Nikon teast met retro-dslr

Nikon start teasercampagne voor retro-camera

Julian 3562 4
Nikon heeft op YouTube een sfeerfilmpje geplaatst met de titel 'Pure Photography #1'. We zien een fotograaf aan het werk horen de uitspraak 'it's in my hands again'. De camera komt niet in beeld, wel horen we veel mechanische geluiden en zien we een 50mm f/1.8.

De eerste geruchten over een Nikon-spiegelreflex met retro-uiterlijk brachten een golf van enthousiaste reacties teweeg. Ook aan de reacties op ons bericht op onze website en op Facebook is te zien dat er absoluut vraag is naar zo'n camera.

Nikon begint nu op YouTube een teasercampagne voor dit nieuwe toestel. Het filmpje 'Pure Photography #1' laat concreet nog niets zien, maar doet met geluiden de suggestie opwekken dat een fotograaf aan het werk is met een camera die over veel fysieke knoppen beschikt.

In het filmpje zien we een glimp van de flitsschoen en de video sluit af met de voorkant van een AF-S Nikkor 50mm f/1.8-objectief. Dat komt overeen met de eerdere geruchten, die spreken van een aangepast 50mm-objectief speciaal voor deze camera.

Nieuwe informatie: Nikon D4H

Update 25-10: de onderstaande informatie blijkt niet juist te zijn, meldt NikonRumors. Het toestel zal niet D4H, maar Nikon DF gaan heten. Ook de genoemde specificaties zijn waarschijnlijk onjuist. De foutieve informatie is cursief geplaatst.

Ondertussen heeft NikonRumors nieuwe informatie over de camera gepubliceerd. Het toestel zou als de Nikon D4H door het leven gaan. De sensor, mogelijk een afgeleide van de 16-megapixelchip uit de Nikon D4, krijgt geen anti-aliasingfilter. Een EXPEED 3A-beeldprocessor verzorgt de verwerking van de beelden. Opvallend, gezien in de Nikon D5300 al een EXPEED 4-processor te vinden is. De bekende EN-EL15-accu voorziet de camera van stroom.

Nikon D4h
Het filmpje laat nog maar weinig van de camera zien

Hybride zoeker

Verder spreken de nieuwe geruchten over een 3-inchscherm, met een nog onbekende resolutie. De zoeker zou bestaan uit een combinatie van optisch en elektronisch beeld. Zo'n hybride zoeker kennen we van de Fujifilm X-Pro1 en X100(S). Hoe dit precies bij Nikon werkt is nog de vraag. Ook zou de Nikon D4H een nieuwe 'hybride mechanische sluiter' krijgen. Wat dit precies inhoudt is eveneens onbekend.

In het lijstje met mogelijke specificaties vinden we een vermelding van 'true mirror lock up for non AI-lenses'. Als de spiegel is opgeklapt, werkt de optische zoeker niet meer. Waarschijnlijk wordt daarom voor een hybride zoeker gekozen die ook elektronisch beeld kan tonen.

Eerdere geruchten spraken over het achterwege blijven van een filmfunctie. Dat leverde bij onze lezers en volgers veel enthousiaste reacties op. Toch lijkt het erop dat de retro-camera wél een filmfunctie krijgt, de nieuwe geruchten spreken echter van een 'low power mode' waarin je niet kunt filmen.

Volgens NikonRumors gaat de Nikon D4H 3000 dollar kosten (body). Een kit met een nieuwe 50mm f/1.8 zal voor 3300 dollar verkocht worden. Je krijgt keuze uit zwart, zwart/zilver en chrome voor de behuizing.

Nikon 50mm
Het filmpje sluit af met dit beeld van een AF-S Nikkor 50mm f/1.8. Nikon heeft al zo'n objectief maar mogelijk komt er een nieuwe variant.

Binnenkort meer

Verwacht wordt dat Nikon de D4H begin november aankondigt. Van 7 tot 11 november vindt 'Le Salon de la Photo' plaats, een beurs in Parijs. Nikon zal het toestel hier vermoedelijk tentoonstellen. De introductie wordt kort voor de beurs verwacht.

Vermoedelijk krijgen we de komende dagen meer te weten over de retro-dslr. De nummering van het filmpje suggereert dat er meer teasers zullen volgen. We houden je op de hoogte.

afbeelding van DP

Hoop dat ie er aantrekkelijker uitziet dan de buitengewoon lelijke (maar fantastische) Sony A7R

afbeelding van Spoiler

Spec list:
- DF = Dumb Focus (manual focus)
- 36,2 MP sensor (no ai filter)
- No LCD screen on the back
- Can be used with all lenses back to the early days...
- Much like the 3F

afbeelding van Spoiler

Spec list:
- DF = Dumb Focus (manual focus)
- 36,2 MP sensor (no ai filter)
- No LCD screen on the back
- Can be used with all lenses back to the early days...
- Much like the 3F

afbeelding van cuyvers karel  karel.cuyvers@skynet.be

knap