Preview: Fujifilm X-T10

Preview: Fujifilm X-T10

Julian Huijbregts 16491
Fujifilm introduceert de X-T10, een goedkoper broertje voor de X-T1. Het nieuwe model deelt veel eigenschappen met het vlaggenschip, maar heeft een iets eenvoudigere behuizing zonder afdichtingen tegen stof en vocht en een kleinere elektronische zoeker.

In grote lijnen is de nieuwe Fujifilm X-T10 gelijk aan het vlaggenschip van Fujifilm: de X-T1. Het nieuwe toestel krijgt dezelfde sensor en beeldprocessor, het autofocussysteem en de fotografeersnelheid zijn gelijk, maar de buffercapaciteit is een stuk kleiner.

Je haalt de Fujifilm X-T10 echter voor zo'n 400 euro minder in huis. Ten opzichte van het topmodel lever je naast een kleinere buffer iets in op de behuizing, die is wat minder robuust en niet 'weather sealed'. De elektronische zoeker heeft dezelfde hoge resolutie als de X-T1, maar geeft een kleiner beeld.

Fujifilm X-T10 front

Behuizing

Net als de Fujifilm X-T1 heeft de X-T10 een dslr-achtig uiterlijk. Je hebt keuze uit een zwarte of zilverkleurige variant. Het nieuwe model is iets compacter dan het vlaggenschip en met een gewicht van 381 gram (inclusief accu) ook iets lichter. De boven- en onderkant van de behuizing zijn gemaakt van aluminium. In tegenstelling tot het topmodel is de X-T10 niet voorzien van afdichtingen tegen stof en vocht. Wel heeft het nieuwe model een kleine ingebouwde flitser, die ontbreekt bij de X-T1.

Fujifilm X-T1 en X-T10

Bediening

Net als bij de X-T1 vind je bovenop het toestel drie grote draaiknoppen. Met de knoppen aan de rechterkant van de behuizing stel je de sluitertijd en belichtingscompensatie in. Links vind je een draaiwiel om te kiezen tussen de diverse fotografeersnelheden, bracketing en de filmfunctie. De X-T1 bevat op die plek een knop voor het kiezen van de iso-waarde.

De X-T10 beschikt daarnaast over twee draaiwieltjes die je met je duim en wijsvinger bedient. Het aantal knoppen op de achterzijde is gelijk aan de X-T1. De 'Focus Assist'-knop is verdwenen, maar er is een extra Fn-knop op het toestel geplaatst. De Q-knop biedt toegang tot een snelmenu op het scherm, waar de belangrijkste instelopties ingesteld kunnen worden.

Wifi-functionaliteit is ingebouwd in de behuizing. Met de Fujifilm Camera Remote-app (Android en iOS) kun je het toestel op afstand bedienen vanaf een smartphone of tablet.

Fujifilm denkt ook aan beginnende fotografen: de X-T10 beschikt over een hendeltje waarmee je de camera in een volautomatische stand kunt zetten. Deze 'Advanced SR AUTO mode' kiest aan de hand van 58 presets zelf de optimale instellingen.

Fujifilm X-T10 top

16,3-megapixel X-Trans II-sensor

Fujifilm voorziet de X-T10 van dezelfde 16-megapixelsensor en EXR II-processor als de X-T1, dus we verwachten vergelijkbare beeldkwaliteit. Het is een aps-c-cmos-sensor met Fujifilm's speciale X-Trans-ontwerp, waarbij de kleurfilters semi-willekeurig over de chip zijn verspreid. De chip is voorzien van een ultrasoon mechanisme, de trillingen die hiermee veroorzaakt kunnen worden moeten de beeldsensor ontdoen van stofjes.

Het iso-bereik begint bij 100 en is in te stellen tot maximaal 51.200. Dat geldt echter alleen voor jpg-bestanden. Fotografeer je in raw, dan kun je net als bij de Fujifilm X-T1 de iso-waarden van 200 tot 6400 gebruiken.

X-Trans CMOS

Snelheid en autofocus

Ook wat fotografeersnelheid betreft levert de X-T10 niets in ten opzichte van het topmodel. De maximale snelheid bedraagt 8 beelden per seconde, met behoud van focustracking.

