'Nikon D4, D800 en D400 op komst'

'Nikon D4, D800 en D400 op komst'

jesse kraal 21294 13
De Nikon D3, D700 en D300s zitten in hun laatste levensfase. Geruchten over hun opvolgers zijn echter nog vaag en spreken elkaar vaak tegen. Over één ding zijn de meeste geruchten het eens: de nieuwe modellen worden op 24 augustus geïntroduceerd.

Update 6 januari 2012:
De Nikon D4 is officieel geintroduceerd. Lees onze Hands On Preview.

In tegenstelling tot geruchten bij andere merken zijn er maar weinig zaken echt zeker als het om de nieuwe topmodellen van Nikon gaat. In een brief aan een aantal belangrijke Amerikaanse winkels wordt gesproken over een evenement op 24 augustus.

Volgens diverse bronnen kunnen we op die dag een aankondiging verwachten van twee nieuwe camara's. Het zou gaan om twee fullframe-camera's, waarschijnlijk de opvolgers van de Nikon D3 en D700, die vermoedelijk als Nikon D4 en D800 op de markt zullen komen.

Nikon D4 en D4x

Nikon's D4-serie zal vermoedelijk weer worden opgedeeld in twee varianten. Eén voor het snelle werk met een hoge opnamesnelheid en een tweede met een wat lager aantal foto's per seconde, maar met een hogere resolutie voor bijvoorbeeld studiowerk. De eerste variant kunnen we waarschijnlijk over een aantal weken al tegemoet zien, naar verwachting zul je voor de opvolger van de Nikon D3x tenminste tot volgend jaar moeten wachten.

Hoeveel megapixels de Nikon D4 krijgt is nog de vraag. Er gaan stemmen op voor een 18-megapixelsensor met zeer groot iso-bereik tot 204.800. Dat zou niet verrassend zijn gezien de lijn die Nikon heeft ingezet met de 12-megapixel D3 en D3s.

Er zijn ook geruchten dat Sony werkt aan een opvolger voor de Sony A900 en A850 en dat deze een 32-megapixel sensor krijgt. Deze sensor zou een goede kandidaat zijn voor de vermoedelijke D4x.

Nikon D4

Nikon D800

De Nikon D700 verkoopt nog steeds goed, maar gaat ondertussen al een behoorlijke tijd mee. De camera kan de strijd met de Canon EOS 5D mark II nog goed aan. De iso-prestaties zijn vergelijkbaar, terwijl de autofocus van de Nikon duidelijk beter is. De resolutie blijft echter wat achter bij de Canon en een opvallend gemis is het ontbreken van een videofunctie.

Dat de Nikon D800 een videofunctie gaat krijgen lijkt dan ook al bijna een zekerheid, al ontbreken de concrete geruchten. Over de sensor is nog niets bekend, het zal waarschijnlijk weer om een Sony-sensor gaan, zoals bij vrijwel alle Nikon camera's. De Nikon D700 deelt zijn sensor met de D3 en het ligt in de lijn der verwachting dat dit met de D800 en D4 ook het geval zal zijn.

Nikon D800

Nikon D400

De camera die momenteel het meest toe is aan een update is de Nikon D300s. De concurrentie heeft veelal nieuwere camera's (Canon 7D, Pentax K5) of komt binnenkort met iets nieuws (Sony A77). Ook heeft de D300s concurrentie uit eigen huis, de recente Nikon D7000 is namelijk op veel punten de D300s de baas.

Wat betreft de sensor is er één voor de hand liggende mogelijkheid en dat is dat de D400 wordt uitgerust met dezelfde 24-megapixel aps-c-sensor die Sony in de A77 zal gebruiken. Nikon maakt veelvuldig gebruik van (iets aangepaste) Sony-sensoren en de verwachtingen van de A77-sensor liggen hoog.

In het verleden heeft Nikon  regelmatig nieuwe technologie eerst uitgebracht op een topmodel, voordat ook de mindere modellen konden profiteren van de vernieuwingen. Een al bestaande sensor zoals de 16-megapixelsensor uit de Nikon D7000 lijkt daarom niet logisch.

Wat betreft de autofocus verwachten we een systeem dat vergelijkbaar zal zijn met de Nikon D4. De D300 profiteerde ook al van het autofocussysteem van de Nikon D3. Beide camera's werden destijds gelijktijdig geïntroduceerd.

Een gezamenlijke introductie van de Nikon D400 en D4 lijkt voor de hand te liggen, maar dit wordt door de meest hardnekkige geruchten tegengesproken. Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Thom Hogan heeft de Nikon D7000 de vraag naar een D300s-opvolger wat geremd en komt deze pas begin 2012.

Nikon D400

Geen lullige updates

Als Nikon met geheel nieuwe camera's komt verwacht je eigenlijk geen kleine updates. Daarom hebben we een aantal zaken op een rij gezet die nog compleet onduidelijk, maar in theorie wel mógelijk zijn:

 • 4K-filmfunctie

  Canon heeft de afgelopen jaren voorgelopen als het gaat om filmen met dslr's. De volgende slag zou zomaar eens voor Nikon kunnen zijn. We verwachten op zijn minst 1080p met 60 frames per seconde, maar de meer professionele 2K- of zelfs 4K-standaard zouden voor de Nikon D4 en D800 ook mogelijk kunnen zijn. Verder kan een XLR-microfooningang ook bijdragen aan de professionele acceptatie van de spiegelreflex als videocamera.

 • Iso-bereik

  Met de Nikon D3 en vervolgens de D3s zette Nikon nieuwe standaarden voor fotografie bij weinig licht. De 12-megapixelsensor in de D3s heeft een bereik van iso 200 tot 12.800 dat uit te breiden is naar een iso-equivalent van 102.400. Het is te verwachten dat de nieuwe sensor een groter bereik heeft, van bijvoorbeeld iso 200 tot 25.600 met uitbreiding naar 204.800.

 • Autofocus

  Met de D3 en D300 introduceerde Nikon een zeer geavanceerd 51-punts autofocussysteem. Ongetwijfeld heeft de fabrikant ook op dat vlak niet stilgezeten de afgelopen vier jaar en krijgen de nieuwe modellen ook een update op gebied van autofocus. Of zich dat gaat uiten in meer scherpstelpunten of nog slimmere systemen blijft voorlopig gissen.

 • Thunderbolt

  De nieuwe camera's zullen mogelijk usb 3.0-aansluiting krijgen, maar wellicht dat Nikon ze ook de mogelijkheid geeft om via het razendsnelle Thunderbolt te communiceren.

 • GPS en/of Wifi

  Elke smartphone heeft tegenwoordig gps en geo-tagging aan boord. Ook een groot aantal digitale camera's heeft deze mogelijkheid al. Voor de fotojournalist met een Nikon-camera een bruikbare extra. Ook zou wifi-functionaliteit goed van pas kunnen komen. Denk hierbij aan het draadloos overzetten van foto's en video's, maar er zijn meer mogelijkheden. De camera zou zichzelf kunnen updaten met de meest recente firmware en te bedienen zijn via je computer, tablet of smartphone.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Rietdijk

Hopelijk worden deze camera's ook daadwerkelijk eind augustus
geïntroduceerd.
En hopelijk volgt Canon dan snel met nieuwe Full-frames.

afbeelding van teus

Eigenlijk gek dat de meeste functies die de nieuwe camera's zouden moeten krijgen niks met fotografie te maken hebben. Dat vind ik wel eens jammer.

afbeelding van a.goewie

De D800 hoeft voor mij geen filmfunctie te hebben. gewoon een goede 18/22-megapixel camera met een perfecte autofocus, 51 scherpstelpunten, perfecte resolutie, onovertroffen lichtmeting , lichter van gewicht, groot dynamisch bereik, geen ruis tot 1600asa. en ik koop hem meteen als opvolger van de D 700.

afbeelding van Timm

Kun je er ook mee bellen?

afbeelding van RHBoks

De D4X zou mogelijk een sensor krijgen van 28x35 dit valt binnen de beeldcirkel van de F objectieven, de verhouiding wordt dan 4:5 in plaats van 3:2. Echter het oppervlak groeit naar bijna 1000 mm2 ipv de 840 mm2 een groei van ruim 13%.

afbeelding van Arthurf3902

Wat een heerlijk fenomeen kan nieuws toch zijn !
Dit is toch werkelijk muziek voor onze oren ?

afbeelding van Anonymous

"Eén voor het snelle werk, met een hoge opnamesnelheid en een tweede met een wat lager aantal foto's per seconde maar met een hogere resolutie, voor bijvoorbeeld studiowerk."
Komma gebruik: beide weghalen en 1 tussen seconde maar toevoegen.

"Volgens de doorgaans goed geinformeerde Thom Hogan"
geïntroduceerd wordt twee keer met trema toegepast, waarom geïnformeerd dan niet.

"Thunderbolt
Denieuwe camera's zullen een mogelijk usb 3.0-aansluiting hebben, maar wellicht dat Nikon ze ook de mogelijkheid geeft om via het razendsnelle Thunderbolt te comuniceren."
Dit ging echt te snel. Spatie vergeten, mogelijke usb 3.0 en communiceren.

Taalpurist

afbeelding van amta

Inderdaad jammer dat de 'nieuwe' functies niets met fotografie te makken hebben. Nikon zou toch beter moeten weten

afbeelding van Julian

Het is natuurlijk vooral speculeren op het moment... wat er daadwerkelijk in de nieuwe camera's gaat komen is nog niet zeker.

Wat voor - fotografische - opties zouden jullie terug willen zien?

afbeelding van peter wijn

Mijn exemplaar heeft niet zo'n betrouwbare lichtmeter. Ik moet altijd corrigeren - ook met de spotmeter - en heb - in tegenstelling tot de D300/D300s die ik heel veel gebruik - nog steeds niet door welke kant op en hoeveel. (Maar ik fotografeer met die D700 wel in veel lastiger lichtsituaties).

Het zou geweldig zijn als de nieuwe camera in staat is scherp te stellen op het dichtstbijzijnde onderwerp, en ook lucht herkent als 'niet-zijnde-het-onderwerp'. Dit zowel voor autofocus als belichting. Softwarematig niet heel moeilijk, wel heel handig.

Verder vind ik dat de sluiter/spiegel een heel stuk stiller mag - ook in 'silent' mode.

100% zicht op het beeld door de zoeker.

Misschien zelfs een draaibare zoeker, zodat je geen vervelende hoekzoeker nodig hebt bij laag bij de gronds werk (life view werkt niet voor zeer nauwkeurige scherpstelling van bewegende onderwerpen wegens de vertraging). Maar dat is natuurlijk wel behoorlijk duur. Liever dat de camera enigszins betaalbaar blijft.

Ik hoop niet dat de resolutie omhoog gaat. 12 MP is echt zat.
Waarschijnlijk zal de camera nog betere autofocus en nog betere hoge iso-prestaties krijgen. Dat is niet heel hard nodig, maar het zal zeker fijn zijn.

Wat echt super zou zijn is een instelling waarmee de camera eerst in de buurt van het scherpstelvlak gaat zoeken en daarna pas het hele bereik afstruint. Ook heel handig is een instelling waarmee je de snelheid van verplaatsing van het actieve scherpstelveld kunt instellen, die zal bij mij op 'zeer hoog' komen.

Waarschijnlijk sla ik hem over. Die D700 is bijzonder goed voor wat ik doe en nog lang niet versleten.

afbeelding van arjan

is er al meer bekend of hij uitkomt, en wanneer.

afbeelding van RH Boks

Nikon kan het volgende doen:

D400 met 24MP APS-C , D800 met 24MP FX en een D4 met 32MP en 28x36 sensor wat deze camera een directe concurent maakt voor de Pentax 645D en Leica S2 voeg daar een multishot 16bit modus bij en Nikon heeft een uitstekende allround camera voor field & studio werk. De 1.4 primes en 2.8 zooms kunnen het werk aan

afbeelding van fotoholland

Hopelijk worden ze beter dan de bestaande Niekons ja met een E van niet kopen,zal u vreemd in de oren klinken maar als sportfotograaf ben ik er niet gelukkig mee dus zou mij benieuwen wat ze nu weer op de markt brengen!

Nee ik ben een niekon gebruiker met E maar geen fan van deze camera's waarmee ik tot nu toe heb gewerkt .ik overweeg deze dan ook zeer snel en in te ruilen voor Canon waar ik vroeger mee werkte voor veel kranten en sportbladen.

Sorry Niekon gebruikers maar als sport fotograaf ben ik en vele van mijn sportcollega's niet echt gelukkig met de in onze ogen 70% te dure niekon D3 dus ook de D4 zal wel weer ver over prijst zijn en uiteraard goede recensies hebben maar ja hoe zal dat nu komen.

Vroeger konden we nog op service rekenen maar nu wordt mij verteld datik er maar 10 op voorraad moest kopen waarom een stille hint om me te vertellen dat het niets is bij de reparatie afdeling van Niekon van wegen problemen.

Wel nu pas geleden nog een sluiter kapot moet 250.000 keer mee gaan maar ja sommige collega;s hebben al problemen met 50.000 klcks dus waarom ? gaan ze dan gouw kapot,ander verhaal is dat ik zonder dat ik daar voor toestemming gegeven had een censor was vervangen en de collega die de reparatie verzorgden voor mij bij hoog en laag moest volhouden dat ik dit niet wilde ,de censor werd vervangen omdat er een klein vlekje op zat en nou wat dan nog in ons werk komt dit wel vaker voor dus photoshop en weg vlekje .

Maar tot mijn verbazing koste het mijn collega veel moeite om de oude censor er weer in terug te krijgen en moest dreigend vertellen dat als ze dit niet wilde doen de camera maar on gerepareerd terug gestuurd moest worden dus koste even veel moeite ja met veel pijn en veel moeite werd de camera terug gestuurd met een nieuwe sluiter gelukkig voor hun jammer voor mij want ik was al van plan een CANON te gaan kopen niet dat dit wat is maar de kleuren zijn veel beter dan die van niekon.

Niekon kon kennelijk niets beters bedenken dan hogeprijzen hanteren en vragen maar waarom er zijn veel camera's op de markt die beter zijn en veel goedkoper,oke kost je dan wel ieder half jaar een camera in de sportfotografie maar beter dat nog dan de vooral DOMME OPMERKINGEN VAN HET PERSONEEL VAN NIEKON