Nieuwe Professional - Sonja Riedijk

Nieuwe Professional - Sonja Riedijk

Redactie DIGIFO... 1124 0
Veel mensen volgen een fotografieopleiding met de hoop om van hun hobby hun beroep te maken. In deze categorie lichten we elke week iemand uit die net klaar is, of op het punt staat om een fotografieopleiding af te ronden. Deze week vroegen we Sonja Riedijk naar haar favoriete foto's

Met deze ‘mystieke landschappen’ maak ik als fotograaf een aantal indringende beelden van het Nederlandse landschap. In deze serie fotografeer ik op verschillende manieren. Ik heb gekozen voor onscherpe, soms nauwelijks herkenbare landschappen zodat het gepresenteerd wordt in een schilderachtige sfeer. De mystiek wordt hierdoor vergroot. Ik wil hiermee de blik van de kijker langer vasthouden en ruimte geven om de fantasie van deze aan te spreken. En zo de schoonheid van het landschap te (her)ontdekken. De landschappen zorgen voor verstilling en verdieping in de beschouwer.Sonja RiekdijkOns Nederlandse landschap is al heel mooi. Ik wil het landschap op een andere manier presenteren. Door de beweging in het beeld, bepaalde licht inval, vereenvoudiging en door een sterke compositie ontstaat een bepaalde sfeer. Woorden die bij mijn werk passen zijn: verstilling, verborgen, raadselachtig, beweging, geheimzinnig, schilderij.

Tijdens het fotograferen leg ik mijzelf geen regels op. Hierdoor ben ik veel aan het experimenteren en aan het proberen. Daar ga ik net zolang mee door totdat ik tevreden ben. Vaak ga ik dan terug naar dezelfde locatie om nogmaals rond te lopen. En kan dan wel drie tot vier keer, eventueel met verschillende seizoenen en weersomstandigheden, dezelfde locatie bezoeken. Door blijven proberen blijft mijn creativiteit overeind en krijg ik vaak weer nieuwe ideeën en inspiratie.Sonja Riedijk

Ik ben van huis uit grafisch vormgever en de laatste jaren richt ik mij op de fotografie en abstracte kunst. Deze serie is de combinatie waarin abstracte kunst en fotografie samenkomen. Ik ben nu met nog een ander project bezig. Dit is het fotograferen in zwart-wit. Daarna worden deze afgedrukt op papier en schilder ik ze handmatig in.

Over Sonja

Na de opleiding wil ik mij meer gaan richten op de fotografie als kunstvorm. Deze mystieke landschappenserie ga ik komende tijd meer uitwerken en nog meer verdiepen. Zodat ik met mijn werk kan blijven exposeren. Op mijn website is meer te vinden. www.sonjariedijk.nl

Mijn vierjarige vakopleiding is bijna klaar. En ik kan wel zeggen dat ik als fotograaf mijn eigen stijl ontwikkeld heb. Ze zeggen vaak dat je eigen stijl een weerspiegeling is van wie je als persoon bent. Ik ben een bedachtzaam persoon, die zich niet meteen bloot geeft. Iemand die rust zoekt en orde probeert te scheppen. Dat zie je in mijn beelden terug.

De opleiding bij Statief in Utrecht heeft mij de basiskennis en de techniek geleerd. Het tweede jaar bestaat uit veel praktijkopdrachten. Met het derde jaar ga je aan het werk met je eigen specialisatie. En het vierde jaar bestaat uit het ontwikkelen van je eigen stijl en wordt afgesloten met een eigen expositie. Deze expositie (samen met Jet en Jacqueline, twee andere vierdejaars), heeft  van 29 april t/m 14 mei 2016 plaatsgevonden bij Galerie van Slagmaat in Woerden en was een groot succes. Wat me het meest bijgebleven is van de opleiding, is dat je niet te veel op zoek moet gaan naar je eigen specialiteit. We kregen dan ook tijdens de les regelmatig te horen ‘niet teveel nadenken’ over je stijl van fotograferen, maar ‘doen’. Dan ontstaat het uiteindelijk vanzelf.

Fotoschool Statief, nieuwe stijl

Fotoschool Statief is één van de oudste fotografieopleidingen van Nederland en bestaat al sinds 1984. Wat begon met enkel cursussen is uitgegroeid tot een volledig vierjarige opleiding tot professioneel fotograaf. Na twintig jaar is het tijd voor verandering en Fotoschool Statief heeft besloten om over te gaan op een driejarig opleidingstraject. In het eerste jaar worden de basistechnieken aangeleerd en alle vakgebieden binnen de fotografie verkend, in het tweede jaar wordt er veel aandacht gegeven aan het werken aan eigen projecten en het verdiepen in de technieken en het laatste jaar staat vooral in het teken van de eigen specialisatie en het eindproject. Tijdens de opleiding is er permanente aandacht voor de keuzes van studenten, voor specialisaties, voor eigen stijl, voor eigen projecten, voor de zakelijke kant van de fotografie, voor acquisitie, voor het maken van kunst, voor de carrière perspectieven van elke individuele student. 

Voor meer informatie over Fotoschool Statief kun je kijken op deze website.
Voor meer informatie over Sonja kun je kijken op haar website.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie