Nikon-patent toont low-pass-filter met aan/uit-schakelaar

Julian 1881 0
In een patent van Nikon is een low-pass-filter te zien dat elektronisch in- en uitgeschakeld kan worden. Momenteel worden sommige Nikon's voorzien van een sensor zonder low-pass-filter, mogelijk krijg je in de toekomst zelf controle over het filter.

Momenteel heeft Nikon een aantal camera's in het assortiment zonder low-pass-filter. Het begon met de Nikon D800E, later volgde de D7100 en Coolpix A. Het is een trend die we tegenwoordig steeds vaker zien. Ook Pentax laat het filter weg in de K-5IIs.

Het verwijderen van het low-pass-filter levert scherpere beelden op, maar zorgt er ook voor dat storende patronen zoals moiré zichtbaar kunnen worden als je zeer fijne structuren fotografeert.

Op NikonRumors is een patent van Nikon te zien waarin een low-pass-filter omschreven wordt dat elektronisch in- en uit te schakelen is. Mocht dit zijn weg naar een camera vinden, dan zou je in theorie in het menu het filter kunnen (de)activeren.

In 2011 patenteerde Nikon eveneens een 'schakelbaar' low-pass-filter , toen ging het echter om een mechanische aan/uit-schakelaar.

Patent afbeelding