Polaroid iM1836: lijkt op Nikon, is wat anders

jesse kraal 2795 0
Al eerder hebben we vraagtekens gezet bij de geruchten rondom een Nikon 1-achtige camera van Polaroid met het Android-besturingssysteem. Nu de camera officieel is gepresenteerd, is nog steeds niet alles duidelijk. Sterker, we hebben nu meer vragen dan voor de introductie.

Hoewel op de iM1836 fier het Polaroid-logo prijkt, gaat het hier eigenlijk om een Sakar. Dit bedrijf heeft een licentie om de naam Polaroid te mogen gebruiken. Eerder lekte er al enkele afbeeldingen en summiere informatie uit over de nieuwe compacte systeemcamera met Android.

polaroid
De Polaroid iM1836 zoals deze te zien is op de website van Sakar

Beter goed gejat

Polaroid's nieuwste camera lijkt niet alleen sprekend op de Nikon 1 J-serie, ook de brandpuntsafstanden op het objectief komen overeen. Een 1-inchsensor lijkt dan ook het meest voor de hand te liggen en Sakar bevestigt dit dan ook. De iM1836 zal uitgerust worden met een 18-megapixelsensor. Hoewel, het toestel...

De sensor zal echter niet in de camerabehuizing zitten, maar als een soort pakketje samengevoegd zijn met het objectief. Een vergelijkbaar systeem als Ricoh toepast in de GXR. Waarom Sakar dan kiest voor een camera die als twee druppels water lijkt op de Nikon's en ook voor hetzelfde sensorformaat is ons raadsel. De twee systemen zullen immers niet compatibel zijn.

Polaroid versus Nikon
De gelijkenissen zijn niet te missen (voor de duidelijkeheid, de Nikon J1 staat rechts). Opvallend omdat Nikon niks te maken lijkt te hebben met dit toestel.

Adapters en extra objectieven

Tegelijk kondigt Sakar ook aan te werken aan adapters voor het gebruik van Nikon F- micro four thirds- of Pentax K-objectieven. Omdat de camera zelf geen sensor heeft, zullen ook de adapters voorzien zijn van een beeldchip. Verder komt er behalve een standaardzoom ook een pancake en een megazoom.

Android

Er is gekozen voor Android 4.1 als besturingssysteem, een vrij recente versie van Google's besturingssysteem (overigens staat op de website van Sakar nog Android 4.0 vermeld als OS). Het touchscreen beslaat de volledige achterzijde, fysieke knoppen ontbreken. In tegenstelling tot de Samsung Galaxy Camera heeft de Polaroid geen 3G, je bent aangewezen op wifi. Gezien de huidige abonnementsprijzen voor mobiel internet lijkt ons dit overigens geen slechte keuze.

Polaroid
Ook op de website van Polaroid is de iM1836 te bewonderen. De informatie is wederom summier. Overigens wijkt de getoonde camera aan de achterzijde af van het prototype dat op DPReview te zien is.

Twijfelachtig

Gezien de niet functionerende mock-up's die Sakar heeft laten zien op de CES, vermoeden we dat de marktintroductie in het eerste kwartaal van 2013 niet gehaald gaat worden. Heel kostbaar wordt de camera overigens niet, de 399 dollar die de iM1836 inclusief 10-30mm-module moet gaan kosten lijkt een zeer concurrerende prijs. Vanwege de combinatie van objectief en sensor, verwachten we dat losse modules wel vrij prijzig zullen zijn.

Staartje

Dit verhaal gaat sowieso een staartje krijgen want hoewel Nikon nog geen officieel statement heeft afgegeven, laat het in een reactie weten verbaasd te zijn over de komst van het toestel. Wordt vervolgd!

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse