Nikon-apparatuur in de ISS

Nikon-apparatuur in de ISS

Mark Moed 2421 1
De astronauten die in de ISS verblijven hebben de beschikking over een grote hoeveelheid Nikon camera's en objectieven. De apparatuur wordt bewaard in de Zvezda, de service-module van de ISS, waar het aan de wanden van de krappe ruimte wordt gehangen. Er zijn al vijftien miljoen foto's gemaakt.

De Zvesda, de service-module van het International Space Station (ISS), is uitgerust met een enorme collectie fotoapparatuur. Zoals bekend worden hier camera's en objectieven van Nikon voor gebruikt. Ze zijn gemonteerd aan de muren van de krappe ruimte.

Nikon-camera's

De foto toont de Russische kosmonaut Oleg Kononeko met enkele van de gebruikte Nikon-camera's. De rest hangt aan de muren. De objectieven passen in de vattingen die aan de muur zijn bevestigd. De waarde van de gebruikte apparatuur bedraagt vele tienduizenden dollars.

Zvezda service module

De Zvezda service-module is de ruimte waar alle life support-systemen van het ISS zich bevinden, en waar de astronauten zich verzamelen als er een noodsituatie is. Het is ook de plaats waar alle fotoapparatuur wordt bewaard.

2,5 miljoen foto's

In de vijftien jaar dat de mens in de International Space Station verblijft zijn er volgens Petapixel al meer dan 2,5 miljoen foto's van het leven in de ISS, de aarde en van de ruimte genomen. Ruimtefoto's blijven bij veel mensen populair. Zo zagen we bijvoorbeeld eerder de 1,5 gigapixelfoto van het heelal en het gratis fotoboek van Nasa. Hieronder enkele mooie voorbeelden van de foto's gemaakt met de Nikon-apparatuur.


Foto's (c) Nasa

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van Eddy Warburton

Dat zijn bijzonder foto's met bijzondere dsrl -apparatuur! (en duur ook, zeker als je al die kilo's optisch materiaal in de ruimte meeneemt.) Want dat vergeten mensen soms! Zo'n beelden zijn soms van onschatbare waarde en mogen niet zo vanzelfspreken gevonden worden.