Het hybride autofocusysteem combineert contrastdetectie met fasedetectie-focus. Net als bij de X-T1 claimt Fujifilm een scherpsteltijd van 0,08 seconden. De Fujifilm X-T10 wordt voorzien van alle verbeteringen en nieuwe AF-functies die met firmware 4.00 binnenkort ook naar de X-T1 komen.

Sluitertijden kunnen ingesteld worden in een bereik van 60 seconden tot 1/32.000e seconde. Om de extreem snelle sluitertijden mogelijk te maken wordt een elektronische sluiter gebruikt. De mechanische sluiter heeft een snelste sluitertijd van 1/4000e seconde.

Kleinere buffer

Hoewel de fotografeersnelheid en autofocus van de X-T10 gelijk is aan de X-T1, is de buffercapaciteit van de nieuwe camera een stuk kleiner dan het topmodel. Volgens de specificaties kun je met de X-T10 maximaal 8 jpg-foto's achter elkaar maken op de hoogste snelheid. De X-T1 kan een reeksopname van 47 jpg-bestanden schieten. Hoeveel raw-bestanden er in de buffer van de X-T10 passen zal uit een test moeten blijken, de specificaties maken hier geen melding van.

Fujifilm X-T10 scherm

Kleinere elektronische zoeker

De Fuijfilm X-T1 wist te verrassen met zijn enorme elektronische zoeker, die een groter beeld weergeeft dan de optische zoeker van fullframe-dslr's. In de Fujifilm X-T10 zit een zoeker die met 2,36 miljoen beeldpunten wat resolutie betreft niet onder doet voor het topmodel. Het formaat is echter iets kleiner, de vergroting bedraagt 0,62x (bij de X-T1 is dat 0,77x). Daarmee is de elektronische zoeker van de X-T10 nog altijd groter dan de optische exemplaren in instap-dslr's.

Het uitklapbare scherm heeft een diameter van 3-inch en 920.000 beeldpunten. De resolutie is gelijk aan het scherm in de X-T1, het display in topmodel heeft echter een RGBW-indeling met 1,04 miljoen beeldpunten. De extra pixels zorgen voor hogere helderheid. Er zijn diverse hulpmiddelen aanwezig voor handmatige scherpstelling, zoals focus peaking en 'digital split image'.

Fujifilm X-T10 back

Filmfunctie

Fujifilm geeft de X-T10 dezelfde filmmogelijkheden als de X-T1. De maximale resolutie bedraagt 1920x1080 pixels, met keuze uit 60, 50, 30, 25 of 24 fps. Je krijgt volledige handmatige controle over de opnameinstellingen. Ook is er een intervalfunctie en time-lapse-modus aanwezig op de camera.

Accu

De Fujifilm X-T10 maakt gebruik van dezelfde NP-W126-accu als de X-T1. Een volle lading is goed voor het maken van 350 foto's. De X-T10 kan niet uitgebreid worden met een batterijgreep, wel komt er een 'handgrip' op de markt. Deze MGH-XT10 geeft de camera meer houvast.

Fujifilm X-T10 grip

Fujifilm X-T10 met optionele handgrip

Testfoto's

Fujifilm heeft zes voorbeeldfoto's, gemaakt met de X-T10, in originele resolutie beschikbaar gesteld. De foto's zijn via deze link te bekijken en te downloaden.

Fujifilm X-T10 testfoto
Fujifilm X-T10, 87mm, f/4, 1/125, ISO 500

Prijs en beschikbaarheid

Update 20 mei: de dollaradviesprijzen zijn vervangen door euroadviesprijzen.

De Fujifilm X-T10 wordt verwacht in Juli 2015. De body krijgt een adviesprijs van 699 euro. Daarnaast is er een kit leverbaar met het XC16-50mm f/3.5-5.6 II OIS-objectief voor 799 euro. Ook is er een kit met het XF18-55mm f/2.8-4.0 OIS-objectief voor een adviesprijs van 1099 euro.

Fujifilm X-T10 black

afbeelding van dirk kruis

wijken juist enorm veel af van de dollarprijzen als je ze omrekent naar euros

afbeelding van Julian

Dat valt wel mee. Houd er rekening mee dat dollarprijzen exclusief btw zijn. De body kost 799 dollar en 699 euro. Met de huidige dollarkoers ben je dus goedkoper uit in euro's.

afbeelding van Wim de Maat

Afgelopen zaterdag 22 oktober, nieuwe Fuji X-T10 gekocht. ben benieuwd wat het wordt.