Nikon Df officieel geïntroduceerd

Nikon Df officieel geïntroduceerd

Julian 12281 25
Na zes teaservideo's en veel plaatjes die een dag voor de lancering uitlekten, is de Nikon Df nu officieel geïntroduceerd. De retro-dslr krijgt de 16,2-megapixelsensor uit de Nikon D4 en een behuizing die doet denken aan de analoge slr's van de fabrikant.

Update 16u30: lees hier onze hands-on met de Nikon Df.

Nikon heeft de gemoederen van enthousiaste fotografen de afgelopen dagen flink beziggehouden. De fabrikant begon zelf met een teasercampagne door filmpjes online te zetten waarin we een glimp van de Nikon Df te zien kregen. Dat leverde een stortvloed aan reacties op, een ouderwets stevige spiegelreflex met veel knoppen blijkt behoorlijk in de smaak te vallen.

Nikon Df sfeerfoto

Knoppen, heel veel knoppen

De naam Df staat voor 'Digital fusion'. De behuizing doet denken aan de analoge spiegelreflexen van Nikon. De Df is niet direct een kopie van een bestaand model, maar toont verwantschap met klassiekers zoals de Nikon FM2 en F3.

Sluitertijd, iso-waarde en belichtingscompensatie stel je in met de grote knoppen bovenop de camera. Overigens kun je ook op de 'digitale' manier te werk gaan en de sluitertijd instellen met het instelwieltje op de camera. In dat geval zet je de draaiknop op de positie '1/3 step' en kun je de sluitertijd in stapjes van 1/3e stop aanpassen.

Nikon Df knoppen

Specificaties

Wat specificaties betreft is de Nikon Df een mix van bestaande digitale spiegelreflexcamera's. De fullframe 16,2-megapixelsensor met iso-bereik van 100 tot 12.800 (uitbreidbaar naar 50-204.800) is afkomstig uit de Nikon D4, het 39-punts focussysteem met 9 kruislingsgevoelige punten kennen we uit de Nikon D610. Een EXPEED 3-beeldprocessor verwerkt de foto's, filmen is niet mogelijk met de Nikon Df.

Nikon geeft een maximale snelheid op van 5.5 beelden per seconde, de maximale sluitertijd bedraagt 1/4000e seconde. De sluiter gaat tot 150.000 opnamen mee volgens Nikon. Foto's worden opgeslagen op een sdxc-geheugenkaart, die onder in de camera geplaatst wordt naast het batterijcompartiment.

De Nikon Df maakt gebruik van de EN-EL14a-batterij, energiebesparende maatregelen zorgen ervoor dat de camera het tot 1400 foto's vol houdt op een enkele lading. Het 3.2-inch scherm is voorzien van 921.000 beeldpunten.

Compatible met non-Ai-objectieven

Een speerpunt van de Nikon Df is de mogelijkheid om werkelijk alle Nikon F-objectieven te gebruiken. De Nikon F-vatting is sinds zijn opkomst fysiek niet veranderd, maar sinds het digitale tijdperk konden objectieven van voor het Ai (automatic indexing)-tijdperk niet meer gebruikt worden op de dslr's, vanwege een klein palletje dat sinds de komst van de Ai-objectieven zijn intrede maakte. Dit uitstulpsel zorgt ervoor dat de camera weet welk diafragma geselecteerd is op het objectief.

Objectieven van voor het Ai-tijdperk zijn niet aangepast op dit systeem en passen fysiek niet op de digitale spiegelreflexcamera's van Nikon. Althans, tot nu, want op de Nikon Df is het weer mogelijk deze pre-Ai-objectieven te gebruiken. Dat kan door het palletje bij de lensvatting weg te schuiven. Analoge spiegelreflexen van Nikon zoals de F3, F4 en F5 hadden deze mogelijkheid al. Met de komst van de dslr verdween deze functie echter.

Nikon Df non-ai

Hands-On

Nikon presenteerde de Df op het Nederlandse kantoor aan de pers. Wij waren aanwezig, lees hier onze eerste ervaringen met de retro-spiegelreflex.

Nikon Df ambiance

Testfoto's

Op de Amerikaanse Nikon-website zijn een aantal testfoto's te bekijken in volledige resolutie. Wat beeldkwaliteit betreft zal de camera geen verrassing opleveren, de sensor kennen we immers al uit de Nikon D4. De fullframe 16-megapixelsensor blinkt uit op hoge iso-waarden, naast uitstekende ruisprestaties blijft ook het dynamisch bereik en de kleurweergave van hoog niveau bij hoge lichtgevoeligheden.

Nikon Df testfoto

Prijs en beschikbaarheid

Nikon Nederland geeft de Df een adviesprijs van 3059 euro, voor dat bedrag krijg je de kit met de speciale AF-S 50mm f/1.8, uitgevoerd in retro-look. De Nikon Df is vanaf 28 november verkrijgbaar. Je hebt keuze uit een volledig zwarte camera of een variant met zilverkleurige accenten.

Nikon Df kleuren

afbeelding van jopio

Ziet er prachtig uit, eigenlijk zoals een camera er uit moet zien:-)

afbeelding van Jannes B

Iew, is dat een leren behuizing? Dat is erg jammer :(

afbeelding van Anonymous

Koop dan toch liever een Sony A7

afbeelding van Peter Rothengatter HetFotoAtelier

Sony wordt niet gebruikt door professionals....(alleen de videotak wel)

afbeelding van Anonymous

ik denk dat professionals deze ook niet gaan gebruiken...

afbeelding van roelj

Daar vergis je je. Ik heb toch al meermaals fotografen op pad gezien met 2 of 3 stuks Sony Alpha om hun nek, zelfs met National Geographic als opdrachtgever. De lijn objectieven is inmiddels ook acceptabel te noemen.

Ik zag Sony ook nooit als een merk dat goede optische producten maakt, maar wat blijkt: de op papier beste allround-beeldsensoren (dynamisch bereik van 14 stops, gigantisch ISO-bereik) komen momenteel van Sony en worden met name gebruikt door Nikon.

afbeelding van Ad Rem

Ik denk dat je je vergist in een advertentiecampagne, waarin nieuwe abonnees een Sony camera'tje krijgen. In die campagne loopt inderdaad iemand die met een Sony DSLR foto's maakt. Ik ken niet 1 NG fotograaf die stadaard Sony gebruikt. Er is wel een NG fotograaf (Sony Artisan) geweest die van Sony een A99 heeft meegekregen om te testen, maar daar is het ook wel bij gebleven. (Hij werd overigens betaald om te testen)

afbeelding van Anonymous

Denk niet dat iemand dit gedrocht koopt om professioneel te gebruiken. Fotograven met een Sony? Zens eens naar Frank Doorhof. Ik denk dat de meeste profs zich overigens minder druk maken om "het merk" dan "amateurs". Maar als je "prof" wil overkomen kin je beter een D4 of D800 kopen.

afbeelding van Anonymous

Fotograven = Fotografen

kin = kun

afbeelding van Anonymous

Als Sony mij betaald wil ik graag de nieuwe FF camera's testen. Ben echter bang dat ik gewoon zal moeten betalen.
Aparte Nikon, vind dat ze wel een beetje overdreven veel knoppen hebben gebruikt op bovenplaat. Lees verder dat body voor een deel van kunststof is en dat valt mij tegen voor die prijs. Verder weinig vernieuwende techniek. Jammer maar ik had iets mooiers en minder overdreven verwacht na die fraaie reclamecampagne.

afbeelding van roelj

Ik volg NG en een aantal van hun fotografen/freelancers op instagram en af en toe komt ook wat gear voorbij van een van hen. Soms ook van Sony, bij Cristina Mittermeier (met Paul Nicklen) bijvoorbeeld:
http://instagram.com/p/fEM6BLIVaP

Geen idee of ze gesponsord worden, of 'ambassadeur' zijn, zoals ook de andere merken dat doen, en het maakt me ook niet uit. Als het een goede deal is, waarom niet?

afbeelding van Miel van Gerven

doe dat , maar dan weet je ook dat je op verkeerde site zit ! Deze is van Nikon

afbeelding van Anonymous

Sony????? Kunnen die ook al camera,s maken??????
Er kan er maar 1 de beste zijn(nikon dus!!)

afbeelding van Peter Rothengatter HetFotoAtelier

Jes, dat gaat een zwarte versie worden voor mij :-)

afbeelding van Anonymous

Jes = Yes

afbeelding van Marco F.

Ik vind het een mooie camera om te zien. Ben wel erg benieuwd hoe hij in de hand ligt bij mensen met wat grotere handen (zoals ik). Qua mogelijkheden zal hij mijn D4 waarschijnlijk niet verslaan.

afbeelding van Miel van Gerven

Ziet er stabiel uit , net wat ik wil hebben maar ik wacht nog even, want mijn D3 doet het nog uitstekend, maar ik heb wel intresse(is al bekend wat het gaat kost een)

afbeelding van Anonymous

intresse = interesse

afbeelding van Miel van Gerven

Ziet er stabiel uit , net wat ik wil hebben maar ik wacht nog even, want mijn D3 doet het nog uitstekend, maar ik heb wel intresse(is het al bekend welk prijs kaartje er aan hangt

afbeelding van groofer

Nikon Nederland geeft de Df een adviesprijs van 3059 euro, voor dat bedrag krijg je de kit met de speciale AF-S 50mm f/1.8, uitgevoerd in retro-look.

afbeelding van Pri

Wat een prijsverschil met VS ongeveer 750 €
Duurder in Nl

afbeelding van Ron

Eindelijk, hier wacht ik al jaren op, opgegroeid in de doka kon ik slecht overweg met al die onzinnige zooi. diafragma en sluitertijd knop en een lens op je camera waar je de scherptediepte op kan aflezen is alles wat in nodig heb en nu eindelijk is het zo ver. leica m was toch buiten het budget maar dit is het helemaal. kan mijn moderne nikon spul weer ingeruild worden.

afbeelding van Jasper Mink

Grappig om te zien dat veel mensen graag dat retro spul willen hebben, je ziet dat terug in allerlei segmenten: muziek, scooters, analoog film filters etc. Hoe zou dat komen? Is dat een een vraag vanuit de consument, of meer aanbieden vanuit de aanbodkant en proberen de geldstroom op gang te houden? Waarom zou ik b.v. een high IQ file uit een dure camera downgraden met een vintage filter pak em beet uit VSCO film? En waarom is het nodig dat een camera 'er goed uitziet', krijg je dan betere foto's?:). Tot slot al die knoppen op de DF lijken handig, maar in de zoeker blijven kijken en met je duim aan een wieltje draaien op b.v. een D3 lijkt mij handiger. Toegegeven, die DF is compacter dan een D3. Bij de DF horen natuurlijk ook retro objectieven bij... weer €€€ extra (geldstroom....). Zo maar wat 'thoughts'.... Iemand?

afbeelding van roelj

Een camera met retro-uiterlijk is misschien een manier om je, als je het geld ervoor hebt, te onderscheiden van de massa's papa's en mama's die momenteel de spiegelreflex als point-and-shoot gebruiken.

Alle digitale spiegelreflexen zijn qua uiterlijk ook volledig inwisselbaar, dus enige ontwikkeling op dat vlak mag wel, ook al is het terug in de tijd.

En design uit de jaren '60 en '70 was ook mooi en baanbrekend, kijk naar auto's van toen versus die verschrikkelijke jaren '80 of de inwisselbare modellen van nu. Klassieke compactcamera's van Yashica, of de Olympus Trip 35 zijn vele malen mooier dan Canons 5D en 1D(s)-types, of Nikons, Sony's, Sigma's equivalenten daarvan.

Klassiek design dus, met de nieuwste snufjes onder de motorkap, is wat men wil. Dus eigenlijk wil iedereen een Leica ;)

afbeelding van Anonymous

Ja mee eens, klopt wat je zegt Roel, ook m.b.t. Leica. Fabrikanten keken/kijken stiekem naar Leica en brengen nu dezelfde retro look op de markt voor minder geld met toch een goede IQ. Overigens mijn naam komt steeds als anoniem in het bericht, wss moet ik mij eerst registreren - Jasper Mink -