Digitale fotografie in 1975

Kodak's eerste digitale camera uit 1975

Justin 8179 2
De digitale camera is allang niet meer weg te denken uit onze maatschappij, maar ooit was dit pure luchtfietserij. Kodak was het eerste bedrijf dat zich in 1975 waagde aan het concept, dat toen nog 'filmloze fotografie' werd genoemd.

De eerste digitale camera van Kodak gebruikte een lens van een Super 8-filmcamera. Verder zat het apparaat vol met batterijen en was het aan de zijkant met een kleine tape verbonden. Door de ccd-technologie te gebruiken werd het beeld 'opgenomen' op de tape.

Het resultaat was een zwart-witfoto met een enorm lage resolutie van 0,01 megapixels. Door Kodak werd het 'filmloze fotografie' genoemd.

Een van de voornaamste voordelen van digitale camera's is dat je direct het resultaat op een beeldscherm kunt zien. Het eerste prototype camera van Kodak kon dit ook, ook al ging dit wat lastiger dan je gewend bent.

Als de foto eenmaal genomen was, duurde het 23 seconden om het beeld op tape te krijgen. Deze tape kon je dan loskoppelen en in een taperecorder stoppen, waarna het weer 23 seconden duurde om het beeld uiteindelijk op een televisiescherm te zien.

Steve Sesson, een lid van het uitvindersteam van Kodak, geeft achteraf toe dat ze geen idee hadden wat ze aan het doen waren. Ze zagen het prototype niet zozeer als een eerste digitale camera, maar meer als een 'mogelijkheid in de verre toekomst'.

Kodak - eerste digitale camera uit 1975
Het prototype van Kodak woog ongeveer vier kilo

Kodak - de manier om foto's weer te geven op televisie in 1975
Met een speciale microcomputer kon je de foto's van de tape op je televisie weergeven

Kodak - het verschil tussen de hardcopy-foto en de foto op het televisiescherm
Het verschil tussen een geprinte foto en een foto op het televisiescherm was nog erg groot

afbeelding van Doris

Misschien "Mogelijkheid in de Verre Toekomst"?

afbeelding van Julian

Dat is wat logischer inderdaad.. bedankt!