Nu in de winkel: 'Vechters' van Janus van den Eijnden

sanne 3001 0
Twee jaar lang hield fotograaf Janus van den Eijnden zich op in de kleedkamers van Nederlandse topkickboksers om de uitputting, emotie en sporen van verslagenheid vast te leggen. Het resultaat is de bekroonde serie ‘Vechters’ dat nu in boekvorm verschijnt. In de DIGIFOTO Pro Masterclass lees je alles over de totstandkoming.

Wat is er aantrekkelijk aan mannen die met bloeddoorlopen ogen tegenover elkaar in de ring staan met als enige doel de ander knock-out te slaan? Toen Janus jaren geleden voor een opdracht op een kickboksgala kwam, had hij ons dat niet kunnen vertellen. Dat hij dat nu wel kan, blijkt uit de dertig verbluffende portretten die zijn opgenomen in het zojuist gepubliceerde boek Vechters. Het is niet het geweld zelf, maar de mentale en fysieke inspanning, de innerlijke strijd, het respect voor elkaar en de emotie van winnen en verliezen waarmee Janus zijn publiek weet te raken.

vechters

Na de wedstrijd

'Met het fotoboek wil ik de wereld van het kickboksen, die de laatste tijd vaak negatief in het nieuws verschijnt, van een andere kant belichten', verklaart Janus. Om de uitputting en de sporen van trots en verslagenheid zo goed mogelijk te vangen, plaatste hij de kickboksers vlak na de wedstrijd tegen de kale achtergrond van de kleedruimte. Met een eerste selectie uit de serie won Van den Eijnden eind 2011 de tweede prijs van de Zilveren Camera in de categorie portret.

Lees meer in DIGIFOTO Pro Masterclass 1.2014

In onze Masterclass-editie, die vanaf vrijdag 21 maart in de kiosk ligt, spreken we uitgebreid met Janus over hoe zijn boek tot stand kwam. Hij doet uit de doeken hoe hij met het juiste formaat, papier en opmaak ervoor zorgt dat de krachtige emoties van de boksers niet alleen in een expositieruimte, maar ook in boekvorm bijna tastbaar zijn.

Het boek is in verschillende boekwinkels te koop voor dertig euro. Weten waar je moet zijn voor een exemplaar of liever online bestellen? Check de website van Janus.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne