Nikon patenteert 17mm f/4 tilt/shift-objectief

jesse kraal 3073 0
Lang was 24mm het meest extreme groothoek wat je kon krijgen met een tilt/shift-objectief, todat Canon enkele jaren terug met een 17mm uitkwam. Tot op heden hebben Nikon-gebruikers het met de PC-E 24mm f/3.5D moeten doen. Daar lijkt verandering in te gaan komen.

Het Japanse Egami-blog heeft een patent gepubliceerd waarin een 17mm f/4 tilt/shift-objectief wordt besproken. Dergelijke objectieven zijn vooral populair bij architectuurfotografen omdat je convergerende lijnen kunt tegengaan met de perspectiefcorrectie. Het is wel belangrijk dat een tilt/shift-objectief vrij is van optische vervormingen, distorsie is erg lastig softwarematig te corrigeren als het objectief is versteld.

Nikon PC-E 17mm f/4
Nikon heeft een indrukwekkend ontwepr gepatenteerd met 17 elementen, waarvan het forse frontelement waarschijnlijk een behoorlijk stuk uit zal steken.

Prijzig

Het ontwerpen van een 17mm-objectief met een zeer grote beeldcirkel en zonder optische vervormingen is dan ook een hele uitdaging. Niet voor niets heeft de Canon TS-E 17mm f/4L een adviesprijs van 2879 euro. Als de Nikon PC-E 17mm f/4 in de winkel komt te liggen, reken dan op een vergelijkbaar gepeperd prijskaartje.

Overigens is het nog niet zeker dat de 17mm f/4 tilt/shift het tot de productiefase zal maken, maar we achten de kans vrij groot. De twee grote Japanse fotografiegiganten houden elkaar nauwlettend in de gaten en het aanbod objectieven ontloopt elkaar niet veel.

10mm f/4

In hetzelfde patent legt Nikon vrijwel hetzelfde ontwerp ook vast als Nikon 10mm f/4. Door schaalverkleining toe te passen wordt de beeldcirkel kleiner, maar de beeldhoek groter. Een vergelijkbaar objectief met zo'n extreme beeldhoek bestaat nog niet, momenteel is de sigma 12-24mm het meest extreme groothoekobjectief voor fullframe-camera's.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse