Lightfield-module van Toshiba voor smartphones onder de loep

jesse kraal 1564 0
Toshiba is hard bezig een plekje te claimen in de sensor-markt. Na de cmos-sensor in de Nikon D5200 (en D7100?) wil Toshiba ook in de mobiele markt actief worden. Grote troef is een lightfield-module, vergelijkbaar met de Lytro-camera. Door de gebruikte techniek kun je het scherpstelpunt in je foto kiezen na het maken van de foto.

Op de valreep van 2012 kondigde Toshiba aan te werken aan een lightfield-cameramodule voor mobiele telefoon's. Deze techniek maak gebruik van een conventionele lens en een cmos-sensor, daartussen gaan echter nog tienduizenden microlensjes schuil. Op elk van deze lensjes valt het licht op een iets andere manier binnen, waardoor de camera de afstand tot verschillende objecten nauwkeurig kan berekenen.

Brakke plaatjes

Over de eerste resultaten die Toshiba eind vorig jaar liet zien, waren we bepaald niet te spreken. Net als bij de vergelijkbare Lytro-camera, is de kwaliteit van de toen getoonde voorbeelden belabberd. Toshiba heeft nu meer inzicht gegeven in de werking van hun module en het doel dat ze er mee voor ogen hebben.

Toshiba
De Toshiba-module is flink kleiner dan de Lytro (inzet) en past daardoor in telefoons.

Minder bereik, meer resolutie

Het lijkt er allereerst op dat Toshiba minder resolutie opoffert dan Lytro. Dit gaat uiteraard wel ten kosten van het bereik waarover je achteraf kunt scherpstellen. De eerste testexemplaren van Toshiba hebben een 8-megapixelchip, waarvan 2 megapixels overblijven in het uiteindelijke fotobestand. Voor de productieversie mikt Toshiba naar eigen zeggen op een chip met 13 megapixels en een fotobestand met een resolutie van 5 tot 6 megapixels. Elk microlensje op de sensor bedient ongeveer twintig pixels.

In een voorbeeld is duidelijk te zien hoe de sensor in staat is exact de afstand tot verschillende objecten te bepalen. Aan de hand van die informatie maakt de camera een dieptekaart die gebruikt wordt om achteraf scherp te stellen. Overigens is de kwaliteit van de getoonde voorbeeldfoto al een stuk beter dan die van foto's die we eerder zagen. Komt deze foto echt uit de Toshiba-module, dan is dat een goed voorteken voor de productie-exemplaren die Toshiba eind 2013 wil lanceren.

Toshiba
Ten opzichte van eerdere voorbeelden is de kwaliteit van bovenstaande foto flink beter, al is Toshiba er zeker nog niet. Onderstaande afbeelding toont hoe de camera diepte ziet.

Veroveren van de markt

Deze module voor mobiele telefoons is onderdeel van een plan de campagne dat Toshiba binnen enkele jaren aan de top moet krijgen. Ze zijn behoorlijk ambitieus,  in maart 2016 willen ze liefst dertig procent van de markt voor cmos-sensoren in handen hebben. Als we kijken naar de beeldkwaliteit van de Toshiba-sensor in de Nikon D5200 en vermoedelijk ook de D7100, dan zal het in ieder geval niet aan de kwaliteit van hun product liggen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse