar en de Leica M (een dag eerder), hebben twee oude gerenommeerde Europese cameramerken beide een camera met een filmfunctie. De opnameresolutie bedraagt 1080p met 60 of 24 beelden per seconde bij de Hasselblad. Ook het aansluiten van een externe microfoon behoort tot de mogelijkheden.

Samenwerking

De samenwerking tussen Sony en Hasselblad mag op het eerste gezicht wellicht wat vreemd lijken maar beide fabrikanten hebben iets gemeen: Carl Zeiss is de leverancier van hoogwaardige objectieven voor de systemen van beide merken. 'Toevallig' heeft Carl Zeiss een paar uur eerder aangekondigd te werken aan drie hoogwaardige primes, met onder andere Sony E-vatting.

Lunar

Het is voor een kleine fabrikant als Hasselblad dan ook een perfecte manier om tegen relatief lage investeringen een nieuwe klantenkring aan te boren. Een vergelijkbare weg sloeg Leica jaren geleden in door samen te werken met Panasonic voor de ontwikkeling van compactcamera's.

Overigens zal de samenwerking tussen Sony en Hasselblad niet ophouden bij de Lunar. In de toekomst kunnen we meer compacte systeemcamera's en zelfs compactcamera's met het Hasselblad-logo verwachten. In het verleden ging Hasselblad eenmaal eerder zo'n soort samenwerking aan, toen met Fujifilm. Het resultaat was de Hasselblad Xpan, een analoge kleinbeeld panorama-camera.

Lunar
Mooi of lelijk? Laat het ons weten in de poll op Facebook.

Prijs en verkrijgbaarheid

De prijs bedraagt 5000 euro, ruim boven de prijs van een Sony NEX-7. Hoe zeer de camera ook ontworpen is met de fotograaf in het achterhoofd, het zal toch vooral een camera zijn voor de zeer welgestelde amateur.

Roze

Grappig feitje: de codenaam van de Hasselblad Lunar was "Pink Project". Dit heeft niet zoveel met de kleur roze te maken maar vooral met een welbekende band. Gaat er nog geen belletje rinkelen? De codenaam voor het H-systeem was 'Floyd Project'.

Lunar

Interview

Morgen (woensdag 19-9-12) hebben we een interview met Peter Stig-Nielsen en Luca Alessandrini, respectievelijk Director Digital Camera Products en New Business Development Manager bij Hasselblad. Heb je vragen over deze camera? Stel ze dan in een reactie onderaan dit bericht en wij gaan opzoek naar antwoorden!

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

De geschiedenis herhaalt zich; De Hasselblad Pan was leentjebuur met Fuji.
Inmiddels wordt vrijwel alles van Hasselblad bij Fuji geproduceerd.
De enige traditie die overeind is gebleven zijn de exorbitante prijzen......

afbeelding van Rh boks

Geen slecht idee maar wat absoluut wel een slecht idee is om een kleine aps-c sensor te gebruiken.
Doe het dan goed neem dan de Sony fullframe 24mp of 36mp in deze camera.
Dan heb je een camera die Leica kan verslaan. Fuji maakt de zelfde fout om ook in haar x serie gebruik te maken van de kleine aos-c sensor. Leica heeft deze enorme fout hersteld met de M9.
Sony zelf komt geniaal met een compacte fullframe met uitstekende 35mm 2.0 Carl Zeiss lens uit.
Ik zou absoluut voor de laatste kiezen ondanks vast objectief, dit is de camera waar dereis en landschaps fotograaf op wacht. Een 2ebody met een vast 90mm2.0 van Carl Zeiss maakt het compleet.

afbeelding van Anco

Wow, da's wel een erg fraai ding, maar kostbaar natuurlijk en dat kan gezien het merk ook bijna niet anders. Benieuwd naar de exacte specs en vooral ook naar de beeldkwaliteit bij hogere iso's, gezien de gekozen sensor/pixels.

Tof, jullie life-repo vanaf de beurs!

afbeelding van Richard Bremer

Ik vind het een mooi ontwerp! Alleen het idee om vervolgens met een Sony N7 camera rond te lopen met een premium hoes eromheen nekt voor mij een beetje de geloofwaardigheid van het merk. Mijn verwachting bij Hasselblad is meer dan premium behuizingen... Ik verwacht voor het geld ook premium techniek! Dus zoals eerder opgemerkt, voor dit geld had er een fullframe sensor in het apparaat mogen zitten.

Wellicht dat ze nog "premium" gaan uitpakken door op een later moment een middenformaat sensor in een compacte behuizing uit te brengen.

afbeelding van Anonymous

Ik vind dat een beetje pimp my camera.....
Camera voor de rijken.
Hassel-sad...

afbeelding van Rhboks

Deze camera is pas oke met een sensor van 4x5 cm en 50 tot 60mp, alle sensors die kleiner zijn is een waste of money, je koopt dan vornamelijk verpakking en de naam.
Hasselblad of beter gezegd Fuji maak samen met Sony en Zeiss een mooie echte middenformaat camera desnoods metbvast objectief. De kennis is er van Fuji en electronica van Sony en de klasse van Zeiss.

afbeelding van GD

Een aluminium skin kleven op de inmiddels 2 jaar oude NEX 7 body is geen camera ontwerpen. Overigens kunnen de prestaties van de camera er alleen maar slechter op worden, gezien de hittegevoeligheid van de sensor.
In de brochure van de camera wordt gesuggereerd dat het hier om een ontwikkeling van Hasselblad gaat, inclusief een eigen lens lijn en een nieuwe a-mount adapter met translucente spiegel. Onder netjes op de pagina "Made in Sweden".
De ethiek in het zakenleven is blijkbaar even diep gezakt als in de financiële wereld.