Orah 4i streamt 360-graden video live in 4K

Orah 4i streamt 360-graden video live in 4K

PieterMolenaar 1959 0
Video-Stitch, het bedrijf achter de gelijknamige virtual reality-software, heeft een eigen 360-graden camera uitgebracht. De Orah 4i heeft vier camera's aan boord en kan de beelden hiervan in realtime 'stitchen' en streamen via de ethernetpoort.

Onder meer met de Tetha S van Ricoh was het al mogelijk om 360-graden in fullhd te streamen, maar de Orah 4i van Video-Stitch voegt daar de mogelijkheid toe om ditzelfde truukje ook in 4K toe te passen.

Vier camera's

De fabrikant heeft daarvoor de Orah 4i uitgerust met vier Exmor-beeldsensors uit de stal van Sony die voorzien zijn van een fisheye-objectief met glazen lenselementen en een diafragma van f/2. Om de beeldenstroom van de vier sensors aan elkaar te rijgen en het eindresultaat te streamen maakt de Orah 4i gebruik van twee Ambarella-processors. De 360-graden 4K-videostream wordt met 30fps gestreamd of opgeslagen op een sd-kaart. De bitrate voor de h265-video topt bij 25Mbps. Voor de sensors afzonderlijk bedraagt de videoresolutie 2048 bij 1536 pixels, terwijl de unit als geheel een maximale resolutie van 4800 bij 2400 pixels uit kan sturen.

Ambisonic 3d-audio

Bijzonder is verder dat de camera uitgerust is met vier 'high dynamic range'-microfoons die het geluid rondom de Orah 4i in 3d kunnen positioneren. Video-Stitch noemt dat Ambisonic-audio. Met behulp van de 3,5mm-jack-ingang kan een externe microfoon aangesloten worden.

Streamen

Voor het streamen van de 360-graden video maakt de Orah 4i gebruik van de ingebouwde ethernetpoort. De Orah 4i is verder voorzien van elektronische beeldstabilisatie en zorgt er automatisch voor dat de horizon mooi horizontaal in beeld verschijnt. De camera heeft een stevige behuizing van aluminium die op een statief bevestigd kan worden, maar het bedrijf maakt geen melding van enige weersbestendigheid. De 360-graden 4K-cam kan voorbesteld worden voor 1795 dollar.