Next #01 over respect

charlottelipic 2794 0
World Press Photo heeft een nieuws boek uitgegeven: 'Next#01' Wij schreven voor jou een recensie over de fotoseries van twaalf jonge, talentvolle fotografen. Op de voorpagina van het fotoboek prijkt een sterke foto van een op en top armoedige geïmproviseerde tent op een vuilnisbelt. In grote rode letters is de titel 'Next #01' te lezen.

Alle fotoseries zijn op zichzelf een samenhangend geheel, met een duidelijke stempel van de fotograaf.

De series samen lijken in eerste instantie niets gemeen te hebben. Tot je de uitzettende teksten leest waarin het overkoepelende thema wordt uitgelegd: respect.

De fotografen geven hun eigen interpretatie van het woord ´respect´ weer, in de breedste zin van het woord.


'Becoming South Sudan' - Alinka Echeverría

'The Whisperers'

De serie ´The Whisperers´ van Kuba Kaminski springt er bij het doorbladeren van het boek het eerst uit. De foto´s intrigeren door de sfeer van mystiek en spiritualiteit. Onderwerp van de serie zijn enkele inwoners van het dorp Knorydy in Polen, die geloven dat ze helende krachten van God hebben gekregen. De uitvoering in zwart-wit zet een enigszins duistere sfeer neer wat het onderwerp goed verbeeldt. Kaminski weet je door de compositie van sommige foto´s het gevoel te geven dat je bijna een foto wordt ingezogen. Het resultaat is dat je het boek bijna tegen je neus drukt om de kleinste details te kunnen zien. Zoals de foto van Anna Bondaruk in haar huis; het is een onduidelijk beeld, van buiten af genomen. Door het raam zie je haar staan en indringend de camera in kijken. Haar blik in combinatie met de compositie levert een griezelige, bijna horrorfilmachtige sfeer op. Kaminski´s idee van respect:´You learn it all your life´.


´The Whisperers´ - Kuba Kaminski

'In Honor Of Death'

Mohammed Salem heeft de fotoserie ´In Honor Of Death´ gemaakt, met als hoofdthema: respect voor de overledenen in de Gaza strook. De kleuren in de serie zorgen voor een samenhangend geheel. De natuurlijke omstandigheden die je in dit gebied verwacht komen hierin goed naar voren: warme temperaturen en strakblauwe luchten in een stoffige wereld vol grauw zand. Het merendeel van de foto's bevat een totaalbeeld van een graf. In foto's over een onderwerp als dit, ligt de emotie er vaak dik boven op. Dat lijkt in de serie van Salem te missen. Bij het doorbladeren wacht je op die ene close-up van een gezicht vol verdriet, afschuw of berouw. Het blijft echter bij beelden van verder af, wat de kijker met een onvoldaan gevoel achter zou kunnen laten. De afstand van de fotograaf is misschien een bewuste keuze van hem geweest, in het kader van het thema 'respect'.


´In honor of death´ - Mohammed Salem

'Dark Strangers'

Als laatste is de serie 'Dark Strangers' van de Britse Leo Maguire beslist het noemen waard. Hij heeft gekozen voor het vrij bizarre en geheimzinnige onderwerp 'dogging'. Dit is een term voor het hebben van seks met onbekende mensen op publieke plaatsen. Door het weinige licht in de donkere nacht een roze-paarsige kleur te geven, geeft Maguire je het gevoel alsof je een uniek kijkje in een vreemde wereld krijgt. Op de foto's zie je niet duidelijk wat er gebeurt, waardoor de nieuwsgierigheid gewekt wordt en er ruimte wordt overgelaten voor verbeeldingskracht. Het beeld van de beboste omgeving en onalledaagse praktijken van een groep mensen daarin zorgt voor een overheersend ver-van-je-bed-show beeld wat de kijker bijna een ongemakkelijk gevoel kan geven.


´Dark Strangers´- Leo Maguire

Next#01

Kortom, 'Next#01' is een echte aanrader te noemen. Het biedt je de kans kennis te maken met de nieuwste talenten in de fotowereld die bijzondere verhalen te vertellen hebben. Zowel de foto's als de teksten zijn stuk voor stuk interessant en uniek.

Het fotoboek van 24,5 bij 17 centimeter bevat 12 fotoseries van in totaal 159 pagina's. Voor 19,50 euro ligt dit boek op je deurmat. Te koop via de website van World Press Photo en in verschillende boekhandels.


'Collapse' - Dimitri Stefanov


'Angela's Garden' - Alessandro Imbriaco

[block] [title]Next #01- World Press Photo[/title] [par] [list] [item]159 pagina's[/item] [item]Uitgeverij: Schilt Publishing[/item] [item]Prijs: €19,50[/item] [list] [/block]