Op stap met de Panasonic GX80

Op stap met de Panasonic GX80

Ed Dorrestein 2410
Ik vermoed dat veel fotografen hun spiegelreflex bij elk uitstapje mee zouden willen nemen maar, dat niet doen omdat zo'n camera meestal behoorlijk zwaar is. Zo denk ik er in ieder geval over en daarom gebruik ik al jaren systeemcamera's. Een systeemcamera is gemiddeld een stuk kleiner en lichter. De laatste tijd fotografeer ik vooral met een Fujifilm X-T10, maar nu ga ik op stap met de Panasonic GX80. En met een bijzondere Leica lens!

Er zijn wat vormgeving betreft twee soorten systeemcamera's. Ten eerste de modellen die op een compactcamera lijken. Ten tweede de camera's die op een (verkleinde) spiegelreflex lijken omdat ze een driehoekige verhoging op de bovenkant hebben. Voorbeelden zijn de Panasonic G7, de Fujifilm X-T en de Sony A7-camera's. Bij een spiegelreflex zit het prisma en de optische matglaszoeker in die verhoging. Een systeemcamera heeft beide zaken niet (nodig) waardoor zo'n prismaverhoging in principe niet nodig is. Waarom zou een fabrikant dan toch een systeemcamera met zo'n pseudoverhoging ontwerpen?

Spiegelreflex of meetzoeker?

Het zou wel eens zo kunnen zijn dat als een systeemcamera op een spiegelreflex lijkt de overstap van een spiegelreflex naar een systeemcamera voor gebruikers gemakkelijker is. De systeemcamera lijkt minder op een compactcamera, waardoor hij er volgens sommige fotografen minder amateuristisch uitziet. Stel je toch eens voor dat je tijdens het fotograferen met je nieuwe systeemcamera minachtend wordt bekeken door een onwetende spiegelreflexfotograaf! Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een voormalige spiegelreflexgebruiker gewoon onbewust kiest voor een systeemcamera met ongeveer dezelfde vormgeving als een spiegelreflex.

Retro

De GX80 behoort tot de categorie systeemcamera's met een platte bovenkant, maar ik vind hem er toch niet als een compactcamera uitzien. Het lijkt er op dat Panasonic eindelijk – net als Olympus en Fujifilm – ook een mooie retro vormgeving heeft gevonden. Men noemt een camera met deze vormgeving (met platte bovenkant dus) ook wel meetzoeker, net zoals de roemruchte professionele Leica M camera's die overigens nog steeds te koop zijn. Leuk detail is het dat de camera die ik gebruik voor deze keer is voorzien is van een Leica lens! We hebben het verderop over deze Leica 12mm F1.4.Panasonic GX8012mm | f/1.4 | 1/1000 sec | ISO 250

Den Haag

Ik fotografeerde gedurende een aantal dagen in en rondom Den Haag. In deze stad is altijd wel wat te doen, te zien en te fotograferen. Er zijn veel bijzondere gebouwen, straten en pleinen en Den Haag ligt ook nog eens aan zee. Toevallig streek het reizende Parade-festival net in Den Haag neer. Dit jaar was er naast de vaak kolderieke theatervoorstellingen ook een prachtige multimediavoorstelling met de naam Eye Love You met een flink aantal van de gerestaureerde dia's van misschien wel de belangrijkste Nederlandse fotograaf ooit Ed van der Elsken. Dit alles vraagt natuurlijk om een camera die geschikt is voor straatfotografie, de fotografie waarmee Ed vooral bekend is geworden. De Panasonic GX80 heeft verschillende eigenschappen die hem geschikt maken als camera voor straatfotografie. Een voorbeeld is de vernieuwde sluiter die nu (nog) minder geluid maakt bij het afdrukken. Handig om onopvallend te kunnen fotograferen.

Leica

Als je zo door de stad loopt, en vooral als je een evenement zoals de Parade bezoekt,valt het op dat je vaak de enige met een echte camera bent. Mensen maken natuurlijk wel foto's, maar dat is dan met hun smartphone. Omdat de GX80 een strak uiterlijk heeft, hij prima in de hand ligt en hij heel degelijk aanvoelt, vormt hij een uitstekende combinatie met de Leica 12mm F/1.4. Officieel heet dit objectief de Lumix G Leica DG Summilux ASPH. Hij voelt 100% als een Leica lens en ziet er ook zo uit, inclusief de belettering in het bekende Leica lettertype. De 12mm is degelijk en bestand tegen stof, zand en spatwater en de instelringen draaien extreem soepel. Met de voorste ring stel je het diafragma in.
  Ik gebruikte vaak de grootste opening van F/1.4, al heel mooi scherp. Dat was omdat het vanwege het dreigende weer behoorlijk donker was op de Parade en ik geen flits wilde gebruiken, zelfs niet toen de duisternis in was gevallen. Het is ook bijzonder dat je bij een groothoek van omgerekend 24mm toch een lekker kleine scherptediepte hebt bij deze hoge lichtsterkte. De kortste instelafstand is slechts 20 centimeter zodat je leuke close-ups kunt maken. De lens heeft een diafragma met negen afgeronde lamellen waardoor de diafragma opening altijd rond is en je een mooiere bokeh krijgt. Na vele tientallen foto's bij elke soort licht vind ik de kwaliteit van deze Leica lens echt 'fabelhaft'!Panasonic GX8012mm | f/1.4 | 1/60 sec | ISO 200

Techniek

Het heeft niet zo veel zin om alle kenmerken en functies van de GX80 te benoemen, bijna elke actuele camera heeft immers de nodige themaprogramma's en kunstfilters die waarschijnlijk niet veel gebruikt worden door serieuze fotografen. Desgewenst kun je alles vinden op internet. De sensor heeft in ieder geval zestien miljoen pixels en dat is naar mijn mening meer dan voldoende voor normaal gebruik. Het is natuurlijk anders als je alleen maar vergrotingen van 1 bij 2 meter wilt maken. Of als je vanuit de heup schiet en achteraf pas belangrijke beeldpartijen uitvergroot. Uniek voor Panasonic is het feit dat de sensor van de GX80 geen low pass filter heeft. Zo'n filter maakt het beeld iets onscherp om moiré bij kleine beelddetails te voorkomen. Volgens de fabrikant is de detailscherpte zo'n 10 % hoger en de beelden zien er inderdaad scherp uit. Panasonic meldt dat moiré niet snel zal voorkomen omdat de de processor dat elimineert, maar we hebben het toch één keertje in een opname gezien.

4K Video & Foto

Panasonic is sinds enkele jaren de voortrekker op het gebied van een hoogwaardige filmfunctie. De GH4 was in 2014 de eerste fotocamera met 4K videokwaliteit en sindsdien zijn de meeste camera's van Panasonic daarmee uitgerust. De GX80 heeft naast de 4K modus nóg een aantal handige filmfuncties. Je kunt bijvoorbeeld in het menu instellen dat bij HDMI-output alleen het beeld, dus niet de overlay zoals de opnametijd, etc. wordt getoond. Hierdoor kun je zelfs op een externe recorder opnemen, een professionele eigenschap! Bijzonder is ook de 4K Live Cropping functie, waarbij vanuit 4K gecropt wordt tot het Full HD formaat. 

Panasonic gebruikt de 4K filmfunctie ook voor nieuwe mogelijkheden bij het fotograferen. Er zijn verschillende manieren waarbij je steeds een 8 megapixel foto overhoudt, te weten 4K Burst, 4K Burst S/S en 4K Pre Burst. Bij de eerste begint de camera opnames met een snelheid van 25 opnamen per seconde te maken totdat je de ontspanknop loslaat. Bij 4K Burst S/S start en stop je door het indrukken van de ontspanknop en bij 4K Pre-Burst houd je de ontspanknop half in tot het actiemoment plaatsvindt.  Heel aardig is ook de Post Focus functie waarbij je het scherpstelpunt na het maken van de opname kunt kiezen. De camera maakt gedurende een paar seconden 49 foto's met 4K resolutie waarbij je alle 49 autofocuspunten over het gehele beeld ziet gaan.Panasonic GX8012mm | f/1.4 | 1/500 sec | ISO 1600 – Een foto uit een 4K Photo serie

Ten opzichte van de GX8

De GX80 is een stukje kleiner is dan de redelijk forse GX8 (Pana's topmodel in deze serie), maar hij is beslist niet te klein. Als je handen een redelijk normaal formaat hebben is er voldoende ruimte voor je vingers. Om nóg enkele verschillen tussen de GX80 en de GX8 te noemen: de laatstgenoemde heeft een opklapbare zoeker, een beeldsensor met 20 in plaats van 16 miljoen pixels en het scherm is zijdelings te verdraaien zodat je er ook selfies mee kunt maken. Zoeker en scherm zijn van het superieure OLED-type. De GX8 heeft een aansluiting voor een microfoon en is weerbestendig uitgevoerd. De GX8 kost echter wel 300 euro meer en hij heeft door de opklapbare zoeker geen plaats voor een ingebouwde flitser.

Wil je alle voorbeeldfoto's zien uit deze review of ben je geïnteresseerd in deze camera, klik dan hier.
CameraLand

afbeelding van Ed Dorrestein

Ed Dorrestein | Cameraland

Bekijk alle artikelen van Ed