Micro Four Thirds-roadmap 2013 volgens 43rumors

jesse kraal 2057 0
Productpresentaties zoals die van de Nikon D7100, die tot het laatste moment geheim blijven, zijn zeldzaam. Geruchtensite 43rumors zegt zelfs voldoende informatie te hebben om een geïmproviseerde roadmap te maken en die is te interessant om niet te laten zien.

Olympus en Panasonic maakten jaren geleden de beslissing geen eigen camerasysteem te ontwikkelen maar de krachten met nog enkele partners te bundelen in de Micro Four Thirds-standaard. Dat lijkt heel behoorlijk uit te pakken, want voor geen ander spiegelloos systeem zijn er zoveel camera's en objectieven beschikbaar.

Als iemand vervolgens claimt redelijk zicht te hebben op de nieuwe producten die we in 2013 kunnen verwachten, dan spitsen we natuurlijk onze oren. Zeker als die 'iemand' de beheerder is van geruchtensite 43rumors. Op die site verschijnen geruchten over mft-camera's en objectieven die vaak juist blijken te zijn.

Roadmap
De roadmap voor 2013 aldus 43rumors (door ons iets overzichtelijker gemaakt).

Geen '6' voor Panasonic

Volgens de geïmproviseerde roadmap krijgen we als eerste een tweetal nieuwe Panasonic-camera's te zien, de G7 en de GF7. Eerstgenoemde zal ongetwijfeld weer een ingebouwde evf hebben, de GF7 moet het zonder doen maar zal dan ook lager in de markt gezet worden. Opvallend is dat naast de '4', Panasonic waarschijnlijk ook de '6' in de typeaanduiding zal overslaan. In september lijkt de GX1 opvolging te krijgen.

Opmerkelijk is de 'Panasonic Pro mft-camera die volgens 43rumors rond september gepresenteerd gaat worden. We hebben nog niet eerder geruchten gelezen die in de richting van een dergelijke camera wijzen en naar de specificaties is het dan ook gissen. Wellicht gaat het om een camera met GH3-achtige specificaties maar in Fujifilm X-Pro1-achtige behuizing. Dergelijke camera's kunnen rekenen op flink wat enthousiasme van gevorderde fotografen.

Olympus E-P5 en opvolger voor OMD E-M5

Ook van Olympus kunnen we in 2013 een aantal nieuwe camera's verwachten. Allereerst de langverwachte E-P5. Welke specificaties dit toestel precies zal krijgen is nog niet bekend. Momenteel wordt de E-P3 op bijna alle fronten overtroffen door de nieuwere E-PL5. Qua specificaties lijkt er tussen de E-PL5 en de OMD E-M5 echter niet veel ruimte. Dat laatste toestel krijg in 2013 ook opvolging, al moet je daar volgens 43rumors nog tot september op wachten.

Olympus E-P5
Op de CP+-beurs, in januari van dit jaar, plaagt Olympus al met deze E-P3-opvolger. Foto via DC Watch Impress

Objectieven

Behalve camera's, zullen we ook nieuw glaswerk voorgeschoteld krijgen. Zo komt Schneider naar verluid met drie nieuwe objectieven. Leuk, maar waarschijnlijk ook onbetaalbaar. Olympus werkt volgens geruchten aan een f/2.8-zoom als tegenhanger van de Panasonic 12-35mm f/2.8. Tegen het einde van het jaar kunnen we verder nog een Panasonic 42,5mm en een 150mm verwachten.

Olympus E-7

Weliswaar geen Micro Four Thirds maar Four Thirds, de Olympus E-7 is een interessante camera. Lang leek het er op dat Olympus de dslr-markt gedag zou zeggen, maar het lijkt er op dat de E-5 dan toch een opvolger gaat krijgen. Verwacht een zeer duurzame, water- en stofbestendige behuizing en (hopelijk) de beste four-thirds-sensor van het moment. Niet onwaarschijnlijk dezelfde sensor die ook de opvolger van de OMD E-M5 zal krijgen.

Olympus E-7
Veel is nog niet bekend over de Olympus E-7, zelfs niet of het toestel wel een spiegel krijgt zoals de E-5.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse