Nieuwe Pentax 645D met cmos-sensor wordt Pentax Z

jesse kraal 2768 5
Ricoh Imaging maakte al eerder bekend dit jaar met een nieuwe Pentax-middenformaatcamera te komen, voorzien van een cmos-sensor. We kregen al twee foto's voorgeschoteld, maar naar een naam en specificaties blijft het gissen. We weten nu iets meer.

Op de website van Ricoh Imaging is sinds kort een timer te zien die aftelt tot de introductie van de nieuwe Pentax-middenformaatcamera. Boven de timer staat groot de 'Z' afgebeeld, dus dat zal de vermoedelijke naam van het nieuwe toestel worden. Of het Pentax 645D Z wordt of gewoon Pentax Z is nog even afwachten. Voor dat laatste valt wel iets te zeggen, de camera heeft geen verwisselbare achterwand en kan dus ook niet meer voor het analoge 6x4.5-formaat worden gebruikt.

Sony-sensor

Het enige wat Ricoh kwijt wil over de techniek in de Pentax Z is dat de Kodak-ccd-sensor is vervangen voor een cmos-chip. Gezien de recente Hasselblad H5D-50C en PhaseOne IQ250 met cmos-sensoren lijkt het onwaarschijnlijk dat de Pentax niet over dezelfde Sony-chip beschikt. Pentax zou wel eens voor een prijsdoorbraak kunnen gaan zorgen, hun huidige 645D is namelijk een stuk voordeliger dan de concurrentie van Hasselblad en PhaseOne.

14 april

Ricoh heeft onlangs al twee foto's van de behuizing vrij gegeven en daarop zien we een camera die slechts op details verschilt van de huidige 645D. Opvallendste wijziging is het kantelbare lcd en het logo dat voortaan in zilver in plaats van in zwart is uitgevoerd. De teller is maandag 14 april uitgeteld. Wie live de laatste seconden wil zien wegtikken moet overigens vroeg het bed uit (of er laat in), de teller is rond drie uur middernacht uitgeteld.

Pentax 645D 2014

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van mgomes

Er staat een vreemde zin in het artikkel.
"de camera heeft geen verwisselbare achterwand en kan dus ook niet meer voor het analoge 6x4.5-formaat worden gebruikt"

Geen enkele middenformaat pentax camera heeft ooit een verwisselbare achtewand gehad (analoog of digitaal). Dus dat deze het ook niet heeft is niet zo raar (de 645D, eerste versie had het natuurlijk ook niet)

afbeelding van RH Boks

De analoge Pentax 645 had wel een mogelijkheid tot 70mm Insert en gebruik van 220 film . maar inderdaad geen verwisselbare achterwand zoals de Maamiya,Rollei,Hasselblad,Kowa en Zenza Bronica en later de Contax 645.

afbeelding van Martijn_sch

Hopelijk nu wel echt het 645 formaat en niet weer een oversized 35mm formaat...

afbeelding van Julian

De sensor is 44x33mm groot. Het zal nog wel even duren voor er een 'echte' 645 cmos-sensor is.

afbeelding van RH Boks

Het is de Sony CMOS 50 die zowel in de hasselblad als Phase one wordt gebruikt en straks in de Sony RX mediumformat en mogelijk ook in de Nikon MX en wie wet in een Fuji 645Medium digital.

Een 56x41 CMOS komt er ongetwijfeld van Sony en wie weet zelfs een 56x56 CMOS.

Belangrijkste nieuws is dat de Pentax 645 minder dan de helft van de Hasselblad gaat kosten en 1/3 van de prijs van directe concurrent Phase one/mamiya. En Sony zelf zal de prijs nog lager maken met zijn miror less camera .