Nieuwe Professional – Mirjam Leeflang

Nieuwe Professional - Mirjam Leeflang

Redactie DIGIFOTO Pro 2482
Veel mensen volgen een fotografieopleiding met de hoop om van hun hobby hun beroep te maken. In deze categorie lichten we elke week iemand uit die net klaar is, of op het punt staat om een fotografieopleiding af te ronden. Deze week vroegen we Mirjam Leeflang naar haar favoriete foto's

Project Thrill & Chill

Nieuwe Professional Mirjam LeeflangHet leven van een 13-jarige verandert in een snel tempo, de fase tussen kind-zijn en volwassen worden is intensief. De behoefte aan chillen en op jezelf zijn neemt toe. Hoe leuk is het om op die chillplek, de eigen intieme ruimte, een portret te maken. Gewoon, zoals je bent. De veelal beperkte ruimte en de beperkte hoeveelheid licht daagt mij als fotograaf uit om te werken met de beperkte omstandigheden. Die beperking geeft mij in zekere zin rust zodat ik me volledig op het model en onze interactie kan focussen.

Project It's all about mèh

Nieuwe Professional Mirjam LeeflangIk zocht een onderwerp om te oefenen in het verhalen-vertellen met fotografie. Vlakbij huis vond ik die: een boerderij waar op liefdevolle manier geiten worden gehouden voor de productie van geitenmelk. Het duurde even voordat ik het vertrouwen van de geiten gewonnen had. Geiten blijken erg gevoelig voor verandering; In hun ogen was ik de verpersoonlijking van VERANDERING, tsja, dat was voor de dames wel even wennen. Na enige tijd raakten we vertrouwden vonden ze me om op te eten: kleding, zonnenkap, gewasem op mijn objectieven hoorden daarbij. Nieuwsgierig zijn ze trouwens ook.

Project Levendig 90

Nieuwe Professional Mirjam LeeflangOude mensen hebben vaak mooie koppen, er is geleefd, er zijn verhalen te vertellen, moeilijkheden overwonnen, mensen zijn taai en sterk als je zo'n indrukwekkend hoge leeftijd mag bereiken. We zien zulke oude mensen niet meer zo veel; zitten veelal binnen, hun actieradius is beperkt, maar dat betekent niet dat ze niets meer te vertellen hebben. Hun persoonlijkheid is nog net zo levendig als pakweg 40 jaar geleden. En dat is prachtig om te laten zien!

Opleiding

Toen ik 4 jaar geleden begon bij Statief wist ik dat ik erg van fotograferen hield, er ook erg blij van kon worden maar of er genoeg creativiteit en talent in me zat en ook wat ik ermee wilde? Geen idee! Ik wilde ''gewoon'' fotograaf worden omdat dat me het leukste leek wat er bestaat. Dat fotografie de meest bijzondere en geweldige richting is die er bestaat, dat vind ik nog steeds. Zoveel soorten mensen, zoveel soorten fotografie. Fotovakschool Statief heeft me vanaf het begin mijn eigenheid laten behouden, me regelmatig teruggeworpen op mijn soms wanhopige zelf, waarna ik op kon krabbelen en steeds verder kwam in het vak, maar ook in mezelf, in mijn eigen unieke creativiteit. Mijn drive om te slagen voor de opdrachten was groot; ik heb me ooit voorgenomen als een van mijn grotere doelen in het leven: op een dag word ik fotograaf, en ik heb er alles aan gedaan om dat doel te bereiken. Statief, in de persoon van Martin van Thiel heeft me daarin altijd op geheel eigen en positieve wijze in gesteund, aangemoedigd en het me uiteindelijk ook allemaal zelf laten doen. Er is binnen de opleiding veel vrijheid, soms was dat wel eens lastig want dan wilde je gewoon horen; dit is goed en dat is niet goed, want dan kon je weer verder. Maar ook dat stukje moest jezelf uitzoeken waardoor je zoveel kunt leren over fotografie, kunst, jezelf en je eigen richting. Heel waardevol dus, die vrijheid.

Nieuwe Professional

Nieuwe Professional Mirjam LeeflangMirjam Leeflang (1969) studeerde in juni 2016 af aan de fotovakschool Statief te Utrecht.

Favoriete richting binnen de fotografie is documentaire fotografie en portretten van mensen in hun eigen omgeving. 90+ of pasgeboren, elk mens is interessant. En elke foto vertelt een verhaal. Recente projecten zijn bijvoorbeeld Thrill & Chill waarbij Mirjam 13-jarigen op hun slaapkamer fotografeert, Levendig 90, portretten van 90-plussers in hun thuisomgeving. It's all about mèh vertelt over boer Gijs en zijn geiten, het leven op een geitenboerderij.

Fotoschool Statief, nieuwe stijl

Fotoschool Statief is één van de oudste fotografieopleidingen van Nederland en bestaat al sinds 1984. Wat begon met enkel cursussen is uitgegroeid tot een volledig vierjarige opleiding tot professioneel fotograaf. Na twintig jaar is het tijd voor verandering en Fotoschool Statief heeft besloten om over te gaan op een driejarig opleidingstraject. In het eerste jaar worden de basistechnieken aangeleerd en alle vakgebieden binnen de fotografie verkend, in het tweede jaar wordt er veel aandacht gegeven aan het werken aan eigen projecten en het verdiepen in de technieken en het laatste jaar staat vooral in het teken van de eigen specialisatie en het eindproject. Tijdens de opleiding is er permanente aandacht voor de keuzes van studenten, voor specialisaties, voor eigen stijl, voor eigen projecten, voor de zakelijke kant van de fotografie, voor acquisitie, voor het maken van kunst, voor de carrière perspectieven van elke individuele student. 

Voor meer informatie over Mirjam kun je kijken op haar website.

Voor meer informatie over Fotoschool Statief kun je kijken op deze website.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie