Oorlogsfotograaf Horst Faas overleden

Jasper van Bladel 4837 0
Oorlogsfotograaf en beeldredacteur Horst Faas is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend met zijn foto's van de Vietnamoorlog in de jaren zestig. Tweemaal won hij een Pulitzerprijs met zijn fotowerk. Hij werkte zijn hele carrière voor Associated Press.

In de jaren zestig was Faas hoofd van het fotobureau in Vietnam. Hij was verantwoordelijk voor de opleiding van jonge, ook Vietnamese, fotografen. De groep fotografen die hij daar klaargestoomd en begeleid heeft werd weleens 'Horst's Army' genoemd.


Een beschieting door Amerikaanse helikopters © Horst Faas / AP

Pulitzerprijs

Zelf fotografeerde hij ook tijdens de oorlog, met bekend geworden resultaat. Zijn werk was niet zonder gevaar, in 1967 raakte hij zwaargewond. Voor zijn werk in Vietnam kreeg hij een Pulitzerprijs.


Zuid-Vietnamese troepen rusten uit in Binj Gia © Horst Faas / AP

Azië en aanslagen

Later werkte hij in Azië en bij de Olypische Spelen van 1972 in Munchen. Hij legde toen onder andere een van de Palestijnse terroristen vast die verantwoordelijk zouden zijn voor het gijzelingsdrama van 5 september. In dat zelfde jaar kreeg hij zijn tweede Pulitzerprijs voor een fotoreportage die hij maakte in Bangladesh.

In 1976 werd Faas voor Associated Press hoofdbeeldredacteur van Europa, iets dat hij tot 2004 heeft gedaan. Horst Faas werd 79 jaar oud.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